© Zhang Hui



Century-old Hangzhou Normal University builds a new campus five kilometers west of the Xixi Wetland. Here, there is a typical river network in the south of the Yangtze River. One kilometer west of the University is the Warehouse Street of nearly nine hundred years of historical heritage; Water Silk Cotton was once prominent. The new campus planning consists of more than a dozen independent but fully open colleges, whose architectural style are different, forming a rich puzzle. 


© RUIJING Photography


In the center of these colleges, the planner  arranged a core area complex for all the colleges, including administrative center, archives, adult education centre, institute of angzhou urbanization, center library, teacher and student activity center, hotel and reception center, international conference center, theatre and central plaza; these are the design tasks we are facing. Concepts and ideas start with urban design. 


© RUIJING Photography


First of all, a huge site is divided into several smaller-scaled blocks, which are completely open to each other and closely connected to surrounding colleges. Each block is based upon one main function, considering the requirements of an independent managing body for operational management, the blocks are also linked with each other to meet the needs of convenient and flexible use. As far as possible, the ground buildings are arranged to the outside of the blocks, so as to enclose the Main Square in the middle, and the central axis connecting south subway station passes through the square. 


model © RUIJING Photography


Here is defined as a fully open space for pedestrians. Architectural design is based on a strict modular system, which is used to control the plane, elevation and details of construction of this complicated functional complex, so as to ensure reasonable economic cost, to achieve a high degree of completion of construction quality; and to reduce the burden on future operations and maintenance. 


MODEL


It is also a highly adaptive modular system, and we carried out the targeted adjustments to the different requirements of the ten main functions. Besides the standardization of modular system and the most apparent framework of the structure, the architectural presentation to teachers and students is a soft and changeable image, with the expression of our understanding of Hangzhou city character. It is a direct reflection of the functions such as functional interconnection, outdoor activities, ventilation, and sunshade and so on. It also reduces the volume of the building. 


MODEL


As the campus commanding height defined by the plan, we want to make it look like a viewing platform in the landscape, overlooking the campus, overlooking the old streets and looking out over nature. Century-old school is reborn in the new century; the interconnected platform is an open stage for teachers and students to perform infinite innovations.


© RUIJING Photography


항저우사범대학교

백 년된 항저우사범대학교(Hangzhou Normal University)는 시시(Xixi) 습지로부터 서쪽으로 5km 떨어진 곳에 새로운  캠퍼스를 지었다. 이곳은 양쯔강 남쪽으로 전형적인 강 네트워크가 있다. 대학교 서쪽으로 1km 떨어진 곳은 창고 거리(Warehouse Street)로 약 900년의 역사를 가진 유산이 있다. 

  © Zhang Hui


이곳의 물 비단 면이 한때 유명했다. 새로운 캠퍼스 계획은 12개 이상의 독립적이지만 완전히 개방된 대학들로 구성되어 있고, 건축적 스타일이 달라서 풍부한 퍼즐을 형성한다. 이 대학들 사이에 건축가는 행정센터, 기록보관소, 성인 교육센터, 항저우시립연구소, 중앙 도서관, 교사 및 학생 활동 센터, 호텔과 리셉션 센터, 국제회의 센터, 영화관 그리고 센트럴 플라자를 계획하여 모든 대학을 위한 핵심 지역 단지를 마련했다. 컨셉과 아이디어는 도시 디자인에서 시작했다. 


© RUIJING Photography


우선 큰 대지를 작은 스케일의 블록으로 여러 번 나누어 서로에게 완전히 개방되어 있고, 대학 주변과 밀접하게 연결했다. 각 블록은 하나의 주요 기능을 기반으로 하여 운영 관리를 위한 독립적인 관리 기관의 요구사항을 고려하여, 편리하고 유동적인 사용의 요구를 충족하기 위해 블록들은 서로 연결되어 있다. 지상 건물들은 가능한 최대한 멀리 블록 밖에 배치되어 있어, 주 광장을 중심으로 둘러싸고, 중심축은 남쪽 광장을 지나가는 지하철역과 연결되어 있다. 이곳은 보행자를 위해 완전히 열린 공간으로 정의된다. 건축 설계 디자인은 규칙적인 모듈형 시스템을 기반으로 합리적인 경제적 비용을 보장하고 높은 수준의 공사 완성도를 달성하며, 향후 시공 품질 부담을 줄이기 위해 이 복잡한 기능 단지의 공사 평면, 입문 그리고 상세도를 관리하는 데 사용했다. 


© Zhang Hui


또한 적응이 뛰어난 모듈형 시스템으로 10가지 주 기능의 다양한 요구사항에 맞춰 목표조정을 했다. 표준화된 모듈형 시스템과 가장 명백한 구조 틀 외의 건축적 표현은 교수진과 학생들에게 부드럽고 유동적으로, 항저우 시의 특징과 같은 이미지다. 기능적 상호연결, 야외활동, 환기 그리고 햇빛 가리개 등과 같은 기능의 직접적 반영이다. 또한 건물의 볼륨을 줄여주고, 계획에 의해 정의된 캠퍼스 높이를 우리는 풍경에서 바라보고, 옛 거리를 내리다 보고, 자연을 바라보는 전망대로 보이게 하고 싶었다. 100년 된 학교는 새로운 세기에 다시 태어났다. 서로 연결된 플랫폼은 교수들과 학생들이 무한한 혁신을 펼칠 수 있는 열린 무대이다.


SITE PLAN


SECTION


FLOOR PLAN




Architect WSP ARCHITECTS

Location Yuhang District, Hangzhou, China 

Program Education, Culture 

Site area 61,648㎡

Building area 161,426㎡

Construction period 2010 - 2016 

Chief architect Wu Gang, Chen Ling 

Project architect Qu Keming, Sui Lubo, Song Nan,Qin Li, Lu Fang, Zhou Liangcai 

Joint-design company The Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University Co,Ltd. 

Major material Glass, Stone 

Photographer RUIJING Photography, Zhang Hui



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 9월호(Vol. 448)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Sep, 2018 issue of the magazine(Vol. 448).




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 중국 | 항저우
도움말 Daum 지도

'Project > Education' 카테고리의 다른 글

Returning the Green  (0) 2019.01.10
XIAO JING WAN UNIVERSITY  (0) 2019.01.07
Hangzhou Normal University  (0) 2019.01.04
Tokyo Denki University, Tokyo Senju Campus  (0) 2019.01.03
Chengdu Aerospace Superalloy Technology Campus  (0) 2018.12.21
Singapore International School of Bangkok, Phase II  (0) 2018.12.10


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기