ⓒYousub Song

 

This project is to create a play garden capable of children’s holistic activities. We have focused on integrating multiple contexts to create a physical background in which diversity and heterogeneity coexist. The ‘Naepo Nature Play Garden’ juxtaposes the landscape system and programmatic system, and the play activity space is organized in between. The three systems are planned to maintain their own value, yet to operate as one organic system. The landscape is recognized through successive experience. The play garden, surrounded by the buildings, has the characteristics of openness, continuity, and complexity. Unsubstantial buildings and play gardens will provide an in between scenery that will change from time to time and create a variety of experiences for children. Consequently, architecture only provides a place and framework for expe¬riencing the surrounding landscape.

 

Within the orthogonal system, architecture creates space with a simple morphology and restrained materials. This is a precondition for architecture as a background on various levels of land. It leads children to react sensitively to and communicate with the surrounding nature (light, wind, and materiality) rather than form and color. It is a design strategy that the distributed programs link internal and external activities and maintain their identities. Only educational facilities were placed at the center of the site in order to observe and protect children’s overall activities.

 

We propose a play garden where children can rest and make relationships. The five activity areas were formed by assigning each area a unique character that conforms to the site’s attributes. We also created an environment in which play activity programs can be operated during all four seasons. Greenhouse vestibules placed in between indoor and outdoor space is a neutral space that will be flexibly utilized depending on the required activities and season. The Nature Play Garden will reveal the landscape based on the concurrent activity programs.

 

The site has 4% slope along the southwest axis. Subtle boundary is provided through a delicate earth work. The boundary consists of natural elements, such as hill, stream, and meadow. The spatial hierarchy bounded by the hill in the south west, the meadow in the north east, and the stream flowing along the terrain is loosely provided, and flexible due to the light and wind. This can be a passive but powerful alternative to restore the nature damaged by large-scale development.


The support / play area is located at the lowest level of the ground as an infrastructure for the operation of the entire facility. The major part of the building is hidden underground, but the main facade faces the front road and the ecological pond. The 80-meter-long facade reveals a unique hilly landscape using thick concrete representing the site and transparent/reflective glass. The play area has indoor play area, exhibition space, an outdoor ecological observation deck, and creative exhibition space. This space is operated separately and opens on weekends as well. The wind meadow built on the artificial ground was planned as a relatively static resting area. For the most of the time, it is a place where parents can enjoy a view of the city below the mountain in connection with the parents’ cafe. Outdoor theater can be used for outdoor activities such as outdoor concerts in conjunction with children’s puppet theater.

 

Distributed facilities are supposed to form both articulation and integration of outdoor space through a hierarchical combination of circulations and views. Located in the center of the facility, Teun-Teun Playground and Dinggul-Dinggul lawn hill reflects the behavior characteristics of children that ‘childrens try to climb over instead of detouring when they are stuck’. Surrounded by educational facilities, the outdoor space was designed at various levels to allow children to experience “challenge and adventure” under protection and observation. High slides, low natural tunnels, and the ground level transitional space will allow children to hide and run and find acceptable advantures with their peers.

 

After passing through the main entrance, the visitors will encounter the vegetable garden. This is the most colorful garden within the facility, and is designed to encourage local residents’ active participation as well as the emotional development of children through growing vegetables. Children can experience harvesting and cooking plants with the help of experienced locals. We expect a playground that awakens children’s bodies and gestures as much as visual stimulus, and a playground that is based on the local residents’ and children’s community.

 

 

 

 

ⓒYousub Song

 

내포 자연놀이뜰

 

내포 자연놀이뜰은 아이들의 전인적 활동이 가능한 놀이생태계다. 우리는 다양성과 이질의 질서가 공존하는 물리적인 배경을 구현하는데 집중하며, 경관 체계와 프로그램 체계를 중첩하고, 그 사이에 ‘놀이활동 공간’을 조직하였다. 세 가지 체계는 종속적이지 않고 독자적인 가치를 유지하되 하나의 유기체로서 작동하는 시설이다. 경관은 연속적인 경험을 통해 체계적으로 인지되며, 건물들로 위요된 뜰은 다양한 동선이 교차하면서 개방성과 연속성, 복합성의 특성을 동시에 갖게 된다. 작은 건축과 놀이뜰은 아이들에게 시시각각 변하며 다양한 경험을 만드는 사이 풍경을 제공할 것이다. 결국 건축물은 주변 풍경을 경험하는 장소와 틀을 제공할 뿐이다.

 

직교체계 안에 건축은 단순한 형태 언어로 공간을 구성하고, 절제된 재료를 드러낸다. 이는 다양한 레벨의 대지에 놓인 배경으로서의 건축을 위한 전제조건이다. 아이들이 형태와 색채보다는 주변 자연(빛, 바람, 물성)에 민감하게 반응하고 소통할 수 있도록 이끈다. 분산 배치된 프로그램은 내외부의 활동을 연계하며 그 독자성을 유지하기 위한 설계 전략이다. 다만, 대지의 중앙에 교육시설을 배치하여 놀이 활동 전반을 보호, 관찰할 수 있도록 배려하였다.

 

우리는 아이들이 이곳에 머물며, 관계에 눈뜨는 공간, ‘놀이뜰’을 제안한다. 5개의 활동 영역은 조성된 대지의 속성에 순응하는 고유한 성격을 부여하고, 각 영역에서 사계절별 활동이 가능한 환경을 조성했다. 결국 ‘자연놀이뜰’은 동시적이면서 공시적인 활동 프로그램에 따라 매번 다른 풍경을 보여줄 것이다.

 

대지는 남서-북동축으로 약 4%의 경사를 이루고 있다. 안온한 경계의식은 섬세한 대지작업(Earth Work)을 통해 부여된다. 경계구조는 자연의 요소(언덕, 계류, 초원)를 활용해 구현하였다. 남서측의 언덕, 북동측의 들려진 초원, 지형을 따라 흐르는 계류로 경계 지워진 공간적 위계는 그만큼 느슨하고 또 빛과 바람에 의해 그만큼 유동적이다. 이는 대규모 개발로 헝클어진 자연성을 회복하는 소극적이지만 강력한 대안이 될 수 있다.

 

지원 및 놀이 영역은 내포 자연놀이뜰의 기본적인 인프라 시설로, 대지의 가장 낮은 레벨에 있다. 가장 큰 규모의 건물은 하부에 감춰져 있지만, 전면도로와 생태연못을 마주한다. 80M 길이의 파사드는 대지를 재현하는 두터운 콘크리트와 반사와 투과의 속성을 함께 지닌 유리를 사용하여 구릉지 풍경의 독특한 단면을 드러낸다. 놀이동은 내부에서의 놀이, 전시 공간, 외부에서의 생태관찰, 창작전시 공간으로 구성된다. 이는 주말에도 개방되어 별도의 운영이 가능하도록 의도한 것이다. 교육시설로 둘러싸인 외부 공간은 보호와 관찰 속에서 아이들의 ‘도전과 모험’을 위해 다양한 레벨로 계획되었다. 높은 미끄럼틀, 낮은 자연 터널, 전이 공간 등 아이들은 이곳에서 숨고, 달리며 수용할 수 있는 위험을 또래들과 찾게 될 것이다.

 

주 출입구를 지나면 바로 상자 텃밭과 다목적 놀이마당을 만나게 된다. 이는 가꾸는 활동을 통한 아이들의 정서적 함양과 지역주민의 참여를 유도하기 위한 배치다. 식물을 수확하고 요리하는 체험은 인근 주민들의 지원과 도움으로 가능할 것이다. 시각적인 자극만큼이나 아이들의 몸과 몸짓을 일깨우는 놀이터, 그리고 인근 주민과 아이들의 공동체성에 기초한 놀이터를 기대한다.

 

 

 

ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
ⓒYousub Song
SITE PLAN
DIAGRAM
DIAGRAM
DIAGRAM

 

 

Architect Simplex Architecture(심플렉스 건축사사무소) + Sosol Architects(소솔건축사사무소) + Bold Architects(볼드아키텍츠건축사사무소)
Location Mok-ri, Sapgyo-eup, Yesan-gun, Chungcheongnam-do, Republic of Korea
Program Child and Geriatric Welfare Institution
Site area 13,223.00㎡
Building area 1,898.34㎡
Gross floor area 2,622.89㎡
Building scope 2F or 1F
Building to land ratio 14.36%
Floor area ratio 19.84%
Design period 2019. 4 - 11
Construction period 2020. 8 - 2021. 11
Completion 2021. 12
Principal architect (Simplex Architecture) Chungwhan Park, Sanghun Song / (Sosol Architects) Sunghan Wang / (Bold Architects) Sungjin Shin, Kyungmin Son
Project architect PM_Yukyung Kim
Design team Eunseon Jung, Hyunwoo Lee, Seongwook Jeong
CM Yohan Shin
Landscape (Studio201) Sangsoo Lee
Structural engineer Eun Structure
Mechanical engineer HANA
Electrical engineer HANA
Construction SeoYoung Construction
Client Chungcheongnam Province
Photographer Yousub Song

 

해당 프로젝트는 건축문화 2022년 9월호(Vol. 496)에 게재되었습니다.
The project was published in the September, 2022 recent projects of the magazine(Vol. 496).

 

September 2022 : vol. 496

Contents : RECORDS "SHINGIL MIDDLE SCHOOL" TO PROPOSE A NEW SCHOOL SPACE STRUCTURE THAT WON THE 40TH SEOUL ARCHITECTURE AWARDS 새로운 학교 공간 구조를 제안한 ‘신길중학교’ 제40회 서울시 건축상 대상 수상 : NEWS / COMPETITION

anc.masilwide.com




'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

SCHOOL AND LEISURE CENTER  (0) 2022.12.12
ILLSIN HALL AJOU UNIVERSITY  (0) 2022.12.08
MORE WITH LESS  (0) 2022.07.22
333 Kingsland Road & Hackney New Primary School  (0) 2022.07.19
KITAKAMI HEALTH & CHILDCARE SUPPORT COMPLEX  (0) 2022.07.18


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기