ⓒ BoysPlayNice




The site is located at the top of Mala Poi’ana on the ridge of Spišská Magura. The area provides a variety of activities such as skiing, hiking, biking and a sightseeing route. The aim of the proposal was to provide facilities for these activities. Access to the site is provided by the tourist route or by three cableways from adjacent villages, Bachledova dolina, Malá Franková and Jezersko. We tried to minimize the mass at the top of the hill, leaving only the necessary cableway control and the treetop walk exit object. The rest of the building is embedded into the hillside and the only visible facades are those glazed, providing light and a view of the mountains. This was made possible by the ideal shape of the terrain - the slope is oriented to the south towards the Belianske Tatry. We achieved blending with the surrounding terrain with a green and sloped roof at the level of the hill plateau.




ⓒ BoysPlayNice




A big challenge was to get barrier-free access from the upper plateau to the lower level of the restaurant terrace and further to the treetop walk entrance. We achieved this by using an exterior staircase through which a ramp traverses. Such a solution saved a lot of space on the most important southern facade. The repeated detail of the “rampstairs” also minimizes the number of prefabricated concrete parts. Due to the shortening of the length of the “rampstairs”, the entire roof-plateau is sloped towards it. The broken and sloping ceiling in the interior is therefore derived from the need to merge with the terrain and from getting fluent pedestrian paths. Central position on the south facade of the “rampstairs” allowed direct walking route and it divided the main facade into two parts- the restaurant and the apartments. The lowered space under the “staircase” was used as indoor play area. An universal space for play resembling forest was created with the help of birch trunks and nets. The great depth of the underground space required the use of skylights. We also combined them with a bench to protect the glass from skiers.




ⓒ BoysPlayNice




고원의 형태를 따라 산허리에 파묻힌 공간, 바흐레드카 서미트 스키장 쉼터

스피사카 마구라 산맥이 이어지는 이 지역은 스키, 하이킹, 자전거 타기, 관광 같은 다양한 레저 활동이 가능한 곳이다. 말라 폴라나 꼭대기에 세워진 이 바흐레드카 서미트 스키장 쉼터는 이러한 레저 활동을 위해 세워졌다. 이 시설은 인근의 마을에서 3개의 케이블카로 접근이 가능하기 때문에 언덕 꼭대기의 건물은 최소화된 형태로 존재하며, 이곳에 필요한 케이블 제어시설들과 뒤편의 파빌리온 전망대와도 이어진다. 건축물의 대부분은 산허리에 박혀 있는데, 건물 안 쪽에서는 드넓은 창으로 들어오는 채광과 탁트인 산의 전망을 바라보는 것이 가능하다. 이러한 건축물의 형태는 지형을 따라 지어졌는데, 경사면은 남쪽으로 향하고 있다. 언덕 고원 높이의 경사진 지붕과 주변의 푸르른 지형과 조화를 이룬다.




ⓒ BoysPlayNice




설계 당시, 건축가는 상부 고원에서 레스토랑 테라스의 아래층과 멀리 떨어진 파빌리온 전망대까지 장벽 없는 접근로를 확보하는 것에 대해 까다로웠다고 전했다. 경사로가 통과하는 외부 계단은 이에 대한 해결책이었다. 더불어 이러한 외부 계단은 건물에서 중요한 남향을 향하는 공간에 많은 공간을 할애할 수 있었다. “램프계단”의 반복된 디테일은 또한 조립식 콘크리트를 최소화하여 지어졌으며, “램프계단”으로 만들어진 건축물의 지붕의 고원이 그쪽으로 기울어지는 모습이다. 내부의 경사지면서도 분절되어있는 천장 디자인은 이러한 지붕의 디자인과 지형의 형태에 따라 만들어졌다. 또한, 이러한 완만한 램프들은 다양한 보행자들을 위한 디자인이기도 하다. “램프계단”의 남쪽 외관 중앙에서 직접 도보 경로를 이용하여 접근할 수 있으며, 건물은 크게 레스토랑과 아파트의 두 부분으로 나눠진다. “계단” 아래 마련된 낮은 공간은 놀이 공간으로 사용되며, 자작 나무와 매쉬의 도움으로 숲을 닮은 듯한 분위기를 풍긴다. 지하층에는 채광을 위한 창이 넓게 있다.




ⓒ BoysPlayNice


ⓒ BoysPlayNice


ⓒ BoysPlayNice


ⓒ BoysPlayNice







SECTION






1st FLOOR PLAN








Architects   COMPASS ARCHITEKTI

Location   Bachledova dolina, Ždiar, Slovakia 

Program   Facilities 

Building area   2,020m²

Gross floor area   2,275m²

Usable floor area   2,075m²

Building scope   B1, 1F 

Design period   2018 

Completion   2019 

Architect   Juraj Benetin, Matej Grébert, Roman Janata 

Interior designer   Miroslava Gašparová 

Client   BACHLEDKA Ski&Sun 

Photographer   BoysPlayNice





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 12월호(Vol. 475)에 게재 되었습니다.

The project was published in the December, 2020 issue of the magazine(Vol. 475).




'Architecture Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

NATIONAL IKSAN MUSEUM  (0) 2021.04.09
SSR CULTURAL COMPLEX(GONGGAMSONYOO)  (0) 2021.04.06
BACHLEDKA SUMMIT FACILITIES  (0) 2021.02.09
LOCHAL LIBRARY  (0) 2021.01.28
JEON-IL BUILDING 245 REMODELING  (0) 2021.01.27
SHOUGANG NO.3 BLAST FURNACE MUSEUM  (0) 2021.01.22


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News











위로가기