ⓒ Jaeyoun Kim


Designing a small commercial building to find maximum possibilities within given floor area ratio and building height limits are difficult but also an entertaining experience. The goal of the project is to build a highly valuable building facing the back road of Gangnam with the high rental rate. 


ⓒ Jaeyoun Kim


In order to achieve to the maximum leasable area, the floor plan is arranged in rectangular layout and secured a maximum volume in restricted height due to sunlight. Separated elevator and stairs, located the elevator inside the building to be used as a main circulation and the stair to wrap around the building façade. The building is divided into a high element on the south and low on the north. 


ⓒ Jaeyoun Kim


The higher section created an entrance and the stair to basement underneath by lifting up the brick finish mass and place a gable roof above to be well recognized. The brick mass achieved a smooth surface texture and a homogeneous color by cutting recycled red bricks and matching mortar joint color. 


ⓒ Jaeyoun Kim


To create a contrast between the lower part of the brick wall and terracotta sticks, they are suspended forward from smooth glass background. The void is created by a steel structure of the terracotta sticks, harmonizing with a brick mass on the south with contrary yet similar texture and color.


ⓒ Jaeyoun Kim


신사동 645-28

소규모 상업건물을 설계할 때 용적률과 높이 제한의 범위 내에서 최대의 가능성을 찾고 그것을 디자인으로 풀어내는 과정은 어렵지만 즐거운 경험이다. 이 프로젝트의 목표는 강남의 이면도로에 접한 대지에 임대가 잘 되면서 가치가 높은 건물을 만드는 것이었다. 임대면적을 최대로 확보하면서 평면 형태를 네모 반듯하게 구성하고, 일조권 높이 제한이 인정하는 범위 내에서 최대한의 볼륨을 확보하기로 하였다. 


ⓒ Jaeyoun Kim


엘리베이터와 계단을 분리하여 엘리베이터는 건물 내부에 배치하여 주로 이용하는 동선으로 계획하고, 계단은 건물을 외부로 감싸면서 돌아가게 하였다. 건물 형태는 남쪽의 높은 부분과 북쪽의 낮은 부분으로 나누었다. 높은 부분은 벽돌로 마감한 매스를 들어올려서 아래로는 입구와 지하로 내려가는 계단을 만들고, 위로는 삼각형 지붕을 얹어서 멀리서도 지붕이 잘 인지되도록 하였다. 


ⓒ Jaeyoun Kim


벽돌 매스는 적고벽돌의 표면을 자르고 줄눈을 벽돌과 같은 색상으로 하여 일정한 질감과 색감을 가진 면으로 만들었다. 낮은 부분은 벽돌면과 대비되도록 매끈한 유리면을 배경으로 테라코타 스틱을 앞쪽으로 내밀어서 매달았다. 테라코타 스틱과 그것을 매달고 있는 철골 구조물이 만드는 보이드 공간이 남쪽의 벽돌 매스와 대비되면서도 비슷한 질감과 색상으로 인하여 조화를 이루도록 하였다.


SECTION


FLOOR PLAN




Architect Architects’ office HADA

Location Sinsa-dong, Gangnam-gu, Republic of Korea

Program Commercial

Site area 285.50㎡

Building area 164.40㎡

Gross floor area 599.36㎡

Building scope B1, 4F

Height 18.43m

Building to land ratio 57.58%

Floor area ratio 149.73%

Exterior finish Brick, Terracotta stick, Metal panel 

Design period 2014. 11 - 2015. 3

Construction period 2015. 3 - 2016. 4

Principle architect Jeonghoon Kim, Seokhoon Son

Photographer Jaeyoun Kim



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 5월호(Vol. 444)에 게재 되었습니다.

The project was published in the April, 2018 issue of the magazine (Vol. 444)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
서울 강남구 신사동 645-28
도움말 Daum 지도

'Project > Retail' 카테고리의 다른 글

Jang-dong Mix-use  (0) 2018.06.25
Heyri 33  (0) 2018.06.22
Sinsadong 645-28  (0) 2018.06.21
Narnia  (0) 2018.06.07
Yosukwon  (0) 2018.04.06
Genesis Skycellar  (0) 2018.03.29


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기