ⓒ Inkeun Ryoo


The site is one of the few locations in the mid mountain region of Jeju, which has a latus rectum axis that crosses Mt. Halla and the sea. The site is a triangular shape, with unique cadastral lines and road lines crossing each other, unorganized with the road lines of the new urban plan, and a dry stream that once ran by it. We feared that if we were to dramatically increase the floor area ratio in conjunction for the many programs demanded by the client, it would become a building too large-scaled compared to the surrounding context. Luckily, there were quite a few buildings around this area that gave examples of buildings that do not take the surrounding context into consideration, enabling us to easily convince the client who was interested in building good architecture. Another matter of concern was the image of the building if commercial and residential facilities were combined. Even if the commercial space for space marketing were properly constructed, if it overlaps with the lives of the residents through the openings, it would be seen as a result of compromise, rather than a proper building. We thought hard about how to create architecture that will be read as a single, complete image, rather than one with an image divided by two different characteristics of space. 


ⓒ Inkeun Ryoo


We decided to completely separate the masses so that they do not go against the scale of the surrounding context. The various programs with different characteristics were divided into three masses considering commercial and residential properties, and arranged according to public and private areas. Two masses for commercial facilities, separated based on how they will be operated, were placed towards the front road. Naturally, we were able to place the mass containing residential space in a spot farthest from the road. The gaps between the masses were planned as gardens and yards to control the visual and dynamic connectivity between the masses. Each mass reflects the external form and interior space that accommodates the operation demands and maximized interpretation. In response to different environmental conditions, the openings in the facade have dramatic openings and closings. The scenery can be enjoyed comfortably without intruding on the privacy of other buildings. The restaurant building (on the left) is a linear structure that brings in the flow of the stream adjacent. The front and back are separated by an atrium, but connect under the roof. With the atrium, we made use of outdoor pavilion to bring the dining area and landscape together. The sky seen through the side of the roof and the scenery on the left and right surround the interior space. From the outside, the pine trees in the courtyard boldly display the separation of the masses. The cafe building (on the right) was originally planned as a complex space with a cafe and art gallery, but both levels are currently run as a cafe. 


ⓒ Inkeun Ryoo


However, the space was created to be flexible so it may become a gallery at any time. The second floor, which emphasizes openness, is a space from where you have a view of Mt. Halla in the front and of the village and sea in the back. The residential building (in the back) has a living space on the fourth floor for the owner, and two guest spaces on the third floor. Minimum number of openings were made in the facade, just enough for natural light, making it difficult for the guest to notice the residential space. A pine tree is located in the marginal space of the mass, giving a major identity to assembly of masses. In the residential area, a secret garden is there to provide a space for rendezvous or rest. The three separate masses are a completely different form from each other, but show a ‘formative connection code’ with a sense of balance. In addition, exposed concrete, which is the main material, is plain and smooth on the front side, and has a wood texture on the sides and back. This building has a walking trail and gardens on the rooftop and ground for appreciating the surrounding landscape. The bridge connecting the cafe space on the second floor and the rooftop of the restaurant is an architectural walkway where visitors can enjoy tea while taking in the scenery.


ⓒ Inkeun Ryoo


요석원

계획대지는 제주 중간산 지역에서 한라산과 바다를 가로지르는 통경 축을 갖는 몇안되는 지점이다. 독특한 구 지적선과 도로선이 신 도시계획 도로선과 정리되지 않은 채 엇갈리며, 건천이 대지 옆을 지나가면서 삼각형 형태의 대지 모양을 띠고 있다. 건축주가 요구하는 많은 프로그램과 맞물려 대지 용적을 극단적으로 높이면 주변 컨텍스트와 비교되는 거대 스케일의 건물이 될 것이 우려되었다. 또 다른 고민거리는 상업과 주거시설이 복합되었을 때 나타나는 건물의 이미지였다. 스페이스 마케팅을 위한 상업공간을 제대로 구축해 놓아도 개구부 등을 통해 입주민의 생활이 중첩되어 보이면, 타협의 결과물이라고 보여질 뿐, 제대로 된 건물로 보이지 않기 때문이다. 상반된 두 성격의 공간에 의해 건물의 이미지가 분리되지 않고, 하나의 완성된 이미지로 읽히기 위한 고민이 수반되었다. 주변 컨텍스트의 스케일에 반하지 않도록 매스를 철저히 분리하기로 했다. 성격을 달리하는 여러 프로그램을 상업성과 주거성을 고려해 세 개의 매스에 나눠 담고 공적, 사적 영역에 맞게 배치했다. 


ⓒ Inkeun Ryoo


운영 방향에 맞게 분리된 두 개의 상업시설 매스는 전면 도로에 면해 배치했다. 자연스럽게 도로와 가장 먼 위치에 주거 공간을 담은 매스를 배치할 수 있었다. 매스 사이의 틈은 정원과 마당으로 계획해 각 매스 간 시각적, 동적 연결성을 제어하도록 했다. 각 매스는 운영의 요구와 극대화된 연출을 수용한 내부 공간 구성과 외부 형태를 반영했다. 각기 다른 주변환경의 조건에 반응하여 입면의 개구부는 극단적인 열림과 닫힘을 가진다. 각 건물의 프라이버시를 간섭하지 않으면서 경관을 편하게 즐기도록 했다. 레스토랑 동(좌측 매스)은 대지 옆의 지방천의 흐름을 받아들이는 선형의 공간구조로 아트리움을 기준으로 앞뒤로 분리되지만, 지붕 라인 아래로 연결된다. 아트리움을 통해 야외 객장을 활용하여 식음 공간과 풍경이 하나되도록 했다. 내부는 지붕 옆을 통해 비친 하늘과 좌우의 풍경이 공간을 감싸 안는다. 외부에서 투영되는 중정의 소나무는 매스의 분리감을 적극적으로 보여준다. 카페 동(우측 매스)은 당초 카페와 미술관이 연계된 복합 공간으로 계획되었지만, 현재는 두 개 층 모두 카페로 운영된다. 하지만 언제 시작할지 모르는 미술관 운영에 적합하도록 가변성 있는 공간을 만들었다. 


ⓒ Inkeun Ryoo


개방성을 강조한 2층은 전면으로 한라산이, 후면으로 마을과 바다가 보이는 전망 공간이 된다. 주거 동(후면 매스)은 4층의 주인 세대와 3층에 두 세대의 손님채가 있다. 입면에는 일조를 고려한 최소한의 개구부를 계획하여, 매스 간 시선의 중첩을 피해 방문객은 주거 공간을 인지하기 어렵다. 매스의 여백이 있는 부분에는 소나무가 자리잡고 있는데, 매스 집합체에 큰 아이덴티티를 부여한다. 또, 주거 영역에는 후정(secret garden)을 두어, 만남과 휴식을 위한 공간을 제공한다. 세 개로 분리된 매스는 전혀 다른 형태지만 균형감과 함께‘ 형태적 연결코드’를 보여준다. 또한, 주재료인 노출콘크리트를 전면에는 민무늬로, 측면과 후면에는 송판으로 표현했다. 이 건물은 주변 경관을 감상하기 좋은 건축 산책로와 옥상, 지상 정원을 갖고 있다. 2층 카페공간과 레스토랑의 옥상을 이어주는 연결다리는 중정과 주변경관을 관람하며 차를 즐길 수 있는 건축 산책로가 된다.


SITE PLAN

MASS COMBINATION DIAGRAM

SECTION A

SECTION B


SECTION C


1st FLOOR PLAN


2nd FLOOR PLAN


3rd FLOOR PLAN


4th, ROOF FLOOR PLAN




Architect SPACEPRIME ARCHITECTURE

Location Yusuam-ri, Aewol-eup, Jeju, Refublic of Korea 

Program Commercial, Residence, Office

Site area 1,674㎡

Building area 688.79㎡

Gross floor area 1,201.19㎡

Building scope 2F, 4F 

Building to land ratio 39.95% 

Floor area ratio 71.81% 

Design period 2014. 2 - 12

Construction period 2015. 4 - 2017. 2 

Completion 2017. 2 

Principal architect Yunjong Ok, Minju Oh 

Structural engineer SP Structural Engineering 

Mechanical engineer Saewon Engineering

Electrical engineer Saewon Engineering 

Photographer Inkeun Ryoo



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 2월호(Vol. 441)에 게재 되었습니다.

The project was published in the February, 2018 issue of the magazine (Vol. 441)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
제주특별자치도 제주시 애월읍 유수암리
도움말 Daum 지도

'Project > Retail' 카테고리의 다른 글

Sinsadong 645-28  (0) 2018.06.21
Narnia  (0) 2018.06.07
Yosukwon  (0) 2018.04.06
Genesis Skycellar  (0) 2018.03.29
Kanda Terrace  (0) 2018.03.27
THE LIGHT HOUSE  (0) 2018.03.26


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기