ⓒ Jae Kyeong Kim


The site is located at the heart of Seoul.

In the Japanese colonial era, the area was organized as a detached housing district with evenly divided lots. Thus, it was filled up with low-rise detached houses for a long time but is now occupied by multi-family hous-ings and neighborhood living facilities. The project started based on the detailed requests of the client couple who wanted to build a beautiful house giving life to alleys which still display a strong image as a residential district but are sparsely dotted with offices. 


ⓒ Jae Kyeong Kim


It was late fall of 2015 when I visited the original detached house for the first time. The house’s large southern courtyard was covered with the dense leaves of a decades-old persimmon tree, and its terrace on the 2nd floor was draped with a bamboo blind for privacy reasons. While designing a new house after demolishing this house of the 1970’s, I thought the new house using the 4th and 5th floors should contain the languages of a detached house. This new house will be able to enjoy a southwestern view over Namsan Mountain in the dis-tance. Adjoining a 5m-wide road on the north, the narrow rectangular site belongs to a class 2 general residential area allowing for a building coverage ratio of 60% and a floor area ratio of 200%. The proposed building is planned to have neighborhood living facilities on its 1st and 2nd floors and 4 multi-family housing units on its 3rd to 5th Floors.


ⓒ Jae Kyeong Kim


One neighborhood living facility positioned on the front side of the 1st floor is designed as a duplex connected with internal stairs. The other facility on the rear side is a small space of 5 pyeong, yet its large windows linked with an outdoor deck and a courtyard relieve its sense of confinement. A terrace is added to a neigh-borhood living facility on the 2nd floor, and it enables natural lighting and ventilation while minimizing interfer-ence to neighboring houses. Wood louvers on the front and right facades on the 2nd and 3rd floors protect privacy and give warmth to the blue old brick exterior. 2 units with 1.5 rooms on the 3rd floor and 1 studio on the 4th floor are fully furnished with sinks, built-in wardrobes, fridges and washing machines to provide a practical living space.


ⓒ Jae Kyeong Kim


A duplex unit occupying the 4th and 5th floors has a main entrance on the 5th floor and provides a living room, dining, kitchen, children’s room and study with high ceiling along with an attic. The 4th floor is arranged as a private space with a master bedroom, bathroom and laundry. The 5th floor has a terrace which becomes a green lounge connected with the dining room, providing a view over Namsan and the sky. The living room works as a playroom for twin sisters who were born during construction, and it is linked with their room. it is designed as an open space so that the whole space can be seen even from the kitchen on the other side. What is required most when designing 1 studio, 2 units with 1,5 rooms, 1 residence for the client and 3 neigh-borhood living facilities for the site of about 50 pyeong was giving each one of them a separate access to out-door spaces like courtyard or terrace. The courtyard and terrace which are carefully positioned on each floor turn into as a wide-open lounge and scenic observatory. The outdoor terrace connected with the comfortable interior space becomes another room where users can enjoy a relaxing time in downtown. Also, while greeting each other with neighborhoods on the terrace, they will be able to feel a bond with the community.


ⓒ Jae Kyeong Kim


건물의 대지는 서울시 중심부에 자리 잡고 있다.일제 강점기에 단독주택지로 필지가 규칙적으로 나누어져 오랜 시간 동안 저층단독주택이 밀집한 곳이었으나 이제는 다세대, 다가구주택과 근린생활시설로 대부분의 필지가 채워진 상황이다. 주거지역의 인상이 강하지만 드문드문 사무실이 자리잡은 골목길에 활기를 줄 수 있는 아름다운 집을 짓고자 하는 건축주 부부의 세밀한 요구사항을 반영하여 계획을 시작했다.


ⓒ Jae Kyeong Kim


기존의 단독주택을 처음 찾은 것은 2015년 늦가을로, 커다란 남쪽 마당에 수십 년 된 감나무의 잎이 가득 채워져 있었고 2층 테라스에는 사생활 보호를 위해 대나무발이 드리워져 있었다. 1970년에 지어진 단독주택을 허물고 새로운 집을 지으면서 4~5층에 자리할 주택은 단독주택의 감성을 가지기를 바랐다. 남서쪽으로는 멀리 남산을 조망할 수 있는 자리가 되었다. 


ⓒ Jae Kyeong Kim


북쪽의 5m 도로에 접하여 장방형의 좁은 형태를 취한 건폐율 60%, 용적률 200%의 제2종일반주거지역에 위치한 대지에 1층과 2층에는 근린생활시설이, 3~5층에는 4가구의 다가구주택이 계획되었다. 


ⓒ Jae Kyeong Kim


1층 전면의 근린생활시설은 복층으로 구성하여 내부계단으로 연결되고, 후면의 근린생활시설은 5평의 작은 규모이지만 외부 데크와 마당으로 이어진 커다란 창문으로 답답함을 해소하려고 했다.


ⓒ Jae Kyeong Kim


2층의 근린생활시설에 배치된 테라스는 이웃집과의 간섭을 최소화하며 채광과 통풍을 해결하는 공간이다. 2~3층의 정면과 우측면에 설치된 목재 루버는 사생활을 보호하며 청고 벽돌로 만들어진 외관에 따뜻한 인상을 더해주는 역할을 한다. 3층의 1.5룸 2가구와 4층의 원룸 1가구에는 싱크대와 붙박이장, 냉장고, 세탁기 등 생활에 필요한 대부분의 가구를 배치하여 실용적으로 공간을 구성했다.


ⓒ Jae Kyeong Kim


4~5층의 복층 구조로 이루어진 집은 5층에 주 출입구를 배치하여 거실, 식당, 주방, 아이 방, 서재를 배치하고 높은 천장고로 만들어져 다락과 연결된다. 4층에는 안방과 욕실, 세탁실을 배치하여 사적인 공간을 유지했다. 5층에는 하늘을 보며 남산을 바라보며 쉴 수 있는 테라스가 식당과 연결되어 녹색의 휴게 공간이 된다. 거실은 공사 기간에 태어난 쌍둥이 자매의 놀이 공간이 되어 아이 방과 이어지는데, 반대편의 주방에서도 한눈에 바라볼 수 있도록 열린 구조로 공간이 구성되었다. 50여 평의 대지에 원룸과 1.5룸, 건축주가 거주할 주거 공간과 3호의 근린생활시설을 배치할 때의 주안점은 각호와 가구마다 마당과 테라스 등 외부공간을 연결하는 것이다. 각 층마다 적절하게 배치된 마당과 테라스는 탁 트인 휴게 공간이며 풍경을 즐기는 전망대가 된다. 아늑한 실내 공간과 연결된 외부 테라스는 도심 속 여유를 즐길 수 있는 또 하나의 방이다. 테라스에서 이웃과 마주해 인사를 나누며 공동체의 정을 느낄 수 있을 것이다.


DIAGRAM


ELEVATION


SECTION


ATTIC PLAN


5th FLOOR PLAN


4th FLOOR PLAN

3rd FLOOR PLAN


2nd FLOOR PLAN


1st FLOOR PLAN



Architect Modo architect office_Kim Kyung-hee + Lee Eung-rak

Location Jung-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program Neighborhood facility + multi family house 

Site area 173m2 

Building area 102.93m2 

Gross floor area 344.93m2 

Building scope 5F 

Height 16.67m 

Building to land ratio 59.50% 

Floor area ratio 199.38% 

Design period 2015. 12 ~ 2016. 3 

Construction period 2016. 7 ~ 2017. 2 

Completion 2017. 3 

Principal architect Kim Kyung-hee, Lee Eung-rak 

Project architect Kim Kyung-hee, Lee Eung-rak 

Design team Kim Kyunghee, Lee Eung-rak, Lee Seung-jun, Lee Sol-moe 

Structural engineer Power structure & engineering

Mechanical engineer Hana engineering 

Electrical engineer Hana engineering 

Construction City Architecture 

Client Jung Jun-hee, Kim Han-min 

Photographer Jae Kyeong Kim 


해당 프로젝트는 건축문화 9월호(Vol. 436)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July issue of the magazine (Vol. 436)




저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
서울 중구 신당동
도움말 Daum 지도

'Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

Terrace house yul-dam  (0) 2017.11.06
CORE Modern Homes  (0) 2017.10.27
ossu HOUSE  (0) 2017.10.10
YEORIM  (0) 2017.10.06
The SIX :Affordable Housing for Disabled Veterans  (0) 2017.10.04
Residential Building with 15 Units  (0) 2017.09.25





위로가기