ⓒNamsun Lee

 

The multi-family residential building, commonly known as “villa”, is a well-spread typology in the cities of South Korea. Despite the large quantities of these residential buildings, arguably is not the preferable option for living in the city. The legal preconditions to design these type of buildings gives little space for innovation or typological variation in consequence creating a continuous urban magma of impersonalized buildings with a constant solution to massing, materiality, and programmatic organization.

 

For all these reasons, designing yet another multi-family residence in Yeoksam-dong was an opportunity to find small design solutions that could provide a certain level of newness to the restricted building typology. Firstly, the massing of the building, obtained as a consequence of the strict application of the shadow-related code, is manipulated in order to increase the complexity of the volume. Two balconies are inserted in the northwest corner of the building, at 2F and 3F. By inserting the balconies in perpendicular directions to each other, the overall mass of the building is enriched.

 

It is also taken into special consideration the design of the only one façade towards the city. This façade is designed with a prefabricated green-colored aluminum shutter that acts as a second skin of the building. The undulated disposition of the shutters intent to provide depth to the façade in contrast to the flatness of the brick walls of the remaining facades. Shutters are useful to protect the direct penetration of the west sunlight inside the house during the summer months while preserving some natural light access during the morning and early afternoon.

 

The building includes two types of houses: rental apartments of 30m2 on the 2F and 3F and a private residence in a duplex solution on the 4F and 5F. The rental apartments are designed with the intention to subdivide the space into two distinctive zones differentiating the kitchen area from the living/ sleeping one avoiding direct visual contact between the bed and the cooking. Ultimately, the purpose of the design is to create a sense of larger space.

 

The private house on the 4F and 5F is designed with a classic European principle of space organization. The kitchen, dining, and living room are organized linearly along the same axis creating long visual perspectives, again, to increase the perception of scale of space inside a relatively small house.

 

Cars are usually parked on the entrance level(1F) of the Villa as a consequence of the building code. Because of this, the residence’s entrance usually becomes subordinated to the car. To create an appropriate space for pedestrians to access the building we propose for the 1F a central area free of cars marked by two columns. Through the pedestrian entrance is still through the parking, enough area has been secured for people to pass and find the front door of the building.

 

The Building to Land Ratio (BTL) and Floor Area Ration (FAR) mostly predetermines the extension of the building up to one meter to the site boundary. Consequently, three of the facades of the building are facing another villa at a distance of only 2m-3m. The usual consequence of this is the denial of the openings towards the exterior in order to protect privacy -either by designing very small windows or by attaching visual protections to the exterior of them. It is the intention of the new Yeoksam residence to provide a large number and size of openings in all of the residences prioritizing natural light to privacy. This last one can be protected by simply using net curtains.

 

Overall, the ultimate purpose of this project was to challenge some of the conventions on residential typologies and give a fresh approach to the Villa type.

 

 

 

 

ⓒNamsun Lee

 

 

일반적으로 ‘빌라’로 알려진 다세대주택은 한국에서 흔하게 볼 수 있지만, 사람들에게 선호되는 유형은 아니다. 이 유형의 건물이 개인화되는 것에서 벗어나 도시의 맥락을 잇는 마그마(magma)를 생성하며 건물의 용량, 물질성과 프로그램상 구성에 대한 해답을 제안하고, 변화를 위한 혁신적인 설계를 하기에는 현 법규는 매우 작은 면적만을 허락한다.

 

이러한 맥락 속에 역삼동 다세대주택은 법규로 제한된 건물 유형에 일정 수준의 새로움을 제안할 기회로 접근하였다. 첫째, 일조권 사선제한에 따라 규정된 매스는 건물의 복잡성을 높이기 위해 재조정된다. 지상 2층과 3층의 북서향 모서리에 발코니가 삽입되어 있다. 두 개의 발코니는 서로 직각 방향을 향해 삽입되면서, 전반적으로 건물의 매스가 풍부해진다.

 

입면 중 유일하게 도시를 향해 열려있는 한 입면을 설계의 중요 부분으로 고려하였다. 해당 입면은 건물의 두 번째 외피 역할을 하는 조립식 녹색 알루미늄 셔터로 적용된다. 셔터의 물결 모양 배치는 의도적으로 나머지 평평한 벽돌 면과 대비되며 정면에 깊이를 준다. 셔터는 오전과 이른 오후의 자연광 투과를 일부 허락하면서 여름철 서쪽의 직사광선으로부터 실내를 보호한다.

 

건물은 2층과 3층에 30㎡ 규모의 임대 세대와 4층과 5층에 복층형 단독주택으로 구성된 2가지 유형의 주택으로 구성된다. 임대 세대는 침실과 주방 사이의 직접적인 시각적 접촉을 피하면서 두 공간을 각각 독립적 구역으로 구분한다. 동시에 궁극적인 목표는 더 넓은 공간을 확보하는 것이다.

 

4층과 5층의 개인 주택은 유럽의 고전적인 공간으로 설계되었다. 부엌, 식당, 거실은 축을 따라 선형으로 구성되어 긴 시각적 투시감을 만들어내고, 이는 작은 실내 공간을 연속 선상에 두어 상대적으로 더 넓게 인식되도록 한다.

 

주차장은 건축법규에 따라 건물의 1층에 배치되었다. 따라서 건물의 입구는 주차가 우선적으로 고려된다. 보행자가 건물에 접근할 수 있는 적절한 공간을 만들기 위해 지상 1층에 두 개의 기둥으로 표시된 차량 주차가 불가한 중앙 영역을 제안한다. 보행자 주출입구는 여전히 주차장이지만, 이 제안된 영역을 통해 사람들이 건물의 출입구를 찾고 충분히 통행할 수 있다.

 

건폐율 및 용적률에 따라 건물은 대지 경계선으로부터 1m까지 최대로 확장할 수 있다. 현재 건물의 입면 중 3면은 불과 2~3m의 거리에서 다른 빌라와 마주하고 있다. 일반적으로는 사생활을 보호하기 위해 외부를 향한 개구부를 삭제할 것이다. 혹은 매우 작은 창을 설계하거나, 외부에 시각적 보호 장치를 부착한다. 역삼동 다세대주택 계획 시 자연 채광을 확보하는 것을 우선시하여, 주택의 모든 부분에 많은 그리고 넓은 면적의 개구부를 제안했다. 사생활 확보는 실내 커튼 사용으로 보호할 수 있다.

 

전반적으로, 이 프로젝트가 구현하고자 하는 것은 주거 유형의 기존 관습에 도전하여 새로운 접근 방식을 제안하는 것이다.

 

 

 

 

ⓒNamsun Lee
ⓒNamsun Lee
ⓒNamsun Lee
ⓒNamsun Lee
ⓒNamsun Lee
ⓒNamsun Lee
ⓒNamsun Lee
ⓒNamsun Lee
ⓒNamsun Lee
ⓒNamsun Lee
ⓒNamsun Lee
ⓒNamsun Lee
ⓒNamsun Lee
SECTION
1st FLOOR PLAN
2nd, 3rd FLOOR PLAN
4th FLOOR PLAN

 

 

Architects Daniel Valle Architects │ 다니엘 바예 아키텍츠
Location Yeoksam-dong, Gangnam-gu, Seoul, Republic of Korea
Program Multi-family house
Gross floor area 590.80㎡
Building scope 4F
Design period 2019. 6 - 2020. 11
Construction period 2020. 1 - 2021. 6
Photographer Namsun Lee

 

 

해당 프로젝트는 건축문화 2022년 6월호(Vol. 493)에 게재되었습니다.
The project was published in the June, 2022 recent projects of the magazine(Vol. 493).

 

June 2022 : vol. 493

Contents : RECORDS A NEW SPACE PROPOSAL THAT REFLECTS PERSONAL PREFERENCES OUTSIDE THE CITY CENTER 도심 밖, 개인의 취향을 반영한 새로운 공간 제안 CALL FOR ENTRIES: ‘SEOUL AR..

anc.masilwide.com

 

 

 




'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

ARC  (0) 2022.09.21
YEOKSAM MULTI-FAMILY RESIDENCE  (0) 2022.09.15
Viale Giulini Affordable Housing  (0) 2022.09.05
ANSEONG COMMERCIAL HOUSE "班"  (0) 2022.07.22
O6A LOT HOUSING  (0) 2022.07.18
JADE BUILDING  (0) 2022.07.04


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기