© Changmook Kim


The small site is near Dongdaemun(a historical gate) and DDP (a Zaha building) where a lot of old fabric of Seoul clashes with sporadic developments of larger scales.  Two sides are adjacent to small houses, other sides are open to a narrow road. 


© Changmook Kim


It is not exactly a suitable plot for a shop, but the quiet neighborhood has a charm  hich is bringing in other small shops with distinct characters. Rejuvenating old city centers are becoming popular nowadays, for people have started to look back into the nostalgic past where a lot more warmth and humanity were available. The Shop_Factory is exactly trying to fit into that slot. Queens Bucket is the brand title,


© Changmook Kim


 and the idea for the building began with a single bucket, which then is stacked on top of each other until the building height limit and spatial requirements are met. The oil extracting process has much to do with filtering, analogous to that, a floor of bucket is symbolized as a filtering system, with many stacked on top of each other tries to represent refined filtering space. 


© Changmook Kim


Since the maximum floor size is less than six by six meters, top of the vertical walls are pushed out to an angle to achieve more volume and allow for natural lights to enter into interior space. 


© Changmook Kim


The final form does look like stacked buckets with cuts and angles which are the inevitable adjustment to regulations and codes. The two floor underground is mainly used for storage and for a lounge, where casual talks and meetings can take place. Even though the footprint is small, it has a freight elevator which is very important in vertical transport of raw material between basement and upper floors. 


© Changmook Kim


The high ceilinged first floor contains a mezzanine show room which be entered through the 2nd floor. The Micro Flagship shop exhibits many golden sesame products which are stacked vertically like little golden Buddhas in some Korean Buddhist temples. 2nd, 3rd floor are factories which contain many sophisticated-german made  achines. Fourth floor is a beautiful space with a large angled window where a bakery kitchen is situated.


© Changmook Kim


 The rooftop has a small bar table and high stools where rooftop  atherings can take place. The micro building is very dense like a microchip, every part and corner and ledges


© Changmook Kim

are utilized for best spatial usage. The large entrance doors in the corner first floor is remotely and mechanically controlled. You can clap or shout “open sesame” for it to open. But of course, you will only know the truth when you actually visit the building.




QUEENS BUCKET HQ BUILDING

서울 동대문역사공원역 근처에 이 건축물은 프리미엄 참기름, 들기름 브랜드 쿠엔즈버킷의 사옥이다. 건축가는 건축주와 과거의 인연으로 이번 프로젝트를 맡게 되었는데,  축주가 만들어내는 작은 병에 꽉 찬 참기름 병은 금으로 된 작은 부처상을 떠오르게 했고, 기름이 여러 차례의 필터링을 통해 만들어진다는 생각에, 위로 폭이 넓은 필터링 그릇이 수직으로 포개져 점점 더 고은 입자의 참기름을 만들어내는 공간의 형식이 생각나게 되었다. 


© Changmook Kim


그리고 이것이 우리 전통건축에서 내려오는 탑 형식과 닮게 표현될 수 있다는 생각이 들었다. 대지는 주변의 다가구주택으로 둘러싸인 곳이며, 4m가 안되는 도로가 접한 곳이다. 건축가는 협소한 대지임에도 기능적이면서도 개성 넘치는 쿠엔즈버킷의 브랜드를 표현하는 건축물을 만들어야 했다. 각 층의 가용 바닥면적에 비해 건물에 들어와야 하는 기계와 프로그램이 많기 때문에 공간을 효율적으로 사용해야 했다. 


© Changmook Kim


5.8m x 5.6m가 각층 가용 최대 바닥면적인데, 들어가야 하는 기계와 프로그램들이 많아서, 마치 컴퓨터 머더 보드를 디자인하는 것 같았다. 1층 공간은 높이를 확보하여(4,5m) 중층을 걸 수 있도록 했고 지하도 마찬가지로 5m 이상 확보하여 중층을 설치하여 수납공간을 확보했다. 위로 폭이 넓은 그릇 아이디어에서 출발하여, 실제 공간도 바닥은 작지만 수직공간을 올라갈수록 넓게 확보했고, 그 결과물로 워플 구조와 그 틈사이로 빛이 들어올 수 있는 독특한 구조를 만들어냈다.


© Changmook Kim


 최대 볼륨과 천창을 통해 자연광을 확보하고, 주변이 다 주택이라서 저층부에는 되도록 창을 내지 않았다. 최대한 개념과 실제 볼륨이 일치하는 지점을 찾았고, 나머지 형태는 일조사선이 만들어 냈다. 밀집 지역에서 작은 땅에 최대로 지으면 생기는 현상을 그대로 받아들인다. 옥상 또한 벽이 올라와 있어, 안정감 있는 휴게 공간으로 확보했다.


SECTIONPLAN



Architects 문훈발전소 + 무유기 건축사사무소_문훈

Location Toegye-ro, Jung-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program Manufacturing store, 

Office Site area 76m² 

Building area 33.64m² 

Gross floor area 181.55m² 

Building to land ratio 48.12%

Floor area ratio 188.18% 

Design period 2018. 3 - 6 

Construction period 2018. 6 - 2019. 4 

Building scope B2, 4F Structure RC 

Principal architect Hoon Moon Project architect Hoon Moon, Jaekwan Kim Design team Jungwook Park, Gunyoung Jo, Kibum Park Structure

engineering SDM Mechanical & Electrical engineering Chung-hyo 

Construction Sung-an

Client Queens Bucket(Jungyong Park) 

Photographer Changmook Kim




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 10월호(Vol. 461)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October, 2019 issue of the magazine(Vol. 461).




'Architecture Project > Commercial' 카테고리의 다른 글

AMAYA  (0) 2019.12.16
QUEENS BUCKET HQ BUILDING  (0) 2019.12.12
NOXON  (0) 2019.12.09
SU; M  (0) 2019.10.01
HOTEL 223  (0) 2019.09.20
HAEUNDAE COMMERCIAL FACILITY  (0) 2019.08.08


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기