ⓒ SOBAJIMA, Toshihiro


“Coniwa” is a cooperative housing project located in west Tokyo. It consists of eleven dwellings arranged around a lush courtyard, each positioned to face the unique, rich outdoor spaces and terraces that constitute a true oasis of privacy and quiet in the bustling metropolis.


ⓒ SOBAJIMA, Toshihiro


The characteristic of cooperative housing is that each unit is owned by a different person, giving the architect the chance of creating an ensemble of unique living spaces. The clients are initially provided with an empty skeleton plan in which YUUA creates a customised abode through a collaboration process. The result is a harmonised plurality of houses that reflect the identities of their inhabitants.


ⓒ SOBAJIMA, Toshihiro


In the first design phase, while laying out the building’s framework, we carefully oriented the dwellings to have a favourable aperture towards the south. This side is usually the preferred one in Japanese residences, so it was further enhanced and improved through a structure of staggered elliptical arches that allow for wide openings. 


ⓒ SOBAJIMA, Toshihiro


During the second phase the collaboration with our clients encouraged us to further refine this structure, which became the main aesthetic feature of the project, with the changing of the spans reflecting the volumes and interior planning and creating a playful, unique facade while presenting an interesting structural solution. 


ⓒ SOBAJIMA, Toshihiro


In the end, the use of the arch allows for the building to integrate itself in YUUA’s search for contemporary architectural expression that does not dismiss traditional, classical and timeless elements.


ⓒ SOBAJIMA, Toshihiro


이 건물은 동경 서쪽에 위치한 협동 주택 프로젝트이다. 무성한 뜰 주위에 11개의 주거지로 구성되어 있고, 각각의 주택은 독특하고, 넓은 야외 공간과 테라스를 가지고 있다. 이러한 점은 분주한 대도시 속에서 프라이버시와 고요함의 진정한 오아시스를 형성한다.


ⓒ SOBAJIMA, Toshihiro


이 협동 주택의 특성은 각 세대가 서로 다른 사람들이 주인이라는 것이다. 이는 건축가를 하여금 독특한 주거 공간의 앙상블을 창조할 수 있는 기회를 준다. 처음 의뢰인들은 맞춤형 집을 만드는 뼈대만 있는 계획을 가지고 왔다. 협업 과정을 통해, 결과적으로 거주자들의 정체성을 반영하는 조화로운 다양한 주택을 만들었다.


ⓒ SOBAJIMA, Toshihiro


처음 디자인 단계에서 건물의 기본 틀을 배치하는 동안 우리는 주택을 남향으로 향하게끔 주의를 기울였다. 이러한 점은 대개 일본 거주자들이 선호하는 것이며, 이는 넓은 개구부를 허용하는 기울어진 타원형의 아치 구조물을 통해 더 강조되고 향상되었다. 


ⓒ SOBAJIMA, Toshihiro


두번째 단계에서는 고객과의 협업을 통해 이 구조물을 더 개선되도록 만들었다. 그것은 흥미로운 구조적 해결책을 제시하는 동시에 볼륨과 내부 계획을 반영하는 범위를 변경하고 즐겁고 독특한 외관을 창조하며 이 프로젝트의 주요 심미적인 특징이 되었다.


ⓒ SOBAJIMA, Toshihiro


결국, 아치의 사용은 YUUA가 추구하는 전통적이고 고전적이며 또한 영원한 요소를 무시하지 않는 현대적인 건축적 표현과 잘 통합할 수 있게 하였다.


SITE PLAN


EAST ELEVATION


SOUTH ELEVATION


SECTION A


SECTION B


SECTION C


INTERIOR DETAIL A


INTERIOR DETAIL B


INTERIOR DETAIL C


INTERIOR DETAIL D


1st FLOOR PLAN


2nd FLOOR PLAN


3rd FLOOR PLAN


ROOF PLAN

Architect YUUA Architects & Associates

Location Tokyo, Japan 

Use Cooperative House with 11 dwellings 

Site Area 718.86㎡ 

Building Area 373.63㎡

Total Floor Area 886.52㎡

Completion 2015 

Principal in Charge Madoka Aihara & Tomokazu Shimizu 

Landscape SOLSO 

Photograph SOBAJIMA, Toshihiro



해당 프로젝트는 건축문화 11월호(Vol. 438)에 게재 되었습니다.

The project was published in the November issue of the magazine (Vol. 438)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 일본 | 도쿄
도움말 Daum 지도

'Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

Walmer Yard  (0) 2018.01.22
APARTMENT IN BINH THANH  (0) 2018.01.19
Coniwa  (0) 2018.01.18
LT Josai 2  (0) 2018.01.17
Kitasenzoku Apartment  (0) 2018.01.16
Geoje Village of morning calm  (0) 2018.01.01


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News








위로가기