ⓒDavid Chatfield

 

primitive architectural intention was used to establish building and landscape through the metaphor of a ruin. The site was conceived as a large garden to hold program for daily activities. Heavy masonry walls intersect the site, carving out public and private courtyard gardens, creating new entries into rooms through garden spaces. Encouraging the inhabitants to engage with the surrounding climate, landscape and structure.

 

The main garden walls wrap the internal rooms of the existing building, creating a structure that appears to have no glass nor function. This contributes to the ruin metaphor, forming a solid physical mass embodying the endurance of a ruin - reduced to what lasts.

 

Material exploration led to the use of commercial materials and construction techniques. Precast concrete flooring as roof and tilt-up concrete panels as walls. Through detail and innovative construction methods services were roughed into the tilt-up concrete panels, including all plumbing and electrical fixtures. Removing the need for layering trades. Displaying both structure and panel internally and externally. A five-brick palette was developed during the excavation of the site. Stones and sands were collected and matched to masonry finishes further linking the site to the building materials.

 

By maintaining as much of the existing building fabric as possible and working with the existing plan, a strategy to the wrap the building with new structure and maintain the central spaces within the home was developed. This enabled the family to live on site during the construction of the new built works. Reducing the overall cost of the project.

 

Returning to first principles of building led to a questioning of how to create an opening in a wall - through forms or by pulling structure apart? As the construction of the dwelling was precast and tiltup concrete panel it was treat by separating two elements. This is evident in plan as well as elevation, in plan the roof is stretched to become a skylight over the doorway to the entrance. In elevation, the garden walls are pulled apart to form a new entry into the existing dwelling.

 

Programmatic organisation and careful additions allow much of the home to operate as a series of smaller apartment type dwellings. Through the use of separate entries, private courtyards and provisional services. Allowing for multiple types of occupation to occur. The building may be used as a family house, adjusting to change as children grow, as parents age, but equally it may accommodate non-family residents, or working from home, with an independent office or studio.

 

 

 

ⓒDavid Chatfield

 

처음 의도는 폐허라는 콘셉트를 가지고 건물과 조경을 만들어 나가는 것이었다. 대지는 일상적인 활동을 위한 큰 정원으로 구상했다. 대지를 가로지르는 무거운 벽을 두어 공적인 영역과 사적인 안뜰 공간을 분리했고, 새로운 입구를 만들었다. 또한, 이웃들이 주변의 분위기와 풍경, 구조에 관계를 맺고 함께할 수 있기를 바랐다.

 

정원의 메인 벽은 건물을 감싸고 있어, 유리도 기능도 없는 구조물의 모습을 만들어냈다. 이 모습은 폐허라는 콘셉트를 보여주며, 오래도록 남아있는 폐허의 단단함을 보여준다.

 

재료의 탐구는 상업용 재료와 건설 기술의 사용으로 이어졌다. 프리캐스트 콘크리트 바닥을 지붕으로 사용하고, 틸트업 콘크리트 패널을 벽으로 사용했다. 디테일하고 혁신적인 공사 방법을 통해 모든 배관과 전기를 포함한 모든 설비는 틸트업 콘크리트 패널 안에 넣었다. 그리드를 쌓을 필요없이, 구조와 패널을 내외부적으로 모두 드러냈다. 대지를 파는 동안 5개의 벽돌 팔레트를 개발했고, 수집한 돌과 모래를 석조 마감재와 매치해 땅과 건축 자재가 더 깊이 연결되도록 했다.

 

기존 건물의 뼈대는 최대한 유지했다. 기존 도면을 따라 새로운 구조로 건물을 감싸고, 내부의 중심 공간을 유지하는 전략을 취했다. 덕분에 건축주는 공사 기간에도 집 안에 거주할 수 있었고, 프로젝트의 전체 비용을 절감할 수 있었다.

 

건축의 초기 의도로 돌아가 벽에 구멍을 어떻게 만들지 고민했다. 형태를 이용할 것인지, 구조를 분리할 것인지 고심 끝에 프리캐스트와 틸트업 콘크리트 패널을 사용해 두 요소를 분리하여 처리했다. 평면도와 입면도에서 뚜렷하게 볼 수 있으며, 지붕이 현관 너머로 천창이 되도록 뻗어있다. 입면에서 정원 벽은 분리되어 기존의 집으로 들어가는 새로운 출입구를 만들어냈다.

 

계획된 구성과 신중하게 더해진 분리된 출입문과 안뜰, 일시적인 서비스들은 작은 아파트처럼 사용할 수 있도록 했고, 그 덕에 다양한 형태의 거주가 가능해졌다. 가족을 위한 주택은 시간이 지남에 따라 건축주가 나이 들면서, 자녀가 성장하며 변경될 수 있다. 독립된 사무실 겸 스튜디오는 외부사람이 사용하거나 재택근무를 위한 공간으로 활용할 수 있다.

 

 

 

 

ⓒDavid Chatfield
ⓒDavid Chatfield
ⓒDavid Chatfield
ⓒDavid Chatfield
ⓒDavid Chatfield
ⓒDavid Chatfield
ⓒDavid Chatfield
ⓒDavid Chatfield
ⓒDavid Chatfield
ⓒDavid Chatfield
ⓒDavid Chatfield
ⓒDavid Chatfield
ⓒDavid Chatfield
ⓒDavid Chatfield
ⓒDavid Chatfield
DIAGRAM
SITE PLAN
1st FLOO RPLAN
2nd FLOOR PLAN

 

 

Architects 퍼밍거 | FURMINGER
Location Chelmer, Queensland, Australia
Program Mixed Use Residential
Site area 1,255㎡
Building area 120㎡
Gross floor area 370㎡
Building scope 2F
Completion 2021
Principal architect Christopher Furminger
Photographer David Chatfield

 

 

해당 프로젝트는 건축문화 2022년 6월호(Vol. 493)에 게재되었습니다.
The project was published in the June, 2022 recent projects of the magazine(Vol. 493).

 

June 2022 : vol. 493

Contents : RECORDS A NEW SPACE PROPOSAL THAT REFLECTS PERSONAL PREFERENCES OUTSIDE THE CITY CENTER 도심 밖, 개인의 취향을 반영한 새로운 공간 제안 CALL FOR ENTRIES: ‘SEOUL AR..

anc.masilwide.com

 




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

FRAMES OF REFLECTION  (0) 2022.10.21
MB HOUSE  (0) 2022.09.29
HOUSE C  (0) 2022.09.07
CANAL HOUSE HUMBEEK  (0) 2022.09.02
CAGE HOUSE  (0) 2022.07.26


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기