ⓒ Vincent Leroux




Exclusively made-to-measure, the French architect Nicolas Dahan signs an impressive display of design integrated within a 450m² two-story apartment. A secret is shared with every footstep taken; curves and edges slide towards each other, disappearing into worlds of varnish, marble, wood, coloured mirrors and pastel. An inestimable residence where the ceiling is a luminous work of art itself: an incandescent surface evading all signs of light source, enhancing its own beauty with a filter of natural light.




ⓒ Vincent Leroux




The 150m² ceiling, unifying and distributing the spaces of the living room, the entrance and the kitchen, is a performance in its own right. I drew a very soft undulation, similar to that of a beach rippled by waves, disrupting the apartment’s minimalism so as to determine the living spaces. It appears as a single unbroken surface, whereas it required over 100 slabs of 1.2m x 1.2m staff (a building stone made from plaster) assembled within the apartment and then sanded down during three months in order to achieve this perfectly smooth surface » describes Nicolas Dahan. Ripples within which a series of made to measure amber LED tubes embed themselves, fitted with aluminium filters to render a softer light.




ⓒ Vincent Leroux




The ceiling is emblematic of the attention to detail brought to the entirety of this carefully sculpted apartment, as is the immense varnished wooden sliding door (3m x 3m), which closes off the kitchen and can be drawn open by the single hand of a child. Italian savoir-faire is applied to all of the materials: marble, mirrors, wooden flooring from Padou shipped to and fitted in Moscow « for the perfection of details, an utter invisibility of systems and the highlighting of materials » explains the architect.




ⓒ Vincent Leroux




The maple flooring assembles the smallest available boards in order to create a unified and smooth wooden mass, a floor more than a parquet, it becomes a surface upon which light glides. Large mineral volumes give shape to the main functionalities of the apartment: Cipolino stone in the entrance hall forms the huge reception bench, black marble from Carrare establishes the 10m long kitchen counter, grey marble from Carrare walls the hammam and the three main bathrooms which perfectly interlock, as if they were sculpted from one single massive stone. Each element, each function, has been conceived and drawn by the French architect so as to create the purest of settings.




ⓒ Vincent Leroux




The red and blue mirrors of the bedrooms and dressing room diffuse the mineral essence of the residence, but are immediately softened by the rhythm of Kvadrat woven textiles hung in front of each window and used as a separator creating a home cinema in the living room. As for the dining room, it has been set up under an especially redesigned rotunda, a 7m high shell, varnished in pastel blue. It is a reception room reflecting the grandeur of the apartment, which holds 6 bedrooms, 6 bathrooms, a hammam, a gym, a living room, a kitchen, and a flat for domestic staff, the whole spread out upon over 450m².




ⓒ Vincent Leroux





프랑스 건축가 니콜라스 다한은 450제곱미터의 2층 아파트에 깊은 인상을 주는 디자인 전시를 통합하고자 했다. 모든 발걸음은 곡선으로, 가장자리로, 서로를 향해 미끄러져 들어가 니스, 대리석, 나무, 파스텔의 세계로 초대한다. 천장은 그 자체로 예술작품인 자연 빛의 여과기로 그 자체의 아름다움을 향상시키고자 했다.




ⓒ Vincent Leroux




거실과 출입구, 부엌의 공간을 나누는 150제곱미터의 천장은 그 자체로 하나의 퍼포먼스가 된다. 건축가가 그려낸 부드러운 굴곡은 파도에 물결치는 해변을 떠올리게 한다. 동시에 아파트의 미니멀리즘을 방해하지 않도록 주거공간을 결정했다. 완벽하게 매끄러운 표면을 만들어내기 위해 1.2m x 1.2m의 스태프가 100개 이상, 3개월 이상의 샌딩 기간을 거쳤다.




ⓒ Vincent Leroux




천장으로 정성들여 조각한 아파트 전체에 전해지는 디테일을 강화한다. 부엌의 위치한 광택이 나는 나무 미닫이문 또한 이런 역할을 해낸다. 모스크바에서 들여오는 대리석, 거울, 나무바닥재 등 모든 재료에 이탈리아의 노하우가 접목되어 디테일의 완벽성, 시스템의 완전한 투명성 및 재료가 강조되는 효과를 얻었다.




ⓒ Vincent Leroux




단풍목 바닥은 가장 작은 널빤지들을 조립하여 통일되고 부드러운 나무 덩어리를 만들어 내고, 빛이 미끄러지는 또 하나의 표면이 된다. 입구 홀에 있는 시폴리노석이 거대한 접수대를 형성하고, 까라레산 흑대리석이 10m길이의 부엌 작업대를 장식한다. 벽체에서 뻗어나오는 회색 대리석, 해맘, 그리고 세 개의 메인 욕실은 환벽하게 맞물려서 마치 한날한시에 조각된 듯한 모습을 보인다.




ⓒ Vincent Leroux




침실과 찰의실의 색거울은 빛을 강렬하게 퍼트리지만, 각 창문에 설치된 커튼의 리듬에 의해 바로 부드럽게 변한다. 식당은 파스텔 블루로 칠해진 7m 높이의 쉘 모양 로툰다 밑으로 설치되었다. 6개의 침실과 욕실, 해맘, 체육관, 거실, 주방, 관리인용 숙소까지 갖춘 웅장한 아파트 프로젝트다.




ⓒ Vincent Leroux


ⓒ Vincent Leroux


ⓒ Vincent Leroux


ⓒ Vincent Leroux








FLOOR PLAN STEP1






FLOOR PLAN STEP2









Architects   Nicholas Dahan Architects

Lacation   Moscow, Russia

Project area   450m²

Construction   2018

Principal architects   Nicholas Dahan

Design team   Nicholas Dahan, Cyrill Magnier

Photographer   Vincent Leroux




'Interior Project > Residential' 카테고리의 다른 글

THE STUDENT HOTEL DELFT  (0) 2021.02.22
BERMONDS LOCKE  (0) 2021.02.18
Moscow Apartment  (0) 2020.11.30
House G  (0) 2020.11.27
Vista Apartement Renovation  (0) 2020.11.26
Aláfia Apartment  (0) 2020.11.18


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기