ⓒ Takumi Ota


“As you find in Silicon Valley of the United States, I would like to produce a model case near Tokyo Institute of Technology, creating and developing a synergistic cycle for this university, companies and the neighboring towns”


ⓒ Takumi Ota


This wish of a client was realized as a project to design and build an architectural complex at the site near the university, consisting of the office of the client’s company, the shared-room style student residences, and the

residences for the staff members and the client.


ⓒ Takumi Ota


This site is located within the shopping district near the university. An entrance hall is situated along with a town street and opened to the city, so that the open area can be used as a lecture space for the students, or as a casual drop-by space for any city residents.


ⓒ Takumi Ota


The common hallway from the entrance hall is also designed as the extending passage from the town street, equipped with benches, lightings and plants for creating the atmosphere of a city street. A shared space used by the students is also opened to this common hallway, producing a casual and inviting atmosphere for the staff members. The whiteboard paint finish of the wall in this space allows them to draw on the wall, promoting casual and daily discussions among students and staff members. 


ⓒ Takumi Ota


There is a private space for the students separated by the tunnel-like space behind the staircase. The building form was derived from the calculations of setback and shadowcasting regulations, while the volume of the building was defined by the necessary areas and spaces for the residences and users--as a result, balconies are produced as gaps between those two design criteria in three-dimensional manner. 


ⓒ Takumi Ota


While those balconies could be shared by the residents through void spaces with maintaining their own privacies, such three-dimensional condition does not clearly divide the void space into pieces for an attached property of a particular residence.


ⓒ Takumi Ota


Because this building has a prominent volume within the surrounding neighborhood, there is no clear and distinguishable front or back side of the building. The building volume is reduced by the sense of openness created by the openings on all elevations of the building.


ⓒ Takumi Ota


It is intended to design a building focusing on the relationships among people, or a building and the urban environment--and hopefully this building helps develop intimate communication between the client and residents,

among residents, and even with the students and city residents to become part of such communication. 


ⓒ Takumi Ota


키타센조쿠 아파트먼트 미국 실리콘 밸리와 같이, 도쿄 공과 대학 근처에 대학, 회사, 인근 마을을 위해 시너지 효과를 창출 및 발전 시킬 수 있는 모범 사례를 만들고자 한다는 건축주의 바람은 대학교 근처 부지에 건축 복합단지를 설계하고 건설하는 프로젝트로 현실화 되었다. 


ⓒ Takumi Ota


이 복합 단지는 건축주 회사 사무실을 포함하며, 공유할 수 있는 형태의 학생 기숙사 및 직원, 건축주를 위한 주거시설로 구성되어 있다.


ⓒ Takumi Ota


대상지는 대학 근처에 있는 쇼핑 구역 안에 있다. 입구는 마을 거리를 따라 위치해 있으며 도시로 열려 있어서, 이 개방형의 공간은 학생들을 위한 강의 공간으로 사용되거나 주민들이 편안히 머물 수 있는 공간으로 사용된다. 입구에서 시작되는 공용 복도는 마을 도로에서 확장된 통로로 설계되었고, 도시 가로 분위기를 내는 벤치, 조명 및 식물들로 꾸며져 있다. 


ⓒ Takumi Ota


학생들이 공유할 수 있는 공간은 공용 복도로 열려 있으며. 직원들에게는 편안하고 환대하는 분위기를 자아낸다. 이 공간에 있는 화이트 보드 페인트로 마감된 벽은 학생들로 하여금 그림을 그릴 수 있게 하고, 학생들과 직원들이 편안하게 일상 생활을 논의할 수 있는 분위기를 연출한다. 계단실 뒤에 위치한 터널 같은 공간은 학생들을 위한 사적인 공간을 형성한다.


ⓒ Takumi Ota


건물의 형태는 후퇴와 섀도 캐스팅을 고려하여 만들어졌고, 건물의 부피는 필요한 공간과 입주민과 사용자를 위한 공간에 의해 정의된다. 그 결과, 입체적인 방법으로 두 가지의 설계 기준 사이에서 생긴 간격으로 발코니가 형성되었다. 이러한 조건의 발코니는 빈 공간을 특정 거주자를 위한 발코니로 명확하게 구분하지는 않지만, 자신의 프라이버시를 지키며 이 공간을 모든 입주민들이 공유할 수 있게 한다.


ⓒ Takumi Ota


이 건물은 주변 지역에서 눈에 띄는 볼륨을 가지고 있기 때문에, 건물의 앞, 뒷면의 명확한 구분이 없다. 건물의 모든 입면의 개구부에 의해 형성된 개방감으로 건물의 볼륨은 감소한다. 이 건물은 사람, 건물과 도시 환경 사이의 관계에 중점을 두었으며, 소통의 매개체로 건축주와 거주자, 더 나아가 학생들과 시민들이 친밀한 소통을 할 수 있기를 바란다. 


DIAGRAM


SECTION


PLAN



Architect Tomoyuki Kurokawa Architects

Location Ota-ku Tokyo, Japan 

Program Collective residence 

Site area 145.78㎡ 

Building area 97.72㎡

Gross floor area 490.07㎡

Building scope 6F 

Completion 2015. 07 

Structure Reinforced concrete 

Structural engineer KINOSHITA 

Mechanical engineer EOS plus / YMO 

Photographer Takumi Ota



해당 프로젝트는 건축문화 11월호(Vol. 438)에 게재 되었습니다.

The project was published in the November issue of the magazine (Vol. 438)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 일본 | 도쿄
도움말 Daum 지도

'Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

Coniwa  (0) 2018.01.18
LT Josai 2  (0) 2018.01.17
Kitasenzoku Apartment  (0) 2018.01.16
Geoje Village of morning calm  (0) 2018.01.01
BARABOM  (0) 2017.12.11
A - Lazy Day  (0) 2017.12.08


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News








위로가기