© Mark Scowen

 

 

 

Fantails Estate is a high-quality, purpose built Early Learning Centre located in Dairy Flat, Auckland. Set on over 3½ hectares of land, amongst paddocks and streams, Fantails Estate is a new archetype for Early Childhood in New Zealand, designed to be a ‘luxury lodge’ for children.

 

 

 

© Mark Scowen

 

 

 

The building is broken into six individual blocks fanned out around a geometric timber canopy. Blocks 1-5 are classrooms for different age groups, while block 6 is a staff block which includes kitchen and laundry facilities and administrative spaces.

 

 

 

© Mark Scowen

 

 

 

The construction of the building is predominantly timber with minimal use of steel beams and posts to ensure an economic structure, while also minimizing overall carbon footprint. Each classroom has a north-facing outlook to the large playground and countryside setting, with the playground providing children with seven times the minimum area for outdoor play. The playscape includes sandpits, grassy climbing mounds, and natural wooden climbing frames. The playground slopes down to a small stream which has been regenerated with native flax and other planting to filter water that runs off from the site. Additional native planting is dotted around the playground to create shaded grassy play areas.

 

 

 

© Mark Scowen

 

 

 

Full height, low-E coated glazed sliding doors create seamless indoor-outdoor flow, while framing views out to the playground and surrounding paddocks. Deep canopies and covered art benches create sheltered all-weather areas that allow children to play outside in any weather, and keep the building naturally ventilated.

 

 

 

SECTION

 

 

 

The material palette is simple and cost effective – designed to maximise daylighting and airflow. The natural colour palette of the cladding, as well as planting helps the building sit sensitively in its countryside setting. Simple materials have been arranged in a striking architectural form to create a unique centre that provides the client, while responding to the characteristics of the rural site.

 

 

 

© Mark Scowen

 

 

 

Internally, painted plasterboard finishes the walls and ceilings, with Autex paneling featuring throughout classrooms and staff rooms to soften the space and provide functional areas to hang notices and artwork. Cabinetry has been designed to create a cohesive feel throughout the interior, fitting in with the overall architectural design and form of the building. Each classroom has been designed to provide children with an intimate learning environment, featuring facilities that cater for the unique needs of each age group.

 

 

 

© Mark Scowen

 

 

 

Power needs of each classroom have been substantially lowered with a design that maximizes daylight and natural ventilation in deep plan rooms, while also helping maintain the indoor environmental quality.

 

 

 

© Mark Scowen

 

 

 

팬테일 에스테이트는 오클랜드의 데어리 플랫에 위치한 조기학습센터다. 35,000m2가 넘는 대지와 개울 사이에 자리 잡은 팬테일 에스테이트는 유아들을 위한 새로운 건물 형태의 ‘고급 로지’다. 건물은 기하학적 형태의 목재 캐노피로 둘러싸인 6개의 블록으로 나누어 펼쳐져 있다. 블록1~5는 다양한 연령대의 아이들을 위한 교실이고 블록6은 주방과 세탁 시설 및 관리 공간이다.

 

 

 

ROOF DETAIL

 

 

WALL DETAIL

 

 

 

경제성을 고려하고 온실가스를 최소화하는 방식으로 지어졌는데, 강구조 보와 기둥이 최소한으로 사용되고, 목재가 주로 사용됐다. 각 교실에는 대형 놀이터와 시골 경관이 보이는 북쪽 창이 있으며, 야외 활동을 위한 놀이터는 유치원 공간의 7배 크기다. 놀이터에는 모래밭, 잔디로 된 등반 언덕, 천연 나무로 제작된 등반 시설이 있다. 놀이터는 주변에서 흘러 들어오는 물이 토종 아마와 다른 식물들을 적시고 작은 개울로 흘러 내려간다. 또 다른 토착 식물들이 점점 놀이터 주변을 이루어 그늘진 잔디 놀이터를 만든다.

 

 

 

© Mark Scowen

 

 

 

천장까지 닿는 높이의 로이(Low-E) 코팅 유리로 된 미닫이 문은 실내외 흐름을 원활하게 하며 놀이터와 주변 방목장을 바라볼 수 있도록 한다. 아트 벤치는 깊은 캐노피가 설치되어 있어 아이들이 어떤 날씨에도 밖에서 놀 수 있도록 만들며, 건물을 자연스럽게 환기시켜준다.

 

 

 

© Mark Scowen

 

 

 

재료는 간단하고 비용 면에서도 효율적이며 빛과 공기의 흐름을 최대화하도록 계획됐다. 또한, 클래딩의 자연스러운 색상과 식물은 건물이 주변 시골 환경에서 감각적으로 자리 잡도록 해준다. 심플한 소재를 눈에 띄는 건축 형태로 배치하여 농촌 지역이 갖는 특징을 살린다.

 

 

 

© Mark Scowen

 

 

 

내부는 페인트 칠한 석고보드로 벽과 천장을 마감하고 오텍스(Autex) 패널은 교실과 직원 사무실 전체를 편안한 분위기로 만든다. 사물함은 전체적인 건축 디자인 및 건물의 형태와 잘 어울리도록 디자인되어 있다. 교실들은 각 연령 그룹마다 필요한 조건들을 충족하면서 친밀한 학습환경을 아이들에게 제공한다.

 

 

 

1F PLAN

 

 

 

Architect  COLLINGRIDGE AND SMITH ARCHITECTS
Location  Dairy Flat, Auckland, New Zealand
Site area  36,816m2
Building area  1,590m2
Gross floor area  1,590m2
Landscape area  32,622m2
Building to land ratio  4.3%
Structure  Primarily timber structure, Steel
Design period  2018 - 2019
Construction  period 2019 - 2020
Project architect  Phil Smith
Design team  Evan Crighton, Akash Kumar, Zena Gerrard, James Browning, Tiffany Smith
Collaborator  Playscapes, Enhance Lighting, Markplan Consulting, Orion Projects, Guyco Cabinetry
Construction  LEP Construction
Client  Fantails Childcare
Photographer  Mark Scowen

 

 

 

해당 프로젝트는 건축문화 2021년 3월호(Vol. 478)에 게재 되었습니다.

The project was published in the March, 2021 issue of the magazine(Vol. 478).

 

March 2021 : vol. 478

Contents: RECORDS THE EXPERIMENT TO FACE A REALITY IN AN INFINITE GRIDMAESTRO SOFA COMPETITION: NEWS / COMPETITION / BOOKS: SKETCH VILLA MAIREA, FINLAND / ASHWIN SWAMINATHAN : RECENT PROJECT ARIJUJIN / PROF. BEOMKWAN KIM(UNIV. OF ULSAN)

anc.masilwide.com

 




'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

FANTAILS ESTATE, DAIRY FLAT  (0) 2021.06.01
PUBLIC SOLBIT FOREST KINDERGARTEN  (0) 2021.05.31
IZUMINOMORI KINDERGARTEN  (0) 2021.05.28
TESORO NURSERY SCHOOL  (0) 2021.05.27
HANGZHOU PULE KINDERGARTEN YANGJIADUN BRANCH  (0) 2021.05.26
LINGBAO CHILDREN’S CENTER  (0) 2021.05.25


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기