ⓒ Sharyn Cairns




In its most recent incarnation, Three Stories North is an untraditional family home that embraces its layered history. Working with creative clients, the design approach is informed by their initial belief that beneath its previous renovations the building’s industrial heritage is quite unique. The project’s primary objective is to realise its existing potential rather than replace it with something entirely new.




ⓒ Sharyn Cairns




The design is first and foremost a process of reduction to allow the character of the original building to be the primary feature. A key component of this is to retain and reveal the masonry construction giving the home an undeniable warehouse feel. Many original details such as arched doors and fireplaces are maintained in working order. Where possible the imperfection of the brick walls are celebrated as an indication of their history. At a few points glazing is used to fill gaps in the masonry to clearly delineate what is original and what is new. At the ground level, the original timber ceilings are also exposed. 




ⓒ Sharyn Cairns




Once two separate townhouses, the space is bisected by a masonry wall across all three stories which forms the axis for circulation. The levels are joined by a stair which hangs from this wall, inspired by an industrial fire stair. Dividing the plan perpendicularly, a central core forms a chimney-like feature which extends through a 9m high skylight while providing joinery elements to each of the spaces. Within the three-dimensional cross section, half of the house if zoned for public spaces, a quarter to more intimate spaces and the remaining quarter forms the dramatic void which connects the three stories and entry.




ⓒ Sharyn Cairns




The considerable internal space is practically indiscernible from the unassuming traditional exterior. The entry is set back from the original façade creating an entry courtyard and allowing a 3-storey glass façade to bring a substantial amount of light into the spaces as well as opening up to a large tree canopy in the streetscape. A large door is fashioned from 140-year-old timber joists repurposed from the demolition.




ⓒ Sharyn Cairns




As a balance to the larger architectural spaces, the living spaces are much more intimate, characterised by subtle colours, texture and plush soft furnishings. Rough sawn timber lines the walls and recycled timber creates joinery adding warmth. Strong black detailing in the new areas create a distinctly modern contrast to the brickwork of the original building while linking to the industrial character.




ⓒ Sharyn Cairns




역사를 만나는 주택, TSN(Three Stories North) 하우스

TSN 하우스는 층층이 쌓인 역사를 담아낸 가정집 프로젝트다. 창의적인 건축주들과 함께 작업하면서, 이전의 보수 작업 아래에 놓인 기존 건물의 유산이 매우 독특하다는 믿음으로 접근했다. 이 프로젝트의 주요 목표는 기존의 잠재되어있던 것들을 완전히 새로운 것으로 대체하기 보다는 현실에 불러오는 것이었다.




ⓒ Sharyn Cairns




디자인은 무엇보다도 기존 건물의 특징이 메인으로 자리잡을 수 있도록 덜어내는 과정으로 진행되었다. 그 핵심은 창고 느낌을 주는 석조 건축물을 보존하고 공개하는 것이었다. 아치형 문이나 벽난로같은 기존의 디테일 요소는 여전히 작동한다. 가능한 선에서 벽돌 벽의 불완전함은 역사를 보여주는 기념비적 성격으로 보존된다. 몇몇 부분에서 유리창이 석조공간의 공백을 메우기 위해 사용되어 어디가 독창적이고 새로운지 명확하게 구분짓고 묘사하는 역할을 한다. 1층에서는 기존의 목재 천장도 노출시켜 드러내었다.




ⓒ Sharyn Cairns




우선 두 채의 분리된 타운하우스는 순환을 위한 축을 형성하는 세 개 층 전체에 걸쳐 석조 벽으로 이등분된다. 계단실은 산업용 소방계단에서 영감을 받아 이 석조 벽에 걸리는 계단으로 구성된다. 평면을 수직으로 나누면 중심축은 굴뚝과 같은 특징을 만들어내는데, 이 특징은 9m 높이의 천창을 통해 확장되고 각 공간에 결합 요소를 제공한다. 3차원 단면으로 생각하면 공용공간에 절반의 공간을 지정해 주택의 4분의 1에 더 사교적인 공간을, 나머지 4분의 1에는 입구와 건물을 연결하는 극적인 보이드 공간을 할당했다.




ⓒ Sharyn Cairns




내부 공간은 전통적인 외관과는 실질적으로 구별할 수 없다. 기존 파사드로부터 다시 세팅되어 진입부에 마당을 만들고 3층 유리 파사드가 상당한 채광을 가져올 수 있을 뿐만 아니라 거리를 바라보는 큰 목재 덮개까지 열 수 있다. 대문은 140년된 목재를 재활용하여 제작하였다.


더 큰 건축 공간과의 균형으로, 거실은 훨씬 더 친밀하고 은은한 색상과 질감, 그리고 부드러운 가구로 특징지어진다. 거친 목재가 벽을 장식하고 재활용된 목재는 결합재로 사용되어 공간에 따뜻함을 더한다. 새로운 영역에는 강한 검은색 디테일을 적용해 산업적인 특성과 연결되면서 기존 건물의 벽돌조와 뚜렷한 대조를 이루도록 했다.




ⓒ Sharyn Cairns







FLOOR PLAN






Architects   Splinter Society

Location   Melbourne, Australia

Design team   Chris Stanley, Asha Nicholas

Completion   2019

Photographer   Sharyn Cairns




'Interior Project > Residential' 카테고리의 다른 글

Iong House Apartment  (0) 2020.10.19
COMMUNE APARTMENT  (0) 2020.10.15
THREE STORIES NORTH  (0) 2020.10.12
Aqua Verde Residence  (0) 2020.10.12
HOUSE OF TRANQUILITY  (0) 2020.10.07
House in Airães  (0) 2020.09.21


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기