© Adrien Williams

 

 

 

Located in the Rosemont-La Petite-Patrie borough of Montréal, deNormanville is part of the first wave of post-moratorium additions exploring new avenues for the transformation of the city’s disappearing one-story typology, commonly referred to as “shoeboxes”. By taking the preservation of the original structure and the site’s mature trees as its primary point of departure, the project responds in a straightforward but ultimately radical way to the principal challenges of designing an addition to the small, vernacular structure set at the rear of the lot. Delicately weaving across the site’s landscape, it reaches out to restore the continuity of neighbouring façades. While the old structure now finds itself preserved at the heart of the new home, the project reestablishes the presence of the one-story typology in the heterogenous family neighborhood dominated by Montreal’s renowned “missing middle” plex housing.

 

 

 

© TBA

 

 

 

Having owned the property for several years, the clients wanted to expand their tiny back lot home to accommodate the growing family. This meant additional bedrooms, larger living spaces, and spatial separation between the private rooms and socially focused areas. From the onset both client and architect shared the desire to conserve the single-story and its direct connection the surrounding outdoor space. Realizing their desired home with limited means was a 3-year long process, exploring a variety of options that could reconcile needs, budget, and zoning. In the end, the front yard extension that layered indoor and outdoor space remained the most feasible and exciting prospect.

 

 

 

© TBA

 

 

 

The layered volume developed step-by-step. The first move brought the extension forward to align with the frontage of its immediate neighbours; its façade carved out to provide a protective space around a Siberian elm that interrupts the continuity of the façades’ alignment. This satellite volume is then connected back to the original house via a corridor that runs along the east firewall of the property. It incorporates kitchen, toilet, storage and laundry spaces, and mechanically connects old and new. The exterior wall of the corridor is blended into the street front volume with a curve that reflects the tree well on the front façade, delineating the central outdoor courtyard that showcases the original house.

 

 

 

© Adrien William

 

 

 

The house’s new front yard - mid yard - back yard structure clearly defines the home’s internal configuration. Quiet spaces such as the bedroom and living room are reorganized within the original masonry and wood structure at the rear of the lot where more intimate windows and lower ceilings are ideal for private, insulated environments. The more boisterous family spaces move up front, street side. They are large and open, punctuated by the clean geometry of sculpted forms (cube and a cylinder) that define the generous entrance. The kitchen-dining room is very much at the social head of the new house – all at once communal family workspace and assembly hall. Large glazing offers a physical and visual connection to the central garden and back to the house’s original façade.

 

 

 

© TBA

 

 

 

몬트리올의 로즈몬트-라-페타이트-패트리 자치구에 위치한 드노르만빌(deNormanville)은 흔히 '신발상자'라고 불리는 도시의 사라져가는 단층 주택 유형의 변화를 위해 새로운 길을 모색하는 첫 번째 움직임이다. 본래의 구조와 부지 내의 오래된 나무를 유지함으로써 프로젝트는 단순하지만 직관적인 방법으로 대응하고 있다. 지역의 경관을 가로질러 섬세하게 짜여진 이웃한 건물 파사드의 연속성을 회복한다. 오래된 기존 구조가 새로운 집의 중심부에 보존되어 있지만 이번 프로젝트는 몬트리올의 유명한 '중심 생략'형 주택이 지배하는 이웃에 새로운 유형의 존재를 확립한다.

 

 

 

© TBA

 

 

 

이 부동산을 몇년간 소유했던 건축주는 성장하는 가족을 수용할 수 있도록 그들의 집을 확장하길 원했다. 추가적인 침실과 넓은 생활 공간, 그리고 개인실과 주택의 사회적 영역간 공간 분리를 의미한다. 처음부터 건축주는 단층 주거의 형태를 보존하려는 욕구와 주변 외부 공간과의 직접적인 연결을 원했다. 이를 구현하기 위해 3년간 필요한 예산과 구역 설정을 조정하고 선택할 수 있는 다양한 옵션을 탐색했다. 결과적으로 실내와 실외 공간을 겹친 앞뜰의 확장은 실행 가능하다고 판단되었고 가장 흥미로운 방법이었다.

 

 

 

© TBA

 

 

 

볼륨 계획은 단계적으로 발전했다. 첫 번째로 인접한 이웃 건물의 전면에 맞추기 위해 확장의 영역을 앞쪽으로 옮겼다. 파사드의 연속성을 방해하는 시베리아산 느릅 나무 주변에 보호 공간을 조성하기 위해 파사드를 깎았다. 이 동떨어진 볼륨은 동쪽의 벽을 따라 이어지는 복도를 통해 주택과 연결된다. 이 공간은 주방, 화장실, 창고, 세탁 공간이 통합되어 있으며, 기계적으로 낡은 것과 새로운 것을 연결한다. 복도의 외벽은 전면 파사드에 나무가 잘 비치는 곡선이 어우러져 본래의 집을 보여주는 중정을 강조한다.

 

 

 

© TBA

 

 

 

주택의 새로운 앞뜰, 중정, 뒤뜰의 구조는 건물의 내부 구성을 명확하게 정의한다. 침실이나 거실같은 조용한 공간은 본래의 석조 건물과 후면의 목재 구조물 사이에서 재구성되며, 작은 창과 낮은 천장은 단열이 필요한 환경에 이상적으로 대응하고 있다. 떠들석한 가족 공간은 주택의 전면, 길가에 배치되었다. 그 공간들은 크고 개방적이면서 넓은 입구를 가지면서 육면체나 원통같은 깨끗한 기하학을 통해 강조되어 있다. 주방과 식당은 새로운 집의 가족들을 위한 공동의 작업공간이자 모임의 장소다. 대형 유리창은 중정과 주택의 본래 외관으로 돌아가는 시각적 연결을 제공한다.

 

 

 

© TBA

 

 

 

 

DIAGRAM

 

 

 

 

SECTION

 

 

 

 

FLOOR PLAN

 

 

 

Architects Thomas Balaban Architecte(TBA)
Location Rosemont - La Petite-Patrie, Montréal, Québec
Program Single family house
Building area 135m²
Completion 2020
Project team Jennifer Thorogood, Mikaèle Fol, Pascale Julien
Structural engineer Latéral
Construction Rockethammer
Photographer TBA + Adrien Williams




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

10th Avenue  (0) 2021.05.12
Pearl House  (0) 2021.05.03
DeNormanville  (0) 2021.04.27
High Park Residence  (0) 2021.04.26
Blanche Chapel House  (0) 2021.04.23
Berri House  (0) 2021.04.21


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기