© Changmook Kim


The site at 77, Nonhyeon-dong is a corner site where the northwest side borders the street, and the building is the first building in the Gangnam district to obtain permission after the setback regulation from road width was discontinued in 2015. The work of the building started in 2014, and when the completion of the basic design was near the news about the law revision was heard, which lead to the modification of the architecture’s entire existing design plan after a long wait of 6 months. Due to this, a completely different concept was applied to the form of the building, the space composition etc. before and after the modification, and it was, in the end, an experience where we could learn that handicaps caused by regulations have a considerable effect on the design. 


© Changmook Kim


The surrounding environment of the site is an area that is quickly transforming commercially, where residential areas are steadily changing into commerce/business facilities etc. The owner wanted to use the building as private and personal work spaces, and rental spaces, as well as have the building’s interior and exterior spaces made fun and joyful. The two hexahedral lumps that hold the space as if constructing it with Lego blocks, and the mass that covers the northeast side create, through the transitions of injection and projection of each other, void spaces of various sizes in the interior spaces of each floor, while big and small terrace spaces are naturally made in the exterior. 


© Changmook Kim


Additionally, because such mass composition of the building is directly reflected on to the section, a skip floor form is composed from the first floor to the fourth floor. By making the most out of the difference of elevation of the site, an outside garden is created on the upper part of the parking lot, and while a sunken space was considered for the studio in the basement, the rooftop space was formed as a playground and resting space for social and family gatherings. 


© Changmook Kim


The sensation of a sharp mass that was intended in the design stages  was able to be realized effectively by wrapping the outer skin with 1x3 meter large porcelain panels, and by inimizing the corners’ sectional dimensions. Instead of a heavy and restrained sensation, a cheerful and happy architecture was intended to be realized through humor and wit all over the interior and exterior of the building like the altitude above sea level expressions at the side of the building, the benches placed at the building front for pedestrians to rest, and the display of artwork and graffiti at the interior communal space etc. 


© Changmook Kim


논현77

논현동 77번지는 북서면에 도로를 접하고 있는 코너 대지로서 2015년 도로사선제한 규정 폐지 이후 강남구에서 첫 허가를 득한 건물이다.

2014년에 착수하여 기본설계가 마무리가 되어 갈 무렵에 법 개정 소식이 들려왔고, 6개월의 오랜 기다림 끝에 기존 설계안을 전면 수정하게 된 건축물이다. 이로 인해 수정 전과 후의 건물형태, 공간구성 등에서 전혀 다른 개념이 적용되었으며, 결국 규제로 인한 핸디캡이 설계에 미치는 영향이 상당하다는 것을 알 수 있는 경험이었다. 


© Changmook Kim


대지 주변환경은 주거지에서 점차 상업/업무시설 등 상업적으로 빠르게 변모되어 가는 지역이다. 건축주는 건물 용도를 자신의 업무공간 및 개인공간, 임대공간으로 활용하고 건물의 내외부를 재미있고 즐거운 공간으로 만들어 주길 원했다. 레고블록으로 공간을 구축하듯이 공간을 담고 있는 두 개의 육면체 덩어리와 북동측을 감싸는 매스가 서로 관입되고 돌출되는 변화를 통해 각층 내부공간에 다양한 크기의 보이드(Void) 공간이 만들어지며, 외부에도 크고 작은 테라스 공간들이 자연스럽게 만들어졌다. 


© Changmook Kim


또한, 이러한 건물 매스 구성이 단면에도 그대로 반영이 되어 1층부터 4층까지 스킵플로어 형식으로 구성이 되었다. 대지의 고저차를 최대한 활용해서 주차장 상부를 외부 정원으로 조성하고, 지하 스튜디오에도 채광과 환기를 위해 썬큰을 고려하는 한편, 옥상공간도 사교 및 가족 모임을 위한 휴식처이자 놀이공간으로 구성하였다. 


© Changmook Kim


1x3m 의 대형 박판타일로 외피를 감싸고 모서리 부분의 부재단면을 최소화함으로써, 디자인 단계에서 의도하였던 예리한 매스 느낌을 효과적으로 구현할 수 있었다. 건물 측면에 해발고도 표현, 건물 전면에 보행자의 휴식을 위한 벤치 배치, 내부 공용공간에 미술작품과 그래피티 연출 등 건물 내외부 곳곳에 유머와 위트를 담아 무겁고 절제된 느낌보다는 경쾌하고 유쾌한 건축물을 구현하게끔 의도하였다.


PERSPECTIVE


ILLUSTRATOR


ELEVATION


SECTION l FLOOR PLAN




Archtitect  KYUMAN SONG + DYNAGRAM

Location 77, Nonhyeon-dong, Gangnam-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program Studio, Office, Retail

Site area 287.50㎡ 

Building area 151.01㎡ 

Gross floor area 836.96㎡ 

Building scope B2, 4F 

Building to land ratio 52.53% 

Floor area ratio 149.98% 

Principal architect Kyuman Song

Project architect Jeongro Choi 

Design team Joongyum Han, Jiyong Shinm Hyunjun Oh, Yeseul, Hwang, Jiwoong Jung 

Client Kee B. Chang 

Photographer Changmook Kim




해당 프로젝트는 건축문화 2018년 11월호(Vol. 450)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Sep, 2018 issue of the magazine(Vol. 450).




'Architecture Project > Retail' 카테고리의 다른 글

Le Temps Pâtisserie in an Old Plant  (0) 2019.05.01
SHIPYARD 1862  (0) 2019.02.08
NONHYEON77  (0) 2019.02.01
Hapjeong 359-18  (0) 2018.11.05
Osan commercial & residential building_DanJung 35  (0) 2018.10.30
52LOT  (0) 2018.09.20


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기