ⓒYongsu Kim

 

The giddy experience of walking on a curve, walking along the new landscape of Pohang

Pohang Hwanho Park, the unique curves and ringed structure on a forested hill attracts attention. Space Walk, which has now become Pohang’s representative landmark, is a public installation artwork that boasts the most unique form and scale in Korea. If public installation art works were previously works that visitors could only look at and could not touch, Space Walk is an experiential structure where the art and visitors become one landscape, as visitors can physically climb up the work, walk along the stairs as well as interact with the work, and actually experience through touch, hearing, etc., beyond sight. When one walks slowly on the track, one can feel like strolling in the clouds like a mountain wizard and have the mystical experience of swimming in gravity-less space, but when viewed from afar, it reminds one of a roller coaster and brings up the image of ‘fast speed’. Space Walk, which offers a diverse 360-degree view, embraces the time Pohang City and POSCO have shared and holds the future of sharing values and a new vision with the aim of developing the area through public culture and art.

 

Pohang Hwanho Park, where Space Walk is located, is a park that POSCO created along with Pohang City by donating 20 billion won in 2001. As it is a place where the beautiful coastline, sunrise and the panoramic view of Pohang Iron & Steel can be enjoyed, it is frequently used by local residents, and it is also a place where Pohang's renowned Youngildae beach is located nearby. Space Walk, which began through a proposal competition, had to be a work that could be recognized from Youngildae Beach by manifesting the aesthetic value of iron produced by POSCO while combining the popularity and artistry that the general public can easily understand. The implementation was undertaken by ‘9DIRECTORS&COMPANY+9ARCHITECTUS’, the young architectural office that has been building their own originality in Korea. Since the competition, they have reviewed various types of works that can implement the requirements of the art agency and the ordering organization, and the result of this implementation is today's Space Walk.

 

The architects wanted to provide the experience of feeling the subtle changes in speed and acceleration by realizing the existing expectations of machines as a direct and physical experience through Space Walk. This experience was implemented with 717 steps with a total length of 333m. Space Walk is largely made up of the base (FOUNDATION) and a total of 24 parts (COLUMN & CABLE, CONNECTION, MAIN TUBE, STAIR, ACCESS STAIR). To implement the size and the flexibly curved form of the work, the architects had to consider the possibility of construction in Korea through much studying and research from the design stage. For the hot-dip galvanizing of the TUBE, which is the main structure, the 405mm TUBE that has one R value was designed to be within 5m in consideration of the maximum size that allows plating. Furthermore, due to the amorphous curved form, the full temporary assembly in the manufacturing plant, as well as inspection through VR, AR, and various lasers were performed. Since it is an architecture that people directly experience, the architects could not miss realizing it while compromising between both ‘safety’ and the ‘intention of the work’. ‘Space Walk’ was all made using POSCO steel and considering the geographical characteristics of Hwanho Park located on the coast, a material that withstands strong winds as well as earthquakes, and does not corrode was found. An expensive material called ‘Stainless 329J3L’, which is exceptionally more resistant to corrosion than ordinary stainless steel was used for Space Walk, and as it is an experiential architecture, 25 pillars were built below the ground that support the architecture for safety. These columns fix the entire structure to the bedrock with 114 micropiles.

 

 

 

ⓒYongsu Kim

 

곡선을 걷는 아찔한 경험, 포항의 새로운 경관을 따라 걷다

포항 환호공원, 숲이 우거진 언덕 위 독특한 곡선과 고리의 조형물이 눈길을 사로잡는다. 이제 포항의 대표 랜드마크가 되어버린 스페이스 워크는 한국에서 가장 독보적인 형태와 규모를 자랑하는 공공 설치미술작품이다. 공공 설치미술작품이 기존에 관람객이 바라만 보던 작품, 만지면 안 되는 작품이었다면, 스페이스 워크는 관람객들이 작품 위로 직접 올라가 계단을 거닐며 작품과 교감하고, 시각을 넘어 촉각, 청각 등을 통해 작품을 실제 체험하며 예술과 관람객이 하나의 풍경이 되는 체험형 조형물이다. 트랙 위를 천천히 걸으면 마치 신선처럼 구름 속을 산책하는 느낌으로 무중력 상태의 공간 속, 우주를 유영하는듯한 신비로운 체험을 하게 되지만, 멀리서 보면 롤러코스터를 연상시키며 ‘빠른 속도’라는 이미지가 그려진다. 360도의 다양한 전망을 선사하는 스페이스 워크는 공공 문화예술을 통해 지역을 매력적인 공간으로 개선한다는 목적 아래 포항시와 포스코가 함께 해온 시간을 품고 새로운 비전과 가치를 함께 할 미래를 담고 있다.

 

스페이스 워크가 있는 포항 환호공원은 포스코가 2001년 200억 원을 기부하여 포항시와 함께 조성한 공원으로 아름다운 해안선과 일출 그리고 포항제철소 전경을 즐길 수 있어 지역민들이 많이 이용하고 있으며, 인근에는 포항의 대표 해수욕장인 영일대가 있는 곳이기도 하다.

 

제안공모를 통해 시작된 스페이스 워크는 포스코에서 생산한 철의 미적 가치가 발현시키고 일반 대중이 쉽게 이해할 수 있는 대중성, 예술성을 결합하여 영일대해수욕장에서 인지할 수 있는 작품이어야 했다. 구현은 국내에서도 자신들만의 오리지널리티를 구축해오고 있는 젊은 건축가, ‘나인디렉터스앤컴퍼니+나인아키텍터스건축사사무소’가 맡게 됐다. 이들은 공모 당시부터 아트에이전시와 발주처의 요구사항을 구현할 수 있는 다양한 유형의 작품을 검토했고, 이렇게 구현된 것이 현재의 스페이스 워크다.

 

건축가는 스페이스 워크를 통해 기계에 대한 기존의 기대를 직접적이며 물리적인 경험으로 구현하여 속도와 가속도의 미묘한 변화를 느끼는 경험을 선사하고자 했다. 이러한 경험은 총길이 333m, 717개의 계단으로 구현됐다. 스페이스 워크는 크게 기초(FOUNDATION)와 총 24개 파트(COLUMN & CABLE, CONNECTION, MAIN TUBE, STAIR, ACCESS STAIR)로 구성된다.

 

건축가는 작품의 크기와 유려한 곡선으로 밴딩되는 형태를 구현하기 위해 설계 단계부터 많은 연구와 리서치를 통해 국내에서의 제작 가능성을 고려해야만 했다. 메인 구조체인 TUBE의 용연 아연도금을 위해 도금이 가능한 최대 사이즈 수조를 고려하여 메인 구조체인 튜브(Tube)의 한 부분은 용융아연도금을 위해 도금이 가능한 최대 사이즈의 수조를 고려하여 하나의 R값을 가진 구경 405mm, 길이 5m 이내에 맞춰 설계됐다. 또한, 비정형적인 커브 형태로 인한 제작공장에서의 전체 가 조립, VR, AR 및 각종 레이져를 통한 검측 등이 이루어졌다. 사람들이 직접 경험하는 조형물이기 때문에 건축가는 ‘안전성’과 ‘작품의 의도’를 상호 절충하며 구현하는 것도 놓칠 수 없었다. 스페이스 워크는 전부 포스코 강재로 제작됐는데, 해안가에 자리한 환호공원의 지리적 특성을 고려하여 강풍과 지진에 견디고 부식되지 않는 재료를 찾아야 했다. 스페이스 워크는 일반 스테인리스강보다 부식에 월등히 강한 ‘스테인리스 329J3L’이라는 고가의 재료가 사용됐으며, 체험형 조형물인 만큼 안전을 위해 땅 밑으로 조형물을 지지하는 25개의 기둥을 세웠다. 이 기둥들은 조형물 전체를 114개 마이크로파일로 암반에 고정한다.

 

 

 

 

ⓒYongsu Kim
ⓒYongsu Kim
ⓒYongsu Kim
ⓒYongsu Kim
ⓒYongsu Kim
ⓒYongsu Kim
ⓒYongsu Kim
ⓒYongsu Kim
ⓒYongsu Kim
Construction
Construction
Construction
Construction
Construction
Foundation
Column & Connection
Step & Riser
Hand RAil & Railing

 

 

 

 

Architect 9DIRECTORS & COMPANY+9ARCHITECTUS, Designtoproduction
Artist
Heike Mutter, Ulrich Genth
Location
Duho-dong, Buk-gu, Pohang-si, Gyeongsangbuk-do, Republic of Korea
Site area 4,925㎡
Project size 60.06m x 56.99m x 24.6m
Competition 2019. 7 - 8
Completion 2021. 11
Structural engineer str.ucture GmbH, The Naeun Structural Engineering co.ltd.
Construction, Production management, Assembly POSCO E&C
Art planning, Organization The Ton
Funding The work of art was donated to the city of Pohang by POSCO
Photographer Yongsu Kim

 

해당 프로젝트는 건축문화 2022년 10월호(Vol. 497)에 게재되었습니다.
The project was published in the October, 2022 recent projects of the magazine(Vol. 497).

 

October 2022 : vol. 497

Contents : RECORDS About the Changed Lifestyle and Living Space, ‘The 14th Seoul Architecture Festival’ 달라진 생활과 주거 공간에 대하여, '제14회 ‘2022 서울 건축문화제’ : NEWS / COMPETITION / BOOKS : SKETCH Free City, a Scene

anc.masilwide.com

 




'Architecture Project > Infrastructure' 카테고리의 다른 글

No.5 Service Station of Erhai Lake Ecological Corridor  (0) 2023.01.30
SYCTOM SORTING CENTER  (0) 2022.11.16
9TH AVENUE PARKADE  (0) 2022.10.17
LAND COMMUNITY CENTER  (0) 2022.07.14
EXPANSION OF HELSINKI INTERNATIONAL AIRPORT  (0) 2022.06.13


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 최지희 | 발행소 : 서울시 마포구 월드컵로8길 45-8 1층 | 발행일자 : 매일














위로가기