ⓒ Its. Ivo Tavares Studio




Inserted in a plot of land of irregular geometry and surrounded by constructions of little architectural value, this villa emerges as a consequence of its constraints.


If, on the one hand there is a reluctance to visually relate the villa’s interior spaces to its immediate surroundings, on the other hand, there is an uncontrollable desire to turn the villa entirely to face eastwards, towards its view of thunderous beauty and discrete privacy. A further constraint is the fact that its orientation is not ideal, in other words, the view is predominantly facing east, to the south is the far end of the land, and to the west lies a national road with a village coffee shop on the other side of the street…




ⓒ Its. Ivo Tavares Studio




Thus, arose the need for introversion and hermeticism, making the constructed volume emerge as an inert, mimicking nature and assuming its exception in the eastern wing, whose volumetric deformation declares and accentuates its willing openness and submission to the views beyond.


Its forms are irregular, its colors earthen, the openings on its elevations are almost inexistent, appearing in the form of patios and skylights, visible only from higher up.




ⓒ Its. Ivo Tavares Studio




Walking along the successive ramps encountered since the entrance into this parcel of land, we are taken to a moment of transition between the interior and exterior, which is announced by its coating in roble wood, an exceptional superlative and invitation to enter through the oversized door that separates the hermetic and mysterious exterior from its pure and warm interior, with its spaces generously illuminated with zenithal light pointed towards the valley, where the mist denounces the crossing of a river.




ⓒ Its. Ivo Tavares Studio




A clear outside/indoor duality stresses the idea of the villa’s lack of interest in its relations with the immediate environment, without this hindering the existential dynamics of its interior.


Programmatically, the reception areas of the house face eastwards (valley) and the intimate zones westwards (road), with these spaces being separated by a large indoor patio around which it is possible to walk, creating enriched spatial and visual dynamics.




ⓒ Its. Ivo Tavares Studio




역동성이 느껴지는 빌라, GR 하우스


천연가치가 있는 대지에 삽입되어 작은 건축 가치를 구축함으로써 지어진 이 별장은 일련의 요소들로 구현된다. 빌라의 내부 공간을 주변 환경과 시각적으로 연관시키는 것을 꺼리고, 다른 한편으로 천둥과 같은 아름다움과 개별 프라이버시에 대한 관점으로 빌라를 완전히 동쪽을 향하도록 만들고 싶은 억제할 수 없는 욕구가 있었다. 또 다른 제약은 향이 이상적이지 않다는 것이다. 즉, 경치는 동쪽을 주로 향하고 있고, 남쪽은 대지의 먼 끝에 있으며, 서쪽으로는 길 건너편에 마을 커피숍이 있는 국도가 있다.




ⓒ Its. Ivo Tavares Studio




따라서, 내향성과 밀폐성이 필요함에 따라 볼륨 그 너머의 관점에 대한 자발적인 개방성과 복종을 선언하고 강조하며, 동측 편에서 예외적인 경우를 추측하게 된다. 건축물의 형태는 불규칙하고, 색은 흙색을 띄며, 그것의 고도에 있는 개구부는 거의 존재하지 않으며, 더 높은 곳에서만 볼 수 있는 안뜰과 채광창의 형태로 나타난다.




ⓒ Its. Ivo Tavares Studio




대지의 입구에서부터 마주친 연속적인 경사로를 따라 걷다 보면, 우리는 실내와 외장 사이의 전환 순간을 경험하게 된다. 여기에 쓰인 목재는 대리석 나무로 코팅되어 있으며, 초대형 문을 통해 들어가기 위한 최상급 제품이다. 그것은 신비로운 외관을 순수하고 따스한 인테리어와 분리시키며 그 공간은 천정의 빛이 계곡을 향해 비추어지고 안개가 강을 건너는 것을 볼 수 있는 곳이다. 명확한 외부와 실내의 이중성은 별장이 내부 실존적 역동성을 저해하지 않으면서 직접적인 환경과의 관계에 대한 건축물의 관심이 부족하다는 생각을 강조한다.


프로그램적으로 집의 접견 구역은 동쪽으로 향하며, 서쪽으로 친밀한 구역(도로)을 마주하고 있으며, 이러한 공간은 걸을 수 있는 큰 안뜰에 의해 분리되어, 풍부한 공간과 시각적 역동성을 만들어낸다.




ⓒ Its. Ivo Tavares Studio


ⓒ Its. Ivo Tavares Studio


ⓒ Its. Ivo Tavares Studio


ⓒ Its. Ivo Tavares Studio


ⓒ Its. Ivo Tavares Studio






SECTION



GROUND FLOOR PLAN












Architects   PAULO MARTINS ARQ&DESIGN 

Location   Sever do Vouga, Portugal

Program   Residential

Gross floor area   696m²

Complete   2018

Principal architects   Paulo Martins

Collaborator   Bruno Alvarinhas

Engineer team   R5 Engineers

Construction   Fecha Coutinho Construções

Photographer   Its. Ivo Tavares Studio




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

STONE HOUSE  (0) 2020.07.15
1/3 House  (0) 2020.07.15
GR HOUSE  (0) 2020.07.14
LLUVIA 224  (0) 2020.07.13
House with Grapevine Trellises  (0) 2020.07.13
GYO-DONG SINGLE HOUSE REMODELING  (0) 2020.07.02


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기