ⓒArro Studio

 

 

 

ARRO studio was given the opportunity of creating the new Clarks Originals design space, settled in a 300m2 warehouse. The project integrates the conception of various zones and the design of furniture such as desks, meeting table, trolleys, shelves, shoe wall, closets.

 

The main idea for this workplace is to encourage creativity and optimize exchanges between the designers, developers and product managers of the Clarks Originals team - while addressing the challenges and respecting the flow of the footwear design process. Part of the historical industrial C&J Clarks site built in 1825, this space used to be the tools plant for the shoe manufacture. The Arro project splits the space into 5 different zones, each defining a specific function, yet blending one into the other. Acting as a key element of the workplace, an 8-meter long floating table built around the existing INP beams creates a focal point for the team members to gather and connect. The 'Modern factory' embodies Arro's reinterpretation of the historical C&J Clarks surrounding buildings striking features (triangular roof tops of the old shoe factory, central brick chimney). Enclosing 3 rooms, the 'Modern factory' encompasses  the director’s office, a storage room and a large meeting room.

 

The open workspace benefits from an exceptional natural luminosity thanks to the large, original windows of this industrial site. ARRO created large cork panels which can rotate and slide on the existing INP ceiling beams, using travel trolleys. This versatile work environment enables the employees to close their own space or choose to leave it open, depending on their needs. At one end of the workspace, Arro created a functional 'Shoe wall', on which each shelf used to display the footwear designs double up as handles that open and turn the wall into a giant closet - hence allowing a maximum capacity of shoe storage as well as keeping the organization of the various samples and tests as simple and logical as possible. Finally, the Leather storage, created as a closed facility, is surrounded by a library which shelves induce continuity into the workspace and are facing the floating center table. Part of this storage wall is made out of translucent glass panels. These reveal, thanks to a specific lighting system, the variety and highlight each specifitiy of the showcased leather rolls. The Lounge area, a space dedicated to inspiration and relaxing moments, is located on the opposite side from the Leather storage. Surrounded by large windows, the lounge integrates a small kitchen, a bar, a large storage bench system in the corner, as well as an oversized suspended light specifically designed by ARRO for this project, made out of metal welded tubes from which various leather hides are hanging.

 

Arro conceived this work environment as a bridge between creation, focus, meeting, presentation and inspirational moments, which are all key to the Clarks Originals creative process.

 

 

 

ⓒArro Studio

 

 

 

건축가는 300㎡의 창고에 새로운 Clarks Originals 디자인 공간을 만들었다. 이 프로젝트는 다양한 구역의 개념과 책상, 회의 테이블, 트롤리, 선반, 신발 벽, 옷장과 같은 가구 디자인을 통합한다.

 

이 작업공간의 주요 아이디어는 창의성을 장려하고 Clarks Originals 팀의 디자이너, 개발자 및 제품 관리자 간의 교류를 최적화하는 동시에 신발 디자인 프로세스의 문제를 해결하고 흐름을 존중하는 것이다. 1825년에 지어진 역사적인 C&J Clarks 산업 현장의 일부인 이 공간은 신발 제조를 위한 도구 공장이었다. 건축가는 공간을 5개의 서로 다른 구역으로 나누고 각각 특정 기능을 정의하면서도 하나를 다른 구역으로 혼합한다. 작업장의 핵심 요소로 작용하는 기존 INP 빔 주위에 구축된 8미터 길이의 테이블은 팀원들이 모여서 연결할 수 있는 구심점을 만든다. '모던 팩토리'는 역사적인 C&J Clarks 주변 건물의 인상적인 특징(구 신발 공장의 삼각형 지붕 꼭대기, 중앙 벽돌 굴뚝)을 재해석한 것을 구현했다. 3개의 방을 둘러싸고 있는 '모던 팩토리'는 이사 사무실, 창고 및 대형 회의실을 포함한다.

 

개방형 작업 공간은 이 산업부지의 크고 독창적인 창 덕분에 탁월한 자연 채광의 이점을 얻는다. 여행용 트롤리를 사용하여 기존 INP 천장 빔에서 회전하고 미끄러질 수 있는 대형 코르크 패널을 만들었다. 이 다용도 작업 환경을 통해 직원들은 필요에 따라 자신의 공간을 닫거나 열어 둘 수 있다. 작업 공간의 한쪽 끝에는 기능적인 '신발 벽'을 만들었다. 신발 디자인을 전시하는 데 사용되는 각 선반은 벽을 열고 거대한 벽장으로 바꾸는 손잡이 역할을 한다. 따라서 신발 보관 용량을 극대화하고 다양한 샘플과 테스트의 구성을 최대한 간단하고 논리적으로 유지한다. 마지막으로 폐쇄된 시설로 만들어진 가죽 보관소는 선반이 작업 공간으로 연속성을 유도하고 떠 있는 중앙 테이블이 있는 라이브러리로 둘러싸여 있다. 이 벽의 일부는 반투명 유리 패널로 만들어졌다. 이는 특정 조명 시스템 덕분에 전시된 가죽 롤의 다양성과 특성을 드러내고 강조한다. 영감과 휴식을 위한 공간인 라운지 공간은 가죽 수납장 반대편에 있다. 큰 창문으로 둘러싸인 라운지는 작은 주방, 바, 구석에 있는 대형 수납 벤치 시스템, 이 프로젝트를 위해 건축가가 특별히 설계한 조명이 있다.

 

건축가는 이 작업공간을 Clarks Originals의 창작 과정의 핵심인 창작, 집중, 회의, 프레젠테이션 및 영감을 주는 순간들 사이의 연결점으로 생각했다.

 

 

 

ⓒArro Studio

 

 

 

ⓒArro Studio

 

 

 

ⓒArro Studio

 

 

 

ⓒArro Studio

 

 

 

ⓒArro Studio

 

 

 

ⓒArro Studio

 

 

 

ⓒArro Studio

 

 

 

ⓒArro Studio

 

 

 

ⓒArro Studio

 

 

 

ⓒArro Studio

 

 

 

ⓒArro Studio

 

 

 

ⓒArro Studio

 

 

 

Architects   ARRO studio
Location   Street, United Kingdom   
Building area   300㎡
Completion   2015
Photographer    Arro Studio




'Interior Project > Office' 카테고리의 다른 글

Recollective Inc. Office  (0) 2021.11.19
STGM Architects Head Office  (0) 2021.11.18
Clarks Originals Design Studio  (0) 2021.11.17
No. 9 Rhapsody  (0) 2021.11.11
U-125  (0) 2021.11.10
Piknic Électronik  (0) 2021.11.09


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기