ⓒMaxime Brouillet

 

From fluid promenade to pragmatic functionality, MB offers a rehabilitation of a Montreal cottage orchestrating a sculptural experience with an architectural dimension. Interfering in the daily life of a couple of young professionals, a system, both simple and complex, multiplies geometric interweavings and visual breakthroughs to reveal a home in the image of its owners.

 

Focusing as much on compactness as on organizational interrelationships, the development of the architectural system requires its users to scrutinize their habits, and question the needs related to their daily life. In this process of collaborative creation, Mathieu and Benjamin adopt the playful approach of Studio Jean Verville architects with enthusiasm, humor, and sensitivity in order to specify the character identity of the project.

 

Playing with positive and negative spaces, the proposal articulates a crystallization fragmenting the volumetric entity by a physical and visual permeability, altering the perceptions of dimensioning. Opting for the subtraction of floor areas in favor of spatial qualities, volumes and interstices compose a domestic ecosystem of rows and vis-à-vis.

 

Livened up by the constant variability of color shades, enlivened by the seasons and the natural light coming from the garden adjoining the living space, the MB project manifests the expression of these external parameters on its unifying monomateriality. Associated with its urban context and the flow of dynamic interactions generated by its internal conditions, including the movements of users and their way of living, a rhythmic versatility stands out in contrast to the geometric rigor of the assemblage.

 

Beyond the amalgamation of domestic functions, MB proposes an intervention multiplying interrelationships to enhance the movement through a parcours revealing its spatial polysemy. From archetype to abstraction, space is transformed. From an organizational matrix to a discovery game, MB presents a place participating in the active life of its neighborhood, while generating an enveloping family haunt.

 

 

 

 

ⓒMaxime Brouillet

 

 

단순하지만 복잡하고 촘촘하게 가족을 연결하는 집, MB 하우스

흐르는 듯한 동선에서 실용적인 기능까지, MB 하우스는 몬트리올의 작은 집을 건축적 관점에서 조각 작품을 만들어 나가듯 재탄생시킨 프로젝트다. 일상생활에 간섭하는 단순하면서도 복잡한 시스템은 기하학적으로 연결되고, 시각적으로 열려 거주하는 사람의 특성을 집으로 드러낸다.
조직적으로 연결된 촘촘한 건축 시스템을 개발하기 위해서는 거주자의 습관을 자세히 관찰하고, 일상생활에서 필요한 것을 질문해야 했다. 건축주와 함께 만들어 나가는 이 과정에서 매튜(Mathieu)와 벤자민(Benjamin)은 프로젝트의 성격을 명확히 하기 위해 열정과 유머, 감수성을 가진 스튜디오 장 베르빌 아키텍츠의 장난기 넘치는 접근 방식을 선택했다.
이 프로젝트는 채워진 공간과 비워진 공간을 가지고 놀면서 물리적으로, 시각적으로 열린 독립된 공간을 조각해 결정화로 표현했고, 크기에 대한 인식을 바뀌게 한다. 공간의 특성, 부피와 틈새를 확보하기 위해 바닥 면적을 빼는 것을 선택했고, 행과 대조로 집안의 생태계를 만들었다. 마당과 가까이 있는 생활공간은 햇빛과 계절의 변화에 따라 생동감 있는 빛이 지속해서 색을 변화시킨다. MB 하우스는 하나의 재료로 통일된 내부에 외부 변수의 표현을 보여준다. 거주자의 움직임과 생활방식을 포함해, 내부 조건에 의해 만들어지는 도시적인 맥락과 역동적으로 상호작용하는 흐름에 어울리는 리드미컬한 다양성은 정확한 기하학적인 정확함과 대조를 이루며 두드러진다.
MB 하우스는 주택의 기능 융합을 넘어, 공간적인 다양한 의미를 드러내는 동선을 통한 움직임을 위해 상호관계를 몇 배로 늘린 개입을 제안했다. 공간은 전형에서 추상적으로 변화한다. 조직적인 구조에서부터 발견하는 즐거움까지, MB 하우스는 이웃과 함께하는 장소를 제공하면서, 가족을 위한 공간이다.

 

 

 

 

ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet
ⓒMaxime Brouillet

ⓒMaxime Brouillet

ⓒMaxime Brouillet
DIAGRAM
DIAGRAM
DIAGRAM
SECTION
SECTION
1st FLOOR PLAN
2nd FLOOR PLAN

 

 

Architects 스튜디오 장 베르빌 아키텍츠 | Studio Jean Verville Architectes
Location
Montreal, Canada
Program Residential
Gross floor area 140㎡
Building scope 2F
Construction period 2019 - 2022
Completion 2022
Lead architect Jean Verville
Design team Tania Paula Garza Rico, France Goneau, François Bodle, Rémi St-Pierre, Samuel Landry, Camille Asselin, Jacob Éthier, Bahia Burias, Alexandre Meloche
Client Benjamin Boller, Mathieu Denécheau
Photographer Maxime Brouillet

 

 

해당 프로젝트는 건축문화 2022년 6월호(Vol. 493)에 게재되었습니다.
The project was published in the June, 2022 recent projects of the magazine(Vol. 493).

 

June 2022 : vol. 493

Contents : RECORDS A NEW SPACE PROPOSAL THAT REFLECTS PERSONAL PREFERENCES OUTSIDE THE CITY CENTER 도심 밖, 개인의 취향을 반영한 새로운 공간 제안 CALL FOR ENTRIES: ‘SEOUL AR..

anc.masilwide.com




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

BARO HOUSE  (0) 2022.10.26
FRAMES OF REFLECTION  (0) 2022.10.21
CHELMER RIVER HOUSE  (0) 2022.09.28
HOUSE C  (0) 2022.09.07
CANAL HOUSE HUMBEEK  (0) 2022.09.02


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기