ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

The site is an old town in the northeast of Seoul. This town faces The Jungnang river on the west side and the Yongma mountain on the east side. Although the beautiful natural environment,  the area was outdated in the last 30 years. The client, who spent his youth in this town, wanted to build a new building for his old parents. When I visited the site for the first time, the existing small building looked like a withdrawn child surrounded by tall buildings. The client told me his idea about retail space, rental houses, and a small house for his parents on the top floor.

 

The rectangular shape site is only open to the Neungdong road on the west side. All the other side are adjoining with other buildings. Viewing and natural lighting are limited solely to the west. Therefore, every residential unit needs to see the west side. If all the residential units line up on the site’s longitudinal axis, they have to see the church’s wall, which is right next. The residential units need to be shifted as a step shape to share the natural light and view of the Neungdong road. The next question is how to solve the parking space. Because of the narrow width of the site, underground parking is not efficient. So, the parking space is planed on the ground level. The building’s primary form is derived from placing residential units and parking spaces on the 1st floor. The client wanted to have a small cafe space on the 1st floor, commercial space on the underground and 2nd floor, residential units for rent on the 3rd and 4th floor, and the house for his parents on the 5th floor. However, the limitation of parking space decides the size of the whole building. We determined the final program by reducing the number of residential units and removing the underground based on the maximum parking number. After setting the program, the size, and the basic shape, we started to design the house on the 5th floor. Since the client wanted to make a house with a garden, We placed the garden on the southeast corner, where we can see the scenery of the Mountain. The wooden decks connect the garden to the living room on two sides by folding doors. There are the kitchen and dining on the back of the living area. Behind the dining area, the stair connects to the attic. The attic space is for the client's parents. Since the attic’s height is low, we put the glass wall on the living room’s side to avoid stuffy space and get the sunlight. The bedroom is on the west side end to see the city view. 

 

The steps shape has five corners, and the corner windows show a different life. The inverted triangle windows, which connect to the corner windows, are the result of balancing between viewing and hiding. The west elevation, which is seen from the road, could be massively looking. So, adding diagonal patterns of brick tiles and metal c channels creates tension on the facade. The diagonal pattern and the roofline make the dynamic window shape in the master room.

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

다섯 모서리 집은 서울에서도 서쪽으로 중랑천을 접하고 동쪽으론 용마산, 아차산을 접하는 지형을 가진 중곡동에 세워진 다가구주택이다. 이 지역은 지난 30여 년간 특별한 변화없이 서울 80년대 모습이 남아있는 곳이다. 건축주는 자신들의 부모님이 거주하던 낡은 건물 대신 새 건물을 짓고자 했다. 건축물이 들어선 곳은 대로변에 위치는 큰 건물 사이에 둘러싸여 있었다.

 

직사각형의 긴 대지는 서쪽에 능동로, 나머지 면들은 모두 다른 건물들에 접하는 곳이다. 대로를 접하고 있는 서쪽면은 직사각형 대지의 짧은 변이지만 유일하게 개방된 면으로, 다섯 모서리 집의 모든 세대들은 서쪽을 바라보도록 설계됐다. 하지만 임대용 세대들을 대지의 장방향으로 일렬로 배치한다면 이웃한 교회 건물의 측면 벽만 바라봐야 하는 상황이었다. 건축가는 이러한 임대세대들의 유닛을 수직적 계단 형태로 이격 배치했다. 이러한 형태는 모든 유닛에서 최소한의 조망과 채광이 가능하도록 만들며, 폭이 좁은 대지를 활용하여 여유있는 주차공간을 만들기에도 효율적인 방법이었다.
다섯 모서리 집의 지하 1층, 지상 1층, 2층에 임대용 공간, 3층과 4층에 임대용 세대, 5층에 건축주의 부모님 거주 공간이 있다. 전체적인 구성은 임대세대 유닛의 배치와 주차를 통해 기본적인 형태와 규모가 정해졌다. 5층 거주공간은 그곳의 거주하게 될 건축주의 부모님을 위해 남동쪽에 아차산이 보이는 베란다 공간에 우드 데크와 조경공간을 만들고 2면이 개방되는 거실은 데크공간을 마주하여 경계없는 거실과 외부 공간이 있다. 거실 뒤쪽으로는 주방과 식당이 배치되고 작은 게스트룸을 지나 능동로를 마주하는 위치에 안방이 있다. 식사 공간 뒤에는 작은 계단을 통해 다락으로 연결된다. 

 

다섯 모서리 집의 계단식 입면은 5개의 모서리를 가진 이 주택만의 특색있는 형태이며, 모서리를 둘러싼 코너 창은 서로 다른 삶의 공간들이 있음을 엿보게 한다. 코너 창과 이어지는 역삼각형의 창은 전망과 채광을 최대화하면서도 개방과 가림의 균형을 위한 노력이다. 서쪽 입면은 벽돌 타일과 금속채널을 이용해 사선 패턴이 강조되어 긴장감을 주며, 지붕라인과 사선 패턴 사이의 5층 거실의 창은 돋보이는 디자인으로 마무리되어 있다.

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

ⓒJaeyoun Kim

 

 

 

DIAGRAM

 

 

 

SECTION

 

 

 

1ST FLOOR PLAN

 

 

 

2ND FLOOR PLAN

 

 

 

3RD -4TH FLOOR PLAN

 

 

 

5TH FLOOR PLAN

 

 

 

ATTIC PLAN

 

 

 

Architects   ’Snow AIDe
Location   Neungdong-ro, Gwangjin-gu, Seoul, Republic of Korea
Site area   352.70㎡
Building area   208.03㎡
Gross floor area   696.49㎡
Building scope   5F
Building to land ratio   58.98%
Floor area ratio   197.47%
Construction period   2018. 12 - 2019. 05
Completion   2020
Principal architect   Hohyun Park, Hyunjoo Kim, Sunggon Cho 
Photographer   Jaeyoun Kim

 

 

 

해당 프로젝트는 리빙즈, 디테일 02호에 게재되었습니다.
The project was published in LIVINGS, Detail 02

 

[BOOK] LIVINGS, Detail 리빙즈, 디테일 01호, 02호

단행본 발행 67개의 형태와 라이프스타일을 담은 주거공간, 국내외 "디테일한 주택 프로젝트"의 엮음

www.masilwide.com

 




'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

ILOT QUEYRIES APARTMENT BUILDING  (0) 2022.05.10
PORT-O-PRENZ  (0) 2022.05.09
SAMJEON-DONG BLANC BLANC  (0) 2022.04.26
CLOUD HOUSE  (0) 2022.04.21
YULMOKJAE  (0) 2022.04.20


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기