ⓒ Hong Seokgyu


We who wanted to work in better environment moved our office to the outer peripheral areas of Seoul. The place of new office is the building where we worked for 2014 interior project, THIRD POSITION CAFE. Having lots of attractions to here as we worked for about 3 months played a huge role in deciding moving the office to a new location.


ⓒ Hong Seokgyu


We use the first and the fourth floor of the four story building. There are extensive inner space of about 60 pyeong (about 198 square meter) and free space for storing some stuff, which are benefits of this office. Although there is a bit of transportation’s’ discomfort as located at the outskirts of the city, it is obvious that the new office is a good space where it has a roof, a garden, and some free space, it is affordable, and it is possible to freely communicate between members.


ⓒ Hong Seokgyu


However, we could not only be happy about the new office, because there were lots of costs for moving and remodeling. Since the building was old, there were lots of problems such as facility problem for water and sewer as well as demolishing unnecessary fake walls, rearranging moving pathway, dividing spaces, securing spaces and furnitures enough for individuals to work comfortably, and so on. Limited cost was quite harsh in the situation with a minimum of staff.


ⓒ Hong Seokgyu


We planned to create spaces by using a combination of most familiar material scaffolding pipes, plywood, and one inch-depth timbers. As the materials were chosen for cheap price, though they were suitable for expressing the minimum necessary for the space. 


ⓒ Hong Seokgyu


There was one thing in common among three materials. That was the fact that they play an important role in the process of creating spaces, but it is demolished or difficult to find out their original shapes after completion. We decided to finish with exposing their original shapes. First we started buying necessary materials. At the same time, we trained woodwork from a carpenter in order to learn how to assemble. Up until this point, we had a lot of confidence, but we shortly realized that it was not easy to cut and assemble metals. As it was 100 percent hand work, we had to move our hands and shoulders over 100 times. In order to put together a desk and a shelf, we had to tighten screws over 2,000 times. Also, professional help was inevitably required so as to increase the completeness. As we were confidence about making something, we took a high tone about making our office space using building materials by ourselves. Not much later we regretted it bitterly, and it was a scary experience.  Completed office area were too stark at the first time, but it has became an attractive space now after shaking down. Text offer: STARSIS


ⓒ Hong Seokgyu


ⓒ Hong Seokgyu


스타시스 오피스 더 나은 환경에서 작업하길 소망했던 우리는 서울 중심권에서 다소 떨어진 외곽으로 사무실을 이전하게 되었다. 새로운 둥지가 될 이곳은 지난 2014년 인테리어 프로젝트(THIRD POSITION CAFE)를 진행했던 건물로, 약 3개월간의 과정 동안 많은 애착이 깃든 곳이라 사무실 이전을 결심함에 크게 한몫을 했다. 4층짜리 건물 중 1, 4층 두 개 층을 사용하고 있다. 약 60여평의 넓은 내부와 남은 자재 및 물건을 쌓아 놓을 수 있는 여유로운 공간이 있어 이점이 많은 곳이다. 외곽이기 때문에 교통수단에는 약간의 불편이 있지만, 옥상과 마당에 여유로운 공간과 합리적인 비용으로 구성원들간의 자유로운 소통이 오가는 좋은 공간임은 분명했다. 하지만 마냥 좋을 수 만은 없었던 것은 생각보다 많은 이전비용과 리모델링 비용이었다. 오래된 건물이었기 때문에 상하수 설비문제를 비롯한 불필요한 가벽 철거와 쓰임에 맞는 동선 및 공간분할, 각자가 여유롭게 작업할 수 있는 공간과 가구 등 필요한 것과 고칠 것은 많고 참여인원조차 최소한인 상황에서 이 제한적인 비용은 꽤나 가혹한 요소였다.


ⓒ Hong Seokgyu


우리는 가장 친숙한 비계 파이프와 합판, 한치 각 목재의 조합으로 공간을 만들기로 계획했다. 사실 비용적 부담 때문에 선택된 자재들이지만 공간에 필요한 최소한을 표현하기에 가장 적합했다. 이 세 종류 자재는 공통점이 하나 있는데, 공간을 만드는데 있어 지대한 영향을 끼치지만 정작 완성되고 나면 철거되거나 다른 마감재에 덮여 본래의 모습을 찾아보기가 어렵다는 것이다. 우리는 본연의 모습 그대로 노출한 채 마감하기로 했다.


ⓒ Hong Seokgyu


ⓒ Hong Seokgyu


먼저 필요한 자재들을 구매하기 시작했다. 동시에 조립하는 방법을 터득하기 위해 목공 소장님께 부탁하여 시험해보는 과정을 거쳤다. 이때까지만 해도 자신감이 넘쳤으나 이내 곧 금속을 제단하고 조립하는 과정에서 쉽지 않음을 바로 깨닫게 되었다. 100% 수동으로 작업하는 것이기 때문에 책상 하나를 만드는데 100번이상의 손과 어깨를 움직여야 했다. 책상과 선반을 조립하려면 적어도 2,000번 이상은 나사를 조여야 하는 것이다. 또한, 완성도를 높이기 위해서는 전문가들의 도움이 필연적으로 요구되었다. 만드는 것에 자신 있었던 우리이기에 건축자재들을 활용해 셀프로 사무실 공간을 만들어 보겠다며 큰소리쳤지만, 얼마 지나지 않아 너무도 크게 후회를 했던 아찔한 경험이었다. 완성된 사무실은 너무 삭막하게도 느껴졌지만, 지금은 어느 정도 자리가 잡혀가며 너무도 매력적인 공간으로 성장했다. 글 제공: STARSIS


4th FLOOR PLAN


1st FLOOR PLAN


Architect STARSIS

Location 42, Gaebong-ro 24-gil, Guro-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program Office 

Area 1F: 120m2, 4F: 99m2 

Art director STARSIS 

Designer PARK Hyunhee, Hwang Inil 

Lighting design LIMAS 

Estimate ₩10,000,000(Self interior)

Photographer Hong Seokgyu 


해당 프로젝트는 건축문화 9월호(Vol. 436)에 게재 되었습니다.

The project was published in the September issue of the magazine (Vol. 436)





저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
서울 구로구 개봉로24길 | 서울 구로구 개봉로24길
도움말 Daum 지도

'Project > Office' 카테고리의 다른 글

STARSIS OFFICE  (0) 2017.11.27
Woods Bagot Melbourne Studio  (0) 2017.11.24
SOYUL  (0) 2017.11.23
DAGONG  (0) 2017.11.22
OFFICE dmvA  (0) 2017.11.21
Pilar Grove  (0) 2017.11.20


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일





위로가기