Yoon Joonhwan


Design Direction

Busan City suddenly had swollen by the influx of refugees during Korea War. The refugees had built irregular shape's homes according to the topography of mountains in Busan City in a short time. Numerous alleys has stemmed from the relations of the houses. Now, 65 years after Korea war, the irregular houses’s urban fabric becomes a unique feature of Busan City. The view suddenly appearing through alleys and houses forms a distinguish urban landscape from other cities.


Yoon Joonhwan


Songdo House(AAWH) is a project to compose city alleys in a space, House. A curvy mass was naturally extended from the east hill of the site to sea. In accordance with the mass, the main circulations were set on each floor. Eight stairs crossing the main circulations and One tube bridge were placed in the mass. In this process, spaces emerged and programs were defined. In the mass, alleys and spaces coexist. User can constantly combine new route with the alleys in the house. Windows of limited visibility provides new awareness the landscape of the hill and sea.


Yoon Joonhwan


Program Proposal

Songdo Beach was the first Public Beach of the nation. It had time receiving spotlight as luxury vacation spot and honeymoon destination before and after Korean Liberation. In the storm of developing in 19060s~70s, bad quality’s commercial facilities like raw fish house had occupied the beach and people had hesitated to visit the beach. After experiencing the damaging effects of these indiscriminate development, a variety of restrictions and the efforts of citizen community has made water clean and transformed the beach into a favorite place for family vacationer.


Yoon Joonhwan


Once Songdo Beach was called as Napoli of Korea. We proposes a resort type residence that includes a public gallery as an alternative to the positive development of Songdo Beach. In and out space of the house are filled with views of nature and recreation program. Ocean Gallery which can be open to the public will act as a beneficial cultural element in the dense commercial area. It is recovering the original value of closest beach from the old downtown of Busan and also exploring the possibility as new residential area with the good environment.

Actually, after the house completion, well-designed houses with recreation programs are springing up around the site.


Yoon Joonhwan


Materials Expression

In Songdo House(AAWH), exposed concrete, bamboo formwork exposed concrete, pine formwork exposed concrete, wood bricks, basalt bricks, metal panels were used. These materials provide the flow of the circulations and highlight the alleys in the spaces, and therefore the spaces of programs are defined by them. Because the space can be defined by the other elements, we name the space Dependent-Independent Space.



Songdo House, Alley’s Adventures in Wonder House(AAWH)


부산은 한국전쟁 당시 피난민들에 의해 갑자기 인구가 불어난 지역이다. 이들은 산지의 빈 곳에 불규칙적으로 집을 짓고 살았고 그 사이로 수많은 골목들이 생겨났다. 65년이 지난 지금 골목과 집들의 얽힘은 부산의 도시 구조을 이루는 큰 특징이며 골목 사이로 갑자기 보여지는 바다는 부산의 풍경으로 대변된다. 부산 송도에 위치한 대지는 이런 불규칙한 주거군 사이에 자리 잡고 송도 해수욕장을 바라다 보고 있다.


송도주택의 건축주는 낙후된 송도의 주변과 다른 아름다운 집을 짓고 싶다고 했다. 그러면서도 청-장년의 시절을 보낸 송도의 바다와 불규칙하게 얽혀진 골목의 기억을 기분 좋게 회상했다. 이에 따라 심플한 형태의 외부와 달리 동선과 방이 얽혀있는 내부를 통해 부산의 도시구조를 주택에 축약하는 방법을 적용했다. 동선이 건물을 관통하기도 하고 동선끼리 교차하면서 생겨나는 각실들로 인해 주택의 내부는 송도의 익숙한 풍경과 닮아있다. 더욱이 내외부의 8개에 이르는 계단과 온실을 관통하는 튜브 브릿지까지 더해져 집안을 돌아다니는 경우의 수는 기하급수적으로 늘어난다. 한시도 가만히 있지 않는 부지런한 건축주에게 집안 곳곳을 새로운 루트로 다니면서 창으로 보여지는 송도 바다의 경치를 새롭게 경험하는 즐거움을 선사하고자 했다.


프로그램의 제안

국내 최초의 공설 해수욕장인 송도해수욕장은 최고의 피서지와 신혼여행지로 각광받던 해방 전후의 시기를 지나 70~80년대 난개발 속에 횟집 등의 불량 상업시설이 난무해 사람들의 발길이 뜸해지는 시절을 겪었다. 이런 무분별한 개발의 폐해를 경험한 뒤, 최근 부산 서구청의 다양한 제한 조치와 일반 시민들의 노력으로 수질은 좋아지고 상업시설이 정비되면서 송도는 다시 가족 단위의 피서객들이 찾아 드는 곳으로 변모하고 있다.


한때 한국의 나폴리로 불리며 고급 휴양지로 사람들이 찾아 들었던 송도의 긍정적 변화의 한 대안으로 갤러리가 포함된 휴양형 주거 프로그램을 제안했다. 집 내-외부의 동선에 놓여지는 공간들은 자연을 조망하고 휴양을 즐길 수 있는 프로그램들로 채워였다. 또한 공공에게 개방될수 있는 해양갤러리는 상업시설이 밀집한 이지역에 문화적 혜택을 줄 수 있는 요소로 작동할 것이다. 이는 바다를 벗 삼는 휴양지라는 송도의 원래 가치를 회복하고 구도심권과 가장 근접한 해수욕장으로서 새로운 주거의 대안으로 그 가능성을 모색하고자 함이다. 실제로 완공 후 주변에 비슷한 프로그램을 담기 시작한 단독 주택이 한두 곳씩 생겨나고 있다.


재료적 표현

송도주택(AAWH)에서는 노출콘크리트, 대나무 거푸집 콘크리트, 송판 무늬 콘크리트, 나무 벽돌, 현무암 벽돌, 금속 패널이 사용되었다. 이 재료들은 동선의 방향성을 제시하고, 공간을 관통하는 동선을 부각시키며 내부의 메스와 다른 공간을 차별화 시킨다. 이는 다른 동선과 공간에 의해서만 하나의 공간이 비로소 정의되는, 의존적이면서도 독립적인 송도주택 내부의 공간들의 특징이다. 마치 도시구조 속에서 하나의 건축이 비로소 다른 건축물들에 의해서 자신의 성격을 드러내는 것과 같다. (자료제공: 아키텍케이 건축사사무소)



Architect: Kichul Lee/ architect-K

Location: Busan, Korea

Program: Private House

Site area: 1,111.53m²

Building area: 454.02m²

Gross floor area: 1,644.72m²

Exterior finishing: Exposed concrete

Interior finishing: Exposed concrete/ paint

Completion: 2014

Design team: Miseon Lee, Kyungsoon Park, Chagsun Yu

Photograph: Yoon Joonhwan



...





저작자 표시 비영리 변경 금지
신고

'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

Wengawa house  (0) 2017.06.09
KA House  (0) 2017.06.02
SONGDO HOUSE/ ARCHITECT K  (0) 2017.01.12
Pangyo-dong Houses / Studio BA  (0) 2017.01.11
SHEAR HOUSE/ stpmj  (0) 2017.01.11
GA ON JAI/ IROJE KHM ARCHITECTS  (0) 2017.01.11

위로가기