ⓒ İeva saudargaitė

 

 

 

The LSB regional headquarters, located in the city of Tyre on the southern coast of Lebanon, examines the untapped potential in challenging established code. Tyre witnessed uncontrolled urban development during the Lebanese civil war that spanned from 1975 to 1991. Post-war, newly adopted building codes favored an increase in densification of existing neighborhoods and a disregard for public space. “Presented with a cornerstone lot in a vacant newly repurposed agricultural zone, we encountered both a challenge and a responsibility,” explains Karim Fakhry, principal at Domaine Public Architects.
The headquarters establishes balance between maximum visual presence and minimal physical presence. The structure, with its post-tensioned roof and nine-meter cantilever, allows for a minimum building footprint. It thus liberates the ground floor from all structural elements, enabling a shaded public plaza as an open flexible space that can host various curatorial programs.
Three primary visual connections further emphasize the role of the public spaces and respond to the context and orientation. The trapezoidal courtyard creates a visual conduit between the multi-level offices and the central circulation space. The curved main façade hovers over the plaza to create direct visual dialogue between the offices and the outdoors. The windows of the eastern and western façade frame the distant landscape while limiting solar gain.
The architectural elements perform dual roles. While they enhance public engagement, they advocate for sustainability. The cantilevered volume, angled based on sun exposure and optimum latitude, is thus self-shading. Facing south, it both maximizes solar gain in winter and limits heat gain in summer. The courtyard enables passive cooling and cross-ventilation while maximizing internal natural light. The steel screen replaces the client’s want for security gates and performs as a curved brise-soleil, shading from southern sun exposure. The skin adds depth to the main façade while lending lightness to the heavy concrete building, an interplay between the building’s visual and physical presence.
The building code was the most challenging parameter to the conception of the public space. Existing laws stipulate that any outdoor area located under a built structure is considered interior space. It is therefore deducted from the total allowable built-up area. Given that it is not an enclosed space it has no monetary value. The development of civic and community space has thus been heavily discouraged by law, even accompanied by financial waste.

 

 

 

 

ⓒ İeva saudargaitė

 

 

 

레바논 남부 해안 도시인 타레는 1975년부터 1991년까지 지속된 레바논 내전 동안, 무분별한 도시 개발이 되어 왔고, 전후 새로 채택된 건축법은 기존 지역의 밀도를 높이고 시민들을 위한 공공 공간은 무시되어 왔다. LSB 지역 본사는 이 도시에 세워졌으며, 틀이 정해진 도시 개발의 현장에서 도전적인 도시의 잠재력을 일깨우는 공간이다.
본사는 최대 시각적 존재와 최소 물리적 존재 간의 균형을 설정한다. 포스트텐션 지붕과 9m 캔틸레버가 있는 이 구조가 시공을 가능하게 만들었다. 1층은 구조적인 아름다움을 드러내며, 시민에게 1층을 열어주고 기획자가 다양한 프로그램을 개최할 수 있는 유연한 공간이다. 세 가지 주요 시각적 연결은 공공 공간의 역할을 더욱 강조하고 맥락과 지향점에 응답한다. 사다리꼴 안뜰은 다층 사무실과 중앙 순환 공간 사이에 시각적 연결을 만든다. 구부러진 메인 파사드는 광장을 가로질러 사무실과 야외 공간의 직접적인 시각적 대화를 만든다. 동향과 서향의 파사드에 있는 창문은 일조량을 줄이며 먼 풍경을 만든다. 건축 요소는 두 가지 역할을 수행한다. 그들은 대중의 참여를 향상시키는 동시에 지속 가능성을 옹호한다. 따라서 일조와 최적의 위도를 기준으로 각도가 지정된 캔틸레버 볼륨은 자체 그늘을 만든다. 남쪽을 향하면 겨울에는 태양열 증가를 최대화하고 여름에는 열 증가를 제한한다. 안뜰은 내부 자연광을 최대화하면서 수동적인 냉각 및 교차 환기를 가능하게 한다. 강철 스크린은 보안 게이트에 대한 고객의 요구를 대체하고 남향의 일조를 차단하는 곡선형 브리즈 솔레일 역할을 한다. 스킨은 건물의 시각적인 존재와 물리적 존재 사이의 상호 작용인 무거운 콘크리트 건물에 가벼움을 부여하면서 메인 파사드에 깊이를 더한다. 건축법은 공공 공간의 개념에 가장 도전적인 매개 변수였다. 기존 법률에 따르면 건물 아래에 위치한 실외 공간은 내부 공간으로 간주된다. 따라서 총 허용 구축 면적에서 공제된다. 밀폐된 공간이 아니라는 점을 감안하면 금전적 가치가 없다. 따라서 시민 및 지역 사회 공간의 개발은 재정적 낭비와 함께 법률에 의해 크게 제한받아 설계됐다.

 

 

 

 

ⓒ İeva saudargaitė

 

 

 

 

ⓒ İeva saudargaitė

 

 

 

 

ⓒ İeva saudargaitė

 

 

 

 

ⓒ İeva saudargaitė

 

 

 

 

ⓒ İeva saudargaitė

 

 

 

 

ⓒ İeva saudargaitė

 

 

 

 

DIAGRAM

 

 

 

 

DIAGRAM

 

 

 

 

SECTION

 

 

 

 

SECTION DETAIL

 

 

 

 

FLOOR PLAN

 

 

 

Architects  DOMAINE PUBLIC ARCHITECTS
Location  Tyre, Lebanon
Gross floor area  3,000m2
Completion  2020 
Principal architect  Karim Fakhry, Jean Nmeir
Landscape architecture  Domaine Public Architects
Collaborator  ACID – Stainless Steel Facade
Design team  Abeer Fanous, Dragan Vukovic, Rami Khoueiry
Structural engineer  BEATEC
Mechanical engineer  WTA MEP Engineers
Electrical engineer  WTA MEP Engineers
Client  Lebanese Swiss Bank
Photographer  İeva saudargaitė

 

 

 

 

 

해당 프로젝트는 건축문화 2021년 7월호(Vol. 482)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July, 2021 issue of the magazine(Vol. 482).

 

July 2021 : vol. 482

Contents: RECORDS 2021 SEOUL LIVING DESIGN FAIR : NEWS / COMPETITION / BOOKS : SKETCH BETWEEN PERSON AND ARCHITECTURE / NIKITA BATRAKOV

anc.masilwide.com

 




'Architecture Project > Office' 카테고리의 다른 글

RUG REPUBLIC HEADQUARTERS  (0) 2021.09.23
ANTİK DANTEL HQ  (0) 2021.09.17
LSB REGIONAL HEADQUARTERS  (0) 2021.09.16
FLASH BATTERY HEADQUARTERS  (0) 2021.09.14
LE MONDE GROUPE HEADQUARTERS  (0) 2021.09.13
RCC HEADQUARTERS  (0) 2021.09.10


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기