ⓒ Chase Daniel




The existing home was a brick and stucco two story residence and was wrapped in heavy masonry porches on both the front and rear of the residence which faces the view. The interiors of the home, which had undergone a few interior renovations since being built, were somewhat jumbled with a series of disconnected living spaces and perhaps most importantly little to no positive connection to the amazing views beyond the property. Windows to the lake view were sparse and further separated from the outdoors by the heavy masonry colonnades to each side of the home.




ⓒ Chase Daniel




The clients wanted to improve the flow of the house and unify the interior and exterior spaces around the rear terrace / pool and the views beyond. As clients, they both brought a modern sensibility. He with his sensibility informed by his heritage as a Japanese American and She with a keen sense for modern design and interiors.




ⓒ Chase Daniel




The main level would be completely reconfigured, and a secondary living room was to be added on the second floor for their kids. Clark Richardson Architects faced two primary challenges, the existing kitchen was located on the front of the house and not well integrated into the other spaces and the existing second floor had a series of load bearing walls coming down across the first floor living spaces which partitioned them into separate spaces with little flow.




ⓒ Chase Daniel




Clark Richardson’s first task was to relocate the kitchen to a prominent corner position in the floor plan. This allowed it to act as a nexus in the living spaces. By introducing steel beams into the existing ceiling – the second floor bearing points were able to be under supported and redistributed to the exterior walls. These two design moves allowed for the creation of a singular living space fronting the view with an open plan kitchen and a more private media room where views were not needed. From the front door, visitors enter into the sitting room with direct views to the hills beyond. The sitting area flows into the dining room with a prominent wood design element extending from the floor to the ceiling featuring custom wire brushed and stained cypress wood. This detailing allows for the open space to have clearly defined functional divisions within a modern open plan. The wood soffit then extends from the dining area out to the rear terrace through a now transparent rear wall of the house. The rear terrace was completely reconstruction to minimize structural interruptions impeding the view and covered for year-round use. In addition, it stepped down from the main residence so outdoor seating areas would be dropped down in elevation – again to keep the clear of the view from the interior.




ⓒ Chase Daniel




The new kitchen occupies the inside corner and is punctuated by a double corner slider which allows the dining, kitchen and adjacent breakfast area to open directly to the rear terrace. A large central island permits for gathering and the oven with its black plaster finished hood acts as a direct counterpoint to the plastered fireplace at the sitting room. Skylights bring light into the center of the deep floorplate during the middle of the day and help balance light from the exterior windows. The living spacestogether act as the beating heart of the newly renovated residence. By making bold changes to the layout, removing structural obstructions and opening up the rear of the house, both the interior and rear spaces have been combined into one expansive living space which flows to the rear terrace and amazing views beyond.




ⓒ Chase Daniel




자연과 새로 연결되는 재탄생의 주택, 아쿠아 베르디 주택

기존 주택은 벽돌과 돌로 지어진 2층 주택으로 정면과 후면을 감싸는 현관 속에서 경관을 바라보고 있었다. 건축 이후 몇 차례의 내부 수리를 거친 주택의 인테리어는 여러 개로 나뉜 생활공간으로 뒤죽박죽이 되어 있었고, 가장 중요한 것은 주택 너머 놀라운 경관과 연결이 거의 되지 않았다는 점이었다. 호수를 바라보는 창이 드문드문 나있었고 양쪽으로 싸인 석조 기둥들로 인해 바깥 경관과는 더욱 멀리 떨어져 있었다.




ⓒ Chase Daniel




건축주는 집의 동선을 개선하고 후면 테라스나 정원 주변의 내외부 공간이 경관과 합일되기를 원했다. 두 명의 건축주는 모두 현대적인 감성을 원했다. 그들은 일본계 미국인으로서 현대적인 디자인과 인테리어에 예민한 감각을 가지고 있었다.


메인층은 완전히 개조하고, 2층에 아이들을 위한 아이들을 위한 2층 거실을 추가했다. 건축가는 두 가지의 주요 과제를 직면했다. 기존 부엌은 집의 전면부에 위치했고 다른 공간과의 연결성이 부족했다. 그리고 2층은 1층의 거실을 가로질러 내려오는 일련의 내력벽을 가지고 있었는데 이 내력벽이 공간을 동선 배려없이 분할하고 있었다.




ⓒ Chase Daniel




건축가의 첫번째 미션은 평면에서 부엌을 눈에 띄는 모퉁이로 옮기는 것이었다. 이를 통해 부엌이 생활공간의 연결고리로서 역할하도록 했다. 기존 천장에 강철 빔을 도입함으로써 2층의 하중이 외력벽으로 분배될 수 있도록 했다. 이 두 가지 시도는 개방된 부엌의 평면과 경관에 대한 수요가 적은 개인 미디어 룸의 앞으로 통일된 생활 공간을 만들 수 있도록 했다. 방문객들은 정문에서 건너편 언덕으로 바로 보이는 거실에 진입한다. 좌식 공간은 바닥에서 천장까지 확장되는 목재 디자인 요소로 이어져 식당까지 흘러 들어간다. 이러한 디테일 요소를 통해 오픈 공간은 현대적인 개방평면 안에서 기능의 구분을 명확하게 할 수 있게 한다. 목재 소핏은 자연을 향해 투명해진 집의 후면을 통해 식당으로부터 후면 테라스까지 확장된다. 후면 테라스는 경관을 방해하는 구조물을 최대한 피하기 위해 완전히 재구성되었으며 연중내내 사용할 수 있도록 덮인 구조를 가지고 있다. 또한, 메인 공간에서 내려오며 옥외 좌식 공간은 바닥높이가 낮아지도록 계획했다. 이를 통해 실내에서 바깥을 바라보는 데에 방해가 한 층 줄어들었다.




ⓒ Chase Daniel




새로운 부엌은 안쪽 모퉁이를 차지하고 있고, 식당과 부엌이 후면 테라스로 바로 이어질 수 있는 더블 코너 슬라이더로 마감된다. 중앙의 큰 아일랜드 식탁은 사회적 모임을 수용하고 검은 석고 마감 후드가 달린 오븐은 거실에 위치한 벽난로에 대해 직접적인 반대점으로 역할한다. 스카이라이트는 낮시간 동안 깊은 바닥 판의 중앙으로 채광을 가져오고 창에서 들어오는 빛을 균형있게 만들어 준다. 거실은 새롭게 단장된 주택의 심장 역할을 한다. 배치를 과감하게 변경하고, 구조적인 장애물을 제거해 집의 후면을 개방함으로써 주택의 공간은 하나의 확장된 생활 공간으로 합일되어 자연경관과 하나가 될 수 있었다.




ⓒ Chase Daniel








1st FLOOR PLAN(BEFORE)





2nd FLOOR PLAN(BEFORE)





1st FLOOR PLAN(AFTER)





2nd FLOOR PLAN(AFTER)







Architects   Clark | Richardson Architects

Location   Austin, Texas, USA

Program   Residential

Gross floor area   411m²

Lead architect   April Clark, Ed Richardson

Design team   April Clark, Ed Richardson, John Vesel

Collaborators   Glauser Green Building LLC

Completion   2019

Photographer   Chase Daniel




'Interior Project > Residential' 카테고리의 다른 글

COMMUNE APARTMENT  (0) 2020.10.15
THREE STORIES NORTH  (0) 2020.10.12
Aqua Verde Residence  (0) 2020.10.12
HOUSE OF TRANQUILITY  (0) 2020.10.07
House in Airães  (0) 2020.09.21
Hoc Mon House  (0) 2020.09.21


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기