ⓒ Namsun Lee


When hearing a new melody or an unfamiliar chord, our brains pause to think, ‘What is this?’ However, if you do not regard awkwardness as a criterion of right and wrong, your brain will soon naturally accept the awkwardness and become assimilated. I believe we should get used to awkwardness when talking about possibility. Architecture can present a small gift to the users of the space, if they are to maximize the merits of new possibilities to compensate for the disadvantages enough to ignore them. 


ⓒ Namsun Lee


The four units on the third floor are divided into two: one facing South and the other, North. While the unit facing South had plenty of natural light, there was the burden of being seen by people on the road in front and from the building on the opposite side. Also, the unit facing North had the disadvantage of having little natural light. To compensate for this, a funnelshaped concrete block with holes was used to block gazes from the exterior. What the north-facing unit needed was natural light, and we had to rethink the balcony to solve this problem. Generally, balconies in multi-family housing are used as illusory spaces for expanding the area. This is not to say that the use of balconies to expand an area is capitalism. We just wanted to try using it in a different way for the quality of life. As a result, we came up with a balcony space where one can look up at the sky. It is not a slightly large house in a corner, but a small house open toward the sky. We imagined coming home and gazing at the deck timber that begins from the entrance floor all the way to the balcony.


ⓒ Namsun Lee


While the design for the upper-floor started with solving the problem of quality of life, accessibility was the main criterion for the design of the first and second floors, which purpose is leasing as a neighborhood facility. Physical access as judged by walking distance and walking direction was important, but visual accessibility to attract customers was also an important criterion. In addition, due to the nature of leased spaces, we hoped for the building to simply be a background so it may accept various industries. Stairs that can be accessed directly from the road, the placement and length of the handrail that invites the visitor, the walls on either side of the balcony that were treated with diagonal lines to give a perspective effect, and the landscaping under the stairs are all devices for this purpose.


ⓒ Namsun Lee


처음 들어보는 멜로디나 익숙하지 않은 화음의 음악을 들을 때 우리의 뇌는‘ 이건 뭐지?’라는 생각을 하며 멈칫하게 된다. 그러나 어색함을 옳고 그름의 판단 기준으로 보지 않는다면, 뇌는 이내 어색함을 자연스럽게 받아들이고 동화되어 간다. 가능성에 관해 얘기할 때에는 어색함에 익숙해져야 한다고 생각한다. 새로운 가능성의 장단점을 따져보면서 단점을 보완하고 무시해도 될 만큼 장점을 극대화한다면, 건축은 그 공간의 사용자에게 작은 선물을 줄 수 있지 않을까 생각한다. 


ⓒ Namsun Lee


3층의 4세대는 남측과 북측의 각 2세대로 나뉜다. 남측의 세대는 채광이 충분하지만, 정면의 도로를 다니는 사람들의 시선과 맞은편 건물의 시선이 부담스러운 측면이 있었고, 북측의 세대는 채광이 충분치 않은 단점이 있었다. 이를 보완하기 위해 남측의 발코니에는 깔때기 모양의 구멍이 뚫린 콘크리트 블록을 사용해 노골적인 외부의 시선을 차단했다. 북측 세대에 필요한 것은 채광이었는데, 이 문제를 해결하기 위해 발코니에 대한 생각을 다시 해볼 필요가 있었다. 일반적으로 다가구주택에서의 발코니는 면적확장을 위한 허구의 공간으로 사용된다. 면적확장을 위해 발코니를 이용한다는 것이 자본 이기주의라고 말하는 것은 아니다. 그저 삶의 질을 위해 다른 방향으로 사용해 보고자 했다. 우리는 그 결과 하늘을 바라볼 수 있는 발코니 공간을 생각했다. 한구석에 몰려있는 조금 넓은 집이 아니라, 하늘을 향해 열려 있는 아담한 집을 생각한 것이다. 집에 들어와 현관 바닥에서 발코니까지 이어지는 데크 목재를 바라보는 모습을 상상했다. 


ⓒ Namsun Lee


상층부 주택 설계는 삶의 질에 대한 문제를 해결하는 것에서 시작했다면, 근린생활시설로서 임대를 목적으로 하는 1층과 2층 설계의 중요한 판단 기준은 접근성이었다. 보행 거리와 보행 방향으로 판단되는 물리적 접근성도 중요하지만, 고객을 끌어들일 수 있는 시각적 접근성 또한 중요한 기준이 되었다. 또한, 임대공간의 특성상 다양한 업종을 받아들이기 위해 건축은 그저 배경으로 존재하길 바랐다. 도로에서 직접 진입이 가능한 계단, 이를 유도하는 핸드레일의 위치와 길이, 발코니의 측벽을 사선으로 처리하여 투시 효과를 준 것, 계단 하부의 조경 등은 모두 이를 위한 장치일 뿐이다.


MASTER PLAN


ELEVATION


FLOOR PLAN


SECTION PLAN



Architect HOON SHIN_URCODE

Location 8-73 Yangjaedong Seochgu, Seoul, Republic of Korea 

Program Multi family housing, Stores

Site area 165.8m2 

Building area 98.09m2 

Gross floor area 323.11m2 

Building scope 5F

Building to land ratio 59.16% 

Floor area ratio 194.88% 

Design period 2016. 5 ~ 2016. 8

Construction period 2016. 8 ~ 2017. 03 

Completion 2017 

Principal architect Hoon Shin 

Project architect Hoon Shin 

Design team Taewoo Ahn, Younghwan Gong 

Construction Soomock PM 

Client Airwin 

Photographer Namsun Lee 



해당 프로젝트는 건축문화 8월호(Vol. 435)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July issue of the magazine (Vol. 435)





저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
서울 서초구 양재동
도움말 Daum 지도

'Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

ossu HOUSE  (0) 2017.10.10
YEORIM  (0) 2017.10.06
The SIX :Affordable Housing for Disabled Veterans  (0) 2017.10.04
Residential Building with 15 Units  (0) 2017.09.25
Loggia Y  (0) 2017.09.01
Two Homes in Jeongwang-dong  (0) 2017.06.29





위로가기