ⓒJin Weiqi

 

The service station is a part of the bicycle greenway system around Erhai Lake. The east side of the site is close to the bicycle lane, about 50m to the east is Erhai Lake, and the west side is Xiajiyi Village and a large area of farmland, overlooking Cangshan Mountain.

 

The design inspiration comes from the commemoration of Dali Bai ethnic group’s traditional sailboat. The designer uses the height difference of the site to bury the functional space in the semi underground on the side facing away from Erhai Lake, and realizes the effect of green hill through roof soil covering and green planting. Above it is a sail of 9m high and 14m wide. The cloth surface of the sail adopts the traditional tie dyeing pattern of the Bai nationality, with the blue and white colors echoing the sky of Dali.

 

The building consists of three functional spaces: a semi underground covered public restroom and leisure bar and an observation platform standing on the hill. The entrance of the restroom and leisure bar is in the west of the site. People enter from the gap in the middle of the hill, which is relatively quiet and private. The main body of the building is reinforced concrete structure, and the external wall adopts local masonry technology. The indoor of the leisure bar use emphasized colors: the representative blue of tie dyeing technology is extracted to become the main tone of the space, and the bright yellow added on the vertical board of the water table has a comparative and specific effect. The interior of restroom is also blue. The entrance is specially designed with a circular water ripple device and a circular skylight. When the light enters, the three circles echo each other, increasing the interest of the space. The observation platform and sail are the signs of the area. Through the Z-shaped ramp, people can reach the 6.5m-high platform. This is a rare high point in the greenway park around Erhai Lake where one can overlook the scenery of Erhai Lake over the treetops.

 

 

 

ⓒJin Weiqi

 

윈난성 서부에 있는 얼하이 호수는 중국 제2대 호수로 불리는 곳이다. 호수 주변으로는 넓게 공원이 조성되어 있는데, 이번 프로젝트는 그 공원과 인접하여 조성된 작은 시설물이다. 공원의 보행자, 자전거 이용객들을 위한 곳이며, 호수 전망대와 관광안내센터를 포함한다. 이 작은 쉼터는 호수와 약 50m 떨어진 곳 있으며, 전망대 서쪽으로 창산과 근처 시아지이 마을, 거대한 농지가 보이기도 하는 위치다.

 

건축가는 현지 문화인 다리바이족 전통의 돛단배에서 영감을 받았다. 대지의 높이 차이를 이용하여 조성된 보행 시설물은 얼하이 호수와 마주 보고 있으며, 호수공원으로 이어지는 슬로프 구조다. 둔덕을 따라 반지하에 호수공원의 쉼터와 관광안내센터 역할을 하는 공간을 조성했으며, 땅과 녹지가 지붕의 역할을 한다. 바로 이 위에 높이 9m, 너비 14m의 돛 설치물이 있다. 돛은 바이족의 전통 염색 패턴으로 표현됐으며, 파란색과 흰색은 화가 달리(Dali)의 하늘에서 따온 것이다. 돛을 둘러싼 Z자 경사 보행로는 호수공원과 이 반지하의 쉼터를 연결하는 중요한 동선이다. 얼하이 호수 주변의 몇 개 되지 않는 높은 곳의 녹지공원이며, 이 끄트머리에 서면 얼하이 호수의 풍경이 내려다보인다.

 

건물은 반지하 형태의 공중화장실, 안내센터, 언덕 위의 전망대로 구성된다. 건물은 철근 콘크리트 구조에 현지 시공기술인 돌을 쌓는 방식으로 외벽이 만들어졌다. 안내센터는 바이족의 염색 기술의 특징인 파란색으로 마감되어 있다. 안내센터 언덕에 있는 작은 구멍은 원형 채광창이다. 이곳을 통해 빛이 들어오면 세 개의 원이 서로 메아리치며 색다른 공간감을 만들어준다. 돛과 더불어 작은 구멍은 이 공간만의 특별함을 만드는 요소다.

 

 

 

 

ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi

ⓒJin Weiqi

ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
ⓒJin Weiqi
Location
Site plan
1st floor plan
section
section
Circulation Diagram

 

Architect 3andwich Design
Location Dali Bai, Yunnan, China
Site area 1,500㎡
Construction area 195㎡
Design period 2020
Completion 2021. 9
Principal architects He Wei, Chen Long
Project architect He Wei, Chen Long
Design team Wang Ziyi, Meng Xiangting, Wan Yuexiao, Sang Wanchen
Structural consultant Pan Congjian
Lighting design Z DESIGN & PLANNING
Team members Qi Honghai, Liu Xianyu, Xu Bing, Chen Wen, Li Qiang, Gan Yunsong
Partners Beijing VAGE Institute of Architectural Design & Planning Co., Ltd
Client Dali Cang Er Invetstment and Construction Co., Ltd.
Photographer Jin Weiqi

 

해당 프로젝트는 건축문화 2022년 10월호(Vol. 497)에 게재되었습니다.
The project was published in the October, 2022 recent projects of the magazine(Vol. 497).

 

October 2022 : vol. 497

Contents : RECORDS About the Changed Lifestyle and Living Space, ‘The 14th Seoul Architecture Festival’ 달라진 생활과 주거 공간에 대하여, '제14회 ‘2022 서울 건축문화제’ : NEWS / COMPETITION / BOOKS : SKETCH Free City, a Scene

anc.masilwide.com




'Architecture Project > Infrastructure' 카테고리의 다른 글

Space Walk  (0) 2023.01.25
SYCTOM SORTING CENTER  (0) 2022.11.16
9TH AVENUE PARKADE  (0) 2022.10.17
LAND COMMUNITY CENTER  (0) 2022.07.14
EXPANSION OF HELSINKI INTERNATIONAL AIRPORT  (0) 2022.06.13


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 최지희 | 발행소 : 서울시 마포구 월드컵로8길 45-8 1층 | 발행일자 : 매일














위로가기