© Texture on Texture


WON Building, located in a typical commercial district of a New Town in Busan, Korea, was designed and built for rental just like other buildings neighboring it. The client, however, added one specific requirement: making it DIFFERENT from others with ordinary structures. 


© Texture on Texture


The reasonable scale of WON Building distinguishes itself from other buildings, most of which were built as large and tall as possible to make more room for rent, leaving two positive aspects one is better popularities for rent, relieving the burden of tenants, and the other is reducing the density of the urban area filled with skyscrapers. 


© Texture on Texture


The basic exterior of WON Building takes a form of standing on two legs, placing the core in each side using RC structure. This strategy creates 10m spans of a columnless ground floor with high ceiling height, it makes a relationship between building and both of its front and rear streets. The upper level of the building, on the other hand, is provided with the ideal environment for office space. 


© Texture on Texture


Its southern terrace allows and retains suitable illumination intensity, shading the space from the light of the Sun. At the same time, it creates a comfortable rest area and increases energy efficiency. With the diagonal shape of the terrace facing Jang-mountain, a mountain nearby, users of the space can enjoy nature in the very middle of a crowded urban area. 


© Texture on Texture


The most visible and distinctive feature of WON Building can be found in its exterior finished with brick. The bold use of brick reveals the presence of the building strongly but simply in the intricate and crowded area while leaving warm, soft and environmentally friendly images at the same time due to brick‘s hand-size and texture.


© Texture on Texture


‘Hit and miss’ brickwork in the northern side of the building also makes WON Building special. The empty space between bricks brings in lights to provide a unique ambiance and protect privacy for the building at the ELEVATION same time.


© Texture on Texture


원빌딩

원빌딩은 부산 신도시 내 전형적인 상업지역에 지어진 임대용 건물이지만 주변 건물이 취하고 있는 관습을 벗어나기 위한 고민이 있었다. 가능한 최대규모로 지어진 빌딩 숲 사이에서 임대에 용이한 합리적인 규모로 계획되어 밀도 높은 도시 경관에 쾌적함을 제공하고자 했다.


© Texture on Texture


구조는 철근콘크리트조로 코어를 양단으로 배치하여 두 다리로 서 있는 형태를 취하고 있다. 이러한 전략을 통해 저층부는 10m 스판과 높은 층고의 무주공간을 만들 수 있었고 이 공간은 전후면의 도로와 연계하여 보행자와 적극적으로 소통한다. 상층부는 사무공간에 적합한 환경을 제공한다. 남측의 테라스는 한낮의 태양으로부터 그늘을 만들어 쾌적한 휴식공간을 만들고 동시에 에너지효율을 높여주며 항상 일 정한 조도를 확보할 수 있다. 


© Texture on Texture


주변 환경에 대응하여 사선으로 깎여진 테라스는 인근의 장산으로 열려 있어 도심에서 자연을 바라볼 수 있는 여유를 준다. 건물의 가장 두드러지는 외형적 특징은 치장벽돌로 마감한 것이다. 


© Texture on Texture


복잡하고 화려한 이 지역에서 단단하고 단순하게 존재감을 드러내길 의도했고, 반면에 가까이 다가섰을 때 손에 잡히는 벽돌의 크기와 질감으로 인해 친근하고 부드럽게 느껴지길 바랬다. 


© Texture on Texture


특히 북측의 비워 쌓기는 단순한 외형에 특별함을 부여한다. 벽돌 사이 공간으로 스며드는 빛은 독특한 실내 분위기를 연출하고 동시에 프라이버시를 확보하였다.


ELEVATION


SECTION


FLOOR PLAN




Architect MOC ARCHITECTS

Location Haeundae-gu, Busan, Republic of Korea 

Program Commercial facility, Office 

Site area 491.90㎡ 

Building area 305.35㎡ 

Gross floor area 995.00㎡ 

Building scope 5F 

Building to land ratio 62.08% 

Floor area ratio 202.90% 

Design period 2017. 6 - 12 

Construction period 2017. 12 - 2018. 8 

Principal architect Juyoung Shin, Hyunhye Hwang 

Structural engineer Myungjin 

Electrical engineer Hankooknice 

Construction Young dong Engineering & Construction 

Photographer Texture on Texture




해당 프로젝트는 건축문화 2018년 11월호(Vol. 450)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Sep, 2018 issue of the magazine(Vol. 450).





이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
부산광역시 해운대구 중1동 |
도움말 Daum 지도

'Project > Commercial' 카테고리의 다른 글

THE FRAME  (0) 2019.02.04
WON BUILDING  (0) 2019.01.31
Victoria Gate  (0) 2018.07.23
HIRAKATA T-SITE  (0) 2018.07.20
Watermark WestQuay  (0) 2018.07.19
Easton Commercial Centre  (0) 2018.07.13


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기