ⓒ Hyosook Chin




The Change of a Uniform School Space In 2016, the Seoul Metropolitan Office of Education announced that they will expand design-centered design competitions for the design innovation of educational spaces. The process of forming a consensus on the transformation of uniform school spaces and the promotion of the competition became the foundation of various proposals and attempts on school architecture being accommodated, and Konghang High School was the first beneficiary.

Under this background, the relocation and new construction project of Konghang High School was carried out through multiple pilot projects such as the ‘Expanded enforcement of design-centric design competitions’, ‘Town combining pilot project’, ‘Energy independent school pilot project’ and ‘Zero energy building pilot project’. Furthermore, Konghang High School was the first newly constructed school to have a ‘Town combining school’, where the school forms an open educational ecosystem through a collaborative relationship with the local community, and an ‘Energy independent school’, where the design of a zero energy building becomes mandatory, be applied.




ⓒ Hyosook Chin




Schools are commonly expressed as ‘Isolated islands in the urban center’ due to the ‘Boundary’ between the town and the school, and the ‘Severance’ caused by this boundary. While breaking free from this severance and securing openness and connectivity as a ‘Town combining school’, an academic atmosphere that guarantees educational rights was designed as a priority for Konghang High school. The learning facility and town combining facility were created as a dichotomous space, where they are adequately divided within the space of a school, and the two separated spaces appear as a ‘Mall’, a pedestrian-centered space where they are suitably linked again. Considering the characteristics of a subject-based classroom system, where students continue to move from their home base and take classes, a community space between students was necessary in their school lives. The ‘Mall’ space, which is also an atrium, is a space of communication and exchange for students. The multi-directional and three-dimensional circulation that embraces the interior promotes diverse and coincidental encounters between students. The atrium has an openness like the exterior, and it is also a point that leads to every common space. The ceiling of the atrium, which brings the skyscape and natural lighting deep into the interior, helps to refreshen and enliven the minds of students who are exhausted from studying.




ⓒ Hyosook Chin




Various passive and active green technology were applied to the atrium. Lighting energy was reduced through the skylight, and louvers were applied to the exterior of the skylight in order to block direct solar radiation and allow equal light to permeate into the interior. Moreover, a radiant floor cooling and heating system through a heat insulation performance and geothermal heat that are generally higher than the standard mandatory thermal transmittance, an air conditioning facilities for the atrium’s temperature control and ventilation, photovoltaic power generating facilities with a scale of 390KW, etc. were applied.

In particular, the BIPV of the facade was considered to attract the attention of new renewable energy. In order to prevent the updraft of the atrium flowing into the corridor, line diffusers were installed to the boundary of the atrium, and exhaust ducts were installed for the discharge of heat suspended in the upper parts. Such green technology will serve as important criteria of ‘Energy independent schools’, which will continuously be promoted.




ⓒ Hyosook Chin




강서구 공항고등학교 획일적인 학교 공간의 변화 2016년 서울시교육청은 교육 공간의 디자인 혁신을 위한 디자인 중심 설계공모를 확대하겠다고 발표했다. 획일적인 학교 공간의 변신에 대한 공감대 형성과 공모 추진과정은 학교 건축에 대한 다양한 제안과 시도가 수용될 수 있는 토대가 되었고, 공항고는 그 첫 번째 수혜자였다. 또한, 공항고는 신축 학교로는 최초로 학교가 지역공동체와 협력적 관계로 열린 교육생태계를 조성하는 ‘마을결합형학교’와 올해부터 의무화된 제로에너지 건축물의 테스트베드로 추진한 ‘에너지자립형 시범학교’다. 이와 같이 공항고 이전, 신축 프로젝트는「디자인 중심 설계공모 확대시행」,「마을결합형 시범사업」,「에너지자립형학교 시범사업」,「제로에너지빌딩 시범사업」등 복합적 시범사업을 통해 진행됐다.

마을과 학교 사이의 ‘경계’, 그리고 이 경계가 야기한 ‘단절’ 때문에 흔히 학교를 ‘도심 속 외딴 섬’이라고 표현한다. 공항고는 이러한 단절에서 벗어나 ‘마을결합형학교’로서 개방성과 연계성을 확보하는 동시에 학습권이 보장되는 면학 분위기가 최우선으로 고려됐다. 학습 시설과 마을결합형시설은 학교라는 공간 안에서 적절히 분리되는 이분법적 공간으로 만들어졌으며, 분리된 2개의 공간은 보행자 중심의 공간인 ‘몰(Mall)’로 다시 적절하게 연계된다. 학생들이 홈베이스를 중심으로 계속 이동하면서 수업 받는 교과교실제의 특징을 고려하여, 학교 생활에서 학생들 간 커뮤니티 공간이 필요했다. 아트리움이기도 한 ‘몰’ 공간은 학생들을 위한 소통과 교류의 공간이다. 내부를 아우르는 다방향의 입체적인 동선은 학생들 간 다양하고 우연한 만남을 촉진한다. 아트리움은 마치 외부인 듯한 개방성을 가지고, 모든 공용 공간으로 통하는 지점이기도 하다. 하늘의 풍경과 자연광을 내부 깊숙한 곳까지 끌어오는 아트리움의 천창은 학업에 지친 학생들의 숨통을 시원하게 틔워준다.




ⓒ Hyosook Chin




아트리움에는 다양한 패시브, 액티브 녹색기술이 적용됐다. 천창을 통한 조명에너지를 절감했으며, 직달일사는 차단하고 균질한 빛이 내부로 스미도록 천창 외부에는 루버를 적용했다. 또한, 전체적으로 기준의무열관류율 보다 높은 단열성능과 지열을 통한 바닥복사냉난방, 아트리움의 온도조절과 환기를 위한 공조설비, 390kW 규모의 태양광발전설비 등이 적용됐다. 특히 입면의 BIPV는 신재생에너지의 관심을 유도시키기 위해 고려된 것이다. 아트리움 상승기류가 복도로 유입되는 것을 막기 위하여, 아트리움 경계에 라인 디퓨저를 설치했으며 아트리움 최상단에는 상부 고임열 배출를 위한 배기덕트를 설치했다. 이와 같은 녹색기술은 지속적으로 추진될 ‘에너지자립형학교’의 중요한 크리테리어(Criteria)로서 그 역할을 수행하게 된다.

아직까지도 한국의 ‘학교 건축’은 획일적이게 느껴진다. 하지만 학교 건축에 대한 다양한 변화들이 여기저기서 시도되고 있고, 새로운 시도들의 성과들도 나오고 있다. 공항고 역시 이러한 ‘획일적인 학교 건축물의 변신’에 일조하길 기대해 본다.




ⓒ Hyosook Chin


ⓒ Hyosook Chin


ⓒ Hyosook Chin


ⓒ Hyosook Chin


ⓒ Hyosook Chin


ⓒ Hyosook Chin









SECTION



2nd FLOOR PLAN








Architects   2JIP

Location   Banghwa-daero, Gangseo-gu, Seoul, Republic of Korea 

Site area   13,390.0㎡ 

Building area   4,883.9㎡ 

Gross floor area   13,452.0㎡ 

Building scope   B1, 4F 

Building to land ratio   36.47% 

Floor area ratio   97.31% 

Design period   2016. 9 - 2017. 7 

Construction period   2017. 12 - 2019. 6 

Completion   2019. 6 

Principal architect   Hyunwoo Lee 

Structural engineer   J.TEC Engineering Group 

Mechanical engineer   SOJUNG ENG CO.,LTD. 

Electrical engineer   GEUKDONG POWER TECH CO.,LTD. 

Construction   Jang-wi Construction Co.,Ltd., Hoban E&C Co., Ltd 

Client   Seoul Gangseo Yangcheon District Office of Education 

Photographer   Hyosook Chin





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 3월호(Vol. 466)에 게재 되었습니다.

The project was published in the March, 2020 issue of the magazine(Vol. 466).




'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

VIENNA WEST HIGH SCHOOL  (0) 2020.06.22
YIWU FOREIGN LANGUAGES SCHOOL  (0) 2020.06.19
KONGHANG HIGH SCHOOL  (0) 2020.06.19
HORTEN UPPER SECONDARY SCHOOL IN NORWAY  (0) 2020.06.19
BUAM DAYCARE CENTER  (0) 2020.05.22
NURSERY IN GUASTALLA  (0) 2020.05.11


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기