ⓒBoano Prišmontas

 

‘Dot House’ is composed of 2 main spaces, the room and the bathroom. The room is linked to the garden with a 3m wide patio door which establishes a visual connection with the main house, whilst merging the internal spaces with the surrounding garden. The bathroom is hidden behind a bespoke plywood sliding door which opens onto a micro lobby with a skylight. When the door is open, the skylight gives natural light to the room and enlarges the perception of the internal space. The toilet and the shower that fit both ends of the bathroom are always shielded to the view from the room.

 

The internal finishes feature exposed birch FSC plywood on the ceiling, concrete tiles on the floor, laminated plywood panels on the walls and terrazzo tiles on the bathroom walls. The interior palette aimed to find a balance between the practical surfaces of the walls, the natural tone of the birch plywood and the intriguing texture of the terrazzo tiles. The room has underfloor heating controlled by a thermostat sensor.

 

‘Dot house’ features a bespoke wall with an integrated foldable desk with phone charging unit, hidden computer station, printer and storage. The furniture is provided with lights with motion sensors. Above the wall, a projector screen automatically unrolls to create the perfect environment for a cinema night, an important meeting or video gaming.
Given the exposed structural plywood ceilings, the internal lighting of the room is wall mounted. Only in the bathroom there are spotlights and a lower plasterboard ceiling.

 

The house is cladded with black fibre cement corrugated panels. These were a valuable alternative to charred timber, since our client didn’t want to have a cladding material that needed regular maintenance.
‘Dot House’ has been entirely pre-manufactured in London in Boano Prismontas’ workshop. The structure is modular and built with a bespoke plywood chassis which incorporates pre-cut holes for passing the electric cabling and all ducts. This allowed the building process on site to be quick, with the main structure erected in just one day on site. Above the sliding door sits a long, yet lightweight, plywood beam designed with misaligned joints to provide the necessary strength. All plywood structural modules are filled with rigid insulation.

 

 

 

 

ⓒBoano Prišmontas

 

도트 하우스

 

‘도트 하우스’는 방과 욕실로 이루어져 있다. 방은 3m 너비의 미닫이 문을 통해 정원과 연결된다. 내부 공간이 주변 정원과 합쳐지면서 시각적으로 본관과 이어진다. 욕실은 합판으로 된 미닫이 문 뒤에 있으며, 이 문을 열면 천창이 있는 작은 규모의 로비가 나온다. 문이 열리면 천창을 통해 실내로 자연광이 들어오고 내부 공간을 볼 수 있게 된다. 욕실의 양쪽 끝에 각각 화장실과 샤워실이 배치되어 있어, 방에서는 보이지 않도록 했다. 내부 마감은 천장에는 자작나무 FSC 합판, 바닥에는 콘크리트 타일, 벽에는 적층 합판 패널, 욕실 벽에는 테라조 타일을 사용했다. 내부 색조합은 벽의 실용적인 사용을 고려하여 자작나무 합판의 자연스러운 색조와 테라조 타일의 흥미로운 질감 사이의 균형을 찾으려고 했다. 방에는 온도 조절기 센서로 제어되는 바닥 난방 시스템이 적용됐다.

 

이 집에는 휴대전화 충전 포트와 숨겨진 컴퓨터 스테이션, 프린터, 보관함 등이 포함된 접이식 책상을 갖춘 맞춤형 벽이 있다. 가구마다 모션 센서가 있는 조명이 설치되어 있다. 한쪽 벽에 프로젝터 스크린을 자동으로 펼쳐 밤에는 영화를 볼 수 있고, 중요한 회의나 비디오 게임도 가능하다. 구조가 노출된 합판 천장을 고려하여 내부 조명은 벽에 설치됐다. 욕실에는 스포트라이트와 낮은 석고 보드 천장이 있다. 지붕은 검은색 섬유 시멘트 패널로 덮여 있다. 건축주는 정기적으로 유지관리가 필요한 피볼재를 원하지 않았기 때문에 까맣게 탄 목재를 사용했다.

 

이 집은 런던의 보아노 프리몬타스의 작업장에서 모두 사전 제작됐다. 모듈식 구조에 케이블과 모든 관이 지나가도록 하기 위해 미리 구멍을 낸 맞춤형 합판과 섀시로 제작했다. 이런 작업이 있었기 때문에 현장에서는 단 하루만에 구조물을 세울 수 있었다. 미닫이 문 위에는 적당한 강도를 맞추기 위해 연결부를 엇갈려 디자인한 가벼운 합판 빔이 있다. 모든 합판 구조의 모듈은 단단한 단열재로 채워져 있다.

 

 

 

 

ⓒBoano Prišmontas
ⓒBoano Prišmontas
ⓒBoano Prišmontas
ⓒBoano Prišmontas
ⓒBoano Prišmontas
ⓒBoano Prišmontas
ⓒBoano Prišmontas
ⓒBoano Prišmontas
AXONOMETRIC

 

 

Architect BOANO PRIŠMONTAS
Location London, UK
Gross floor area 15㎡
Principal architect Tomaso Boano, Jonas Prismontas
Completion 2021
Installation Jason Lam, Nino Dragan, Renz Andres
Photographer Boano Prišmontas

 

해당 프로젝트는 건축문화 2022년 8월호(Vol. 495)에 게재되었습니다.
The project was published in the August, 2022 recent projects of the magazine(Vol. 495).

 

August 2022 : vol. 495

Contents : RECORDS FIVE ARCHITECTS FROM THREE TEAMS SELECTED FOR ‘2022 KOREA YOUNG ARCHITECTS AWARD’ 2022 젊은 건축가상에 선정된 3개 팀, 5명의 건축가들 : NEWS / COMPETITION / BOOKS : SKETCH THE FLASHING ELEMENTS / CRISTINA CORREA FREI

anc.masilwide.com




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

LITTLE CAPTAIN HOUSE  (0) 2022.11.28
TINI M  (0) 2022.11.23
BIRDHOUSE  (0) 2022.11.21
COCO HOUSE  (0) 2022.11.14
BRICK VEIL  (0) 2022.10.28


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기