© Yoon Joonhwan


A design plan is the result of thinking about ‘How will it be seen?’ and ‘How will we see it?’. The interference with the existing landscape was minimized by composing only with the externally exposed structure and transparent walls. A minimal structure that consists only of a colonnade and floors was formed, following the shape of the 40-meter long and narrow site that continues along the Suyeong River. The exterior formed a facade that casts a deep shadow by revealing the structure, and the interior aimed for a homogeneous space with the maximum area and no pillars. 


© Yoon Joonhwan


By forming the pillar as a structure and the pillar as a decorative element of the facade in the same shape, the boundary between the two was blurred. As a result, when seen from the inside, the classification between structural pillars and decorative pillars becomes ambiguous and they exist as a frame that holds the landscape. Each of the frames distinguish the landscape, creating a rhythmic sense of a narrow and long space. The frame that forms the building, epending on how it is seen, becomes an ornament or a decoration. The site is located where the cityscape of Centum City and Marine City, as well as the Suyeong River and the waterside scenery that only Suyeong has can be seen. 


© Yoon Joonhwan


Since 4~5 café buildings are placed on a scenic area along the river, at the foot of the Suyeong riverside hills on the opposite side of Centum City, it is interpreted as one scenery with the hills at the back as a background along with the Suyeong River. Soil excavation is concomitant since the shape of the site is a narrow and long indeterminate form that faces the front road and meets a steep slope at the backside, however, an opportunity to meet with the forest is provided. As a result of the mountain having many hard rocks, the emergency staircase area is difficult to excavate. Therefore, the space is used as a gallery by changing the floor height. The uses of the building consist of a coffee shop (1st and 2nd floors), a restaurant (3rd floor), a black tea specialty store (4th floor) and a rooftop. There is also a gallery that uses the lower part of the first-floor staircase that changes direction on the second floor and connects to the outside. Considering the fact that the plane is a small-scaled lot, the parking tower and the core area were attached, and the view on the front side and the forest at the backside were drawn in, but the shape of the site was followed. By processing the building front as a curve, which follows the shape of the slightly protruding front side, a movement is created in the frame. 


© Yoon Joonhwan


Taking the functionality of the café into account, the kitchen is installed where the depth is deep, a long outer wall is placed in order to secure the view, and the outside space is met by placing terraces at the left and right ends of the whole floor. In order to minimize the visual interference, the front road side was designed with transparent walls that exclude opening/closing windows, and ventilation and the view were solved by placing folding doors on each side. The stair hall, following the flow of circulation, holds the stratum that the land already has as well as the surrounding landscape, and as a space that is open to the sky, it was also made to operate as not just a simple passage, but also as an exhibition space. 


© Yoon Joonhwan


The form starts as a frame that connects the river and the forest. This frame is adopted from a module that places a table in a relatively spacious manner, and it is also a device that visualizes its function by extending the external impression to the interior. The change in the interior level is represented as an external form by varying the size of the frames. The building was aimed to become one of the sceneries when seen from across the river, following the shape of the surrounding buildings and appearing as a figure that connects the nodules of rocks that existed on the extant land.


© Yoon Joonhwan


더 프레임

계획안은‘ 어떻게 보여질 것인가?’ 그리고‘ 어떻게 바라볼 것인가?’에 대한 고민의 결과이다. 외부로 드러낸 구조체와 투명한 벽만으로 구성하여 기존 풍경과의 간섭을 최소화하고자 하였다. 수영강을 따라 이어지는 40m의 좁고 긴 대지의 형상을 따라 열주와 바닥으로만 이루어진 최소한의 구조체를 구성하였다. 구조체를 드러냄으로써 외부는 깊은 그림자를 드리우는 파사드를 형성하고, 내부는 최대면적의 기둥이 없는 균질한 공간이 되도록 의도하였다. 구조체로서의 기둥과 입면의 장식 요소로서의 기둥을 동일한 형태로 구성하여 둘 사이의 경계를 흐리게 만들었다. 이로 인해, 내부에서 바라보았을 때 구조기둥과 장식기둥은 그 구분이 모호해지고 풍경을 담아내는 프레임으로 존재하게 된다. 각각의 프레임들은 풍경을 개별화하고, 좁고 긴 공간의 리듬감을 만들어낸다. 


© Yoon Joonhwan


건물을 구성하고 있는 프레임은 바라보기에 따라 Ornament이기도, Decoration이기도 하다. 위치는 센텀시티, 마린시티의 도시경관과 수영강, 수영만의 수변경관이 보이는 곳이다. 센텀시티 맞은편 수영강변 산자락은 강을 따라 4~5개의 카페 건물들이 경관 좋은 곳에 위치하고 있어 뒷산을 배경으로 수영강과 함께 하나의 풍 경으로 인식된다. 대지의 형상은 전면도로를 향해서 폭이 좁고 긴 부정형으로 배면의 급한 경사지와 접하고 있어 토목 굴토가 수반되나 숲과 만나는 기회가 제공된다. 단단한 바위가 많은 산이라 피난계단 부분은 굴토가 힘들어 바닥 높이에 변화를 두고 이 공간을 갤러리로 활용한다. 용도는 커피숍(1,2층), 레스토랑(3층), 홍차전문점(4층), 루프탑으로 이루어져 있으며, 2층에서 방향을 달리하여 외부로 연결되는 1층 계단실 하부를 이용한 갤러리가 있다. 


© Yoon Joonhwan


평면은 소규모 필지임을 감안하여 주차타워와 코어부분을 밀착시키고 전면 조망과 배면의 숲을 끌어들이되 부지형상을 따른다. 약간 돌출된 전면 형상을 따라 건물의 전면을 곡선으로 처리함으로서 프레임에 움직임을 만들어낸다. 카페의 기능성을 고려하여 깊이가 깊은 곳은 주방을 두고 조망을 확보하기 위해 긴 외벽을 가지며, 전층의 좌우 끝단으로 테라스를 둬서 외부공간과 만나게 한다. 전면도로 쪽은 시각적 간섭을 최소화하기 위해 개/폐창을 배제한 투명한 벽으로 계획하고, 양 측면으로 폴딩도어를 두어 환기와 조망을 해결하였다. 계단실은 동선의 흐름에 따라 원래 이 땅이 가진 지층과 주변풍경을 담아내며, 하늘로 열린 공간으로, 단순한 이동통로가 아닌 전시공간으로 작동하도록 하였다. 조형은 강과 숲을 연결하는 프레임에서 시작한다. 


© Yoon Joonhwan


이 프레임은 테이블 하나를 비교적 넉넉하게 배치하는 모듈에서 채택한 것이며 외부의 인상을 내부로 연장해서 기능을 이미지화 하는 장치이기도 하다. 프레임은 크기를 달리하며 내부 레벨의 변화를 외부조형으로 표현된다. 강 건너서 보면 주변 건물의 형상을 따르면서 기존 대지에 존재했던 바위들의 결절들을 연결한 모습으로 비침으로써 풍경의 하나가 되고자 하였다.


CONCEPT



SKETCH


SECTION



FLOOR PLAN




Architect KAGA Architects & Planners

Location 243, Millaksubyeon-ro, Suyeong-gu, Busan, Republic of Korea 

Program Neighborhood facilities 

Site area 692.00㎡ 

Building area 409.19㎡ 

Gross floor area 1,022.32㎡ 

Building scope 4F Height 21m 

Building to land ratio 59.13% 

Floor area ratio 139.98% 

Design period 2016. 3 - 12 

Construction period 2017. 3 - 2018. 3

Principal architect Yongdae Ahn 

Design team Jinsoo Kim, Jaehyun Kim, Chorong Kim, Yesol Han, Daeyong Lee

Structure Reinforced concrete 

Structural engineer Mintech structure & Equipment 

Construction DAEJEONG Construction 

Photographer Yoon Joonhwan




해당 프로젝트는 건축문화 2018년 11월호(Vol. 450)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Sep, 2018 issue of the magazine(Vol. 450).





이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
부산광역시 수영구 민락동 |
도움말 Daum 지도

'Project > Commercial' 카테고리의 다른 글

THE FRAME  (0) 2019.02.04
WON BUILDING  (0) 2019.01.31
Victoria Gate  (0) 2018.07.23
HIRAKATA T-SITE  (0) 2018.07.20
Watermark WestQuay  (0) 2018.07.19
Easton Commercial Centre  (0) 2018.07.13


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기