ⓒ Oskar Da Riz




Located just outside the historical centre of the South Tyrolean city, adjacent to the Bishop’s Palace of Bressanone, the eye-catching concrete building is the last episode in a series of “architectural homicides” dating from the 1800s up until the 1970s. TreeHugger takes on the qualities of airiness and levity in alignment with the site’s antecedent structures, which were dedicated to the welcoming of visitors, with their respective features of slender columns, deep loggias, and delicate overhangs.


The project raises its body on tiptoe and frees up the ground level to give it over to the city as a public space. New visual connections are made, not only to the main building of the Bishop’s Palace, but also to the ancillary Chinese and Japanese pavilions that mark the corners of the Palace gardens. The exotic, sinuous curves of the corner pavilions are re-interpreted in the building designed by MoDusArchitects which transforms into a new gateway for the city of Bressanone. 




ⓒ Oskar Da Riz




The site is characterized by an existing monumental tree that governs the design. TreeHugger twists and turns around the central platanus to form an inseparable connection between nature and edifice. The visual and tactile qualities of the roughhewn walls of the bush-hammered concrete and the scaly bark of the plane-tree mimic one another in their juxtaposition.

With the tree trunk as the fulcrum, five arched spans release the building from the ground, accompanying the tree upwards to draw an open frame around the tree’s crown. In order to achieve the seamless, vertical surface of the outer concrete shell, the full height of the walls was cast from one flow and in successive sections to form a continuous 9-metrehigh ring, within which the concrete plates were then poured. The curvature of the walls, together with the floor slabs form a collaborative composition in which the form, the structure and the building facades become one.



ⓒ Oskar Da Riz




The building is almost entirely glazed on the ground floor, which houses the public spaces and info booths, to allow maximum transparency and permeability. The entrance is clearly marked by the inset windows and the large overhang that cantilevers out towards the new square. The upper floor, housing the administrative offices, is closed and enigmatic in the sequence of its convex surfaces.


With its welcoming curves balanced by the decisive concrete tectonic, TreeHugger strikes up a conversation with its historical context while organically attracting passersby and visitors as a magnet devoted to the sharing of local culture.




ⓒ Oskar Da Riz




나무를 존중한 관광안내소, 트리허거

이탈리아 볼차노의 남부 티롤리(Tylolean)라는 곳에는 브레사노네 주교궁(the Bishop’s Palace of Bressanone)과 함께 역사적인 중심지가 있다. 트리허거 관광안내소는 1800년대부터 1970년대까지 이어진 건축물을 아우르는 건축물이다. 트리허거는 가느다란 기둥, 깊은 로지아(Loggias, 한쪽 벽이 없이 트인 방이나 홀), 섬세한 돌출부 등을 특징으로 많은 방문객이 지나가는 장소에 들어섰는데, 주변 건축물들과의 특성을 맞추기 위한 형태로 고려됐다.


관광안내소는 브레사노네의 새로운 관문이다. 트리허거 관광안내소는 마치 발끝으로 볼륨을 띄우는 듯한 형태를 하고 있다. 이렇게 지면에서 분리된 공간은 도시 속 공용공간으로 제공된다. 또한, 이렇게 비워진 공간으로 인해 주교궁의 본관뿐만 아니라 궁전 모퉁이에 있는 중국과 일본의 파빌리온까지 시각적으로 이어내면서, 새로운 시각적 공유를 이끌어낸다. 건축물의 이국적이고 유려한 곡선들은 이 관광안내소에 재해석되어 입혀졌다.




ⓒ Oskar Da Riz




기존의 땅에는 기념비적인 나무가 존재했다. 건축가는 이 플라타너스를 중앙에 두고 비틀고, 돌아가도록 볼륨을 만들었다. 이렇게 건축물과 자연(나무)사이에는 긴밀한 관계가 만들어졌다. 뿐만 아니라, 플라타너스 나무 껍질은 거친 콘크리트를 통해 건축물에 시각적, 촉각적으로 표현됐다.


5개의 아치형 경간은 건물을 땅으로부터 들어올리면서 나무의 줄기를 받치고, 나무의 상부를 따라 나무에게 열린 프레임을 만든다. 일체형 콘크리트 벽체를 위하여 시공은 한번에 이루어졌는데, 거푸집을 연속적으로 주조하여 9m 높이의 고리를 만들어 콘크리트가 타설됐다. 벽의 곡면은 바닥 슬라브와 함께 형태, 구조, 건물 입면이 하나로 이어지는 구성을 만들어낸다.


공용 공간과 안내 부스가 있는 지상 1층은 거의 모든 부분이 유리로 되어 있다. 이 투명하고 투과되는 1층은 새로운 광장을 향해 뻗은 캔틸레버와 안으로 들어간 개구부를 통해 명확하게 인지될 수 있도록 계획됐다. 사무실이 있는 2층은 볼록한 곡면의 닫힌 공간이면서, 동시에 사람들에게 궁금증을 일으키는 공간이다. 트리허거는 매력적인 곡선이 콘크리트 구조물과 균형을 이루는 건축물이다. 이탈리아 티롤리의 역사적인 맥락 속에서 대화하고, 지역문화를 공유하는 장으로, 행인과 관광객들을 적극적으로 끌어들이는 작품일 것이다.




ⓒ Oskar Da Riz


ⓒ Oskar Da Riz


ⓒ Oskar Da Riz








SECTION



1st FLOOR PLAN







Architects   MoDusArchitects

Location   Bolzano, Italy

Program   Tourist Information Office 

Gross floor area   430m²

Design period   2017 - 2018 

Completion   2019 

Principal architect   Sandy Attia, Matteo Scagnol 

Design team   Irene Braito, Filippo Pesavento 

Structural engineer   Luca Bragagna 

Client   Bressanone Tourist Association

Photographer   Oskar Da Riz




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 6월호(Vol. 469)에 게재 되었습니다.

The project was published in the June, 2020 issue of the magazine(Vol. 469).




'Architecture Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

TIMES GROUP·MT TITLIS CLUB  (0) 2020.08.31
GANGNAM-GU VOCATIONAL REHABILITATION CENTER  (0) 2020.08.26
TREEHUGGER  (0) 2020.08.12
Musée cantonal des Beaux-Arts Lausanne  (0) 2020.06.30
JASON HAAM GALLERY  (0) 2020.06.24
NIZHNY NOVGOROD STADIUM  (0) 2020.06.23


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기