ⓒ Ryoo, In Keun


The client’s requirements were simple; to ensure maximum floor area ratio within the 139㎡ lot, and make the building functional and convenient. The building is composed of one owner unit for the client’s household, and eight rental units for Hanyang University students. To this basic concept, we proposed and added a few items such as an elevator winning elements in the competition with surrounding rental housings. We were able to find our own way of solutions for the dilemma of Sageun-dong between development and preservation by securing the highest number of units at 200% FAR, providing neighborhood living facilities, securing attics, installing balconies, and squeezing in an elevator facility.


ⓒ Ryoo, In Keun


The strongest trend dominating the current residential culture is spatial integration that underwent rapidly mainly in housings for single household. This trend is prominent also in Sageun-dong, which serves as a dormitory for Hanyang University. The housing type called ‘one-room,’ where the living room, the bedroom and the kitchen are all placed in one space, is now getting to the point of combining the kitchen with the bathroom relying solely on their common feature of water being used there. Windows were fabricated to add personality to each unit. The windows in two units with identical floor plan but on different floors were positioned differently. 


ⓒ Ryoo, In Keun


The smaller the room, the greater the impact of change. With this arrangement, we hope the residents will at least be able to declare their respective taste. The two slopes along the slant lines for solar access meet at one corner at respective angles. In order to minimize the contamination of the slopes, we decided to use zinc standing seam finishing for the slopes and worked with the joints based on the corner where the two slopes meet. In this way, we were able to finish the corner with the standing seam alone without using additional flashing. As shown in the elevation, the finishing resultingly accentuated the slanted mass. The finishing material used for the slopes was a product called Azengar from VMZinc. It is a matte light grey product.


ⓒ Ryoo, In Keun


The finishing for the slopes was chosen among natural materials that would clash the least with the white stucco finish on the vertical face of the building. This project asks the question whether local values and individual urge for development are compatible. Our answer to this question was that realizing the maximum asset value in a small plot of land is actually helpful for the preservation of local values. 


ⓒ Ryoo, In Keun


As a matter of fact, no one will destroy their own neighborhood if profit can be attained. At the same time, this project was our answer to promoting an alternative to the existing housing styles for young people today by pursuing diversity of space. Diversity, however, was realized indirectly. It was realized through the shape and position of the windows, the variation of minimized balconies, and the delicate arrangement of built-in cabinets according to each unit space.


ⓒ Ryoo, In Keun


사근동 기운집

건축주의 요구사항은 간결했다. 139㎡의 대지 내에서 최대한의 용적을 확보하고 기능적이고 편리할 것. 세대는 직접 거주할 1개의 주인 세대와 인접한 한양대학교 학생들에게 내줄 8개의 임대 세대로 구성된다. 여기에 주위 임대 주택과의 경쟁에서 이길 수 있는 요소로 우리가 제안한 몇가지 아이템이 더해졌다. 이를테면 승강설비 같은 것. 대지면적 대비 200%의 용적에 최대 세대수를 확보하고 근생을 주고 다락을 확보하고 틈틈이 발코니를 설치하고 승강설비를 구겨 넣으니, 개발과 보존 사이에 놓인 사근동에 대한 나름의 대답이 될 수 있을 터였다.


ⓒ Ryoo, In Keun


1인 주거를 중심으로 급격히 진행된 공간의 통합은 현재의 주거 문화를 지배하는 가장 강력한 트렌드이다. 한양대학교의 기숙사 역할을 하는 사근동에서도 두드러진 경향인데, 거실과 침실과 주방을 한 공간에 몰아넣는 원룸이라는 주거형식은 이제 단지 물을 사용한다는 공통점에 기대 주방과 화장실을 하나로 합치는데 도달하고 있다. 개성을 더하기 위해 창문을 조작했다. 위아래로 같은 평면에서도 창의 위치가 다르다. 방이 작은 만큼 변화의 영향이 크다. 일조사선을 따르는 두 개의 경사면은 각각의 각도를 가지고 한 모서리에서 만난다. 


ⓒ Ryoo, In Keun


마감은 경사면의 오염을 최소화하기 위해 징크 돌출 이음으로 결정했고 메지는 두 면이 만나는 모서리를 기준으로 한다. 이로서 별도의 프레싱없이 돌출 이음만으로 모서리를 처리할 수 있다. 결과적으로 입면에서 보이듯 경사진 매스를 더욱 강조하는 마감이 됐다. 경사면의 마감은 VM징크의 아젠가라는 제품이 사용되었다. 무광택의 은색 제품이다. 수직면 마감인 백색 스타코와 가장 덜 충돌하는 진성재료 중 선택되었다.


ⓒ Ryoo, In Keun


이 프로젝트는 우리에게 지역적 가치와 개인의 개발욕구가 양립할 수 있는가를 묻고 있다. 작은 필지에서 최대한의 자산가치를 실현하는 것이 도리어 지역을 보존하는데 도움이 된다고 대답했다. 그러지 않고도 이익실현이 가능하다면, 아무도 자기 동네를 굳이 파괴하지 않을 것이다. 동시에 공간의 다양성을 추구함으로써 젊은이들에게 주어진 주거양식의 대안을 도모했다. 다양성은 그러나 간접적이다. 창의 모양과 위치, 최소화된 발코니의 변주와 공간에 따라 섬세하게 조율된 붙박이장이 다양성을 실현한다.


1st FLOOR PLAN


2nd FLOOR PLAN


3rd FLOOR PLAN


4th FLOOR PLAN


5th FLOOR PLAN


ATTIC FLOOR PLAN





Architect studio_suspicion

Location Sageun-dong, Seongdong-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program Housing 

Area 274.78㎡

Design period 2015 - 2017 

Completion 2017 

Photographer Ryoo, In Keun 



해당 프로젝트는 건축문화 12월호(Vol. 439)에 게재 되었습니다.

The project was published in the December issue of the magazine (Vol. 439)





이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
서울 성동구 사근동
도움말 Daum 지도

'Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

Pungkyungguga  (0) 2018.02.07
Fighting House  (0) 2018.02.01
Margeza Design Studio's Budapest Apartment  (0) 2018.01.30
56 Apartments  (0) 2018.01.29
The Silo  (0) 2018.01.26
Osiri Gareum Cooperative Housing  (0) 2018.01.25


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기