ⓒAdria Goula

 

 

The location of this house is part of a small urban fabric with a triangular floor plan, which is embedded and delimited by the highway, Rovira and Virgili Street, the cemetery and the underpass of the highway. Observation and analysis of the existing houses built in the area indicated that most of these homes are compact in volume and occupy a large portion of the plot, resulting in small and residual non-built spaces with little or no connectivity and visual connection with the interior of buildings. At the same time, the main facades with the largest openings are aligned with the street, regardless of their solar orientation.

 

In response to this analysis, the house adopts a singular strategy: the main facade does not face the street; it looks onto the garden, facing south. The entire building is structured towards the garden, but maximum integration is created on the ground floor by a porch in the center of the house that connects the exterior and interior of the house. A constructive discontinuity is created in order to have a central shady space for living and to have the width of the plot free of buildings and in direct contact with the non-built spaces.

 

To the right and left of the porch there is a practical living program: on one side a suite with bathroom and dressing room and on the other a living-kitchen-dining room. At the same time, this space is also connected to the basement, which is used for facilities and storage. The indoor program is completed on the first floor with two bedrooms and an additional bathroom. The outdoor program with a terrace on the first floor and a second terrace lookout point on the covered floor from which you can see various visual landmarks of the city.

 

The plot has a limited amount of building space. For this reason, various strategies have been developed to use the space and expand the perception of the dimension of the interior space, such as the outside porch, the double height of the living-dining room, the integration of the circulation areas within the different rooms, the capture of natural light through strategically placed windows or skylights and the creation of three triangular protruding windows that at the same time become floating interiors spaces of seclusion and in visual contact with the garden.

 

 

 

 

ⓒAdria Goula

 

 

이 집은 삼각형 모양의 작은 대지에 위치하고 있다. 로비라와 버질리 거리, 공동묘지, 고속도로와 그 아래 지하도는 이 도시의 경계를 만들어낸다. 이 지역에 지어진 기존 주택들을 관찰하고 분석한 결과, 주택 대부분은 부피가 작고 대지의 많은 부분을 차지하고 있었다. 그 때문에 만들어진 작은 잔여공간들은 연결성이 떨어졌고, 건물의 내부와 시각적 연결성도 적거나 없었다. 또한, 가장 큰 창이 있는 입면은 태양의 방향은 고려하지 않은 채 거리와 나란하게 지어졌다.

 

분석된 자료를 바탕으로 이 집은 독특한 전략을 취했다. 정면은 거리를 향하지 않고 정원이 있는 남쪽을 향하게 하여 건물 전체가 정원을 바라보도록 했다. 1층 중앙에 있는 현관은 집의 외부와 내부를 연결하며 집 전체를 통합한다. 건물을 필로티 형태로 계획하여 중앙에 생활이 가능한 그늘진 공간을 만들었고, 건물의 너비를 자유롭게 구성할 수 있게 하면서 비어 있는 땅과 연결되도록 했다.

 

현관의 왼쪽과 오른쪽에는 실용적인 프로그램이 있다. 한쪽은 침실과 욕실, 드레스룸으로 이루어져 있고, 다른 한쪽은 주방과 거실이 있다. 양쪽 공간 모두 창고와 설비실로 사용하는 지하와 연결된다. 1층에는 2개의 침실과 1개의 화장실이 계획되었다. 외부의 1층 테라스와 2층 테라스는 도시의 다양한 경관을 조망할 수 있게 했다.

 

이 대지는 건축면적에 제한이 있었다. 그 때문에 내부를 더 넓게 느끼도록 외부에 낸 현관, 2층 높이의 부엌과 거실, 동선 영역 통합 등 다양한 전략이 만들어졌다. 또한, 적재적소에 낸 창문이나 채광창으로 들어오는 자연광, 떠 있는 듯한 느낌을 주는 정원으로 난 돌출된 3개의 창을 만들었다.

 

 

 

ⓒAdria Goula
ⓒAdria Goula
ⓒAdria Goula
ⓒAdria Goula
ⓒAdria Goula
ⓒAdria Goula
ⓒAdria Goula
ⓒAdria Goula
ⓒAdria Goula
ⓒAdria Goula
ⓒAdria Goula
ⓒAdria Goula
ⓒAdria Goula
ⓒAdria Goula
ⓒAdria Goula
DIAGRAM
SECTION
B1 FLOOR PLAN
1st FLOOR PLAN
2nd FLOOR PLAN

 

 

Architect  GUILLEM CARRERA ARQUITECTE
Location  Tarragona, Espanya
Program Single family house
Building area  202㎡
Building scope  2F
Design period  2017
Completion  2020
Principal architect  Guillem Carrera
Design team  Daniel Marcelo, Indibil Solans, Meritxell Angles
Structural engineer  Jordi Masdeu
Energy & systems  Zero Consulting (Ecotec Enginyers SLP)
Photographer  Adria Goula

 

 

해당 프로젝트는 건축문화 2022년 2월호(Vol. 489)에 게재되었습니다.
The project was published in the February, 2022 recent projects of the magazine(Vol. 489).

 

February 2022 : vol. 489

Contents : RECORDS THE NATIONAL MUSEUM OF MODERN AND CONTEMPORARY ART DISCLOSES PLANS FOR 2022 국립현대미술관 2022년 전시 계획 공개 : NEWS / COMPETITION / BOOKS : SKETCH THE QUIET..

anc.masilwide.com




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

CASA JC  (0) 2022.04.27
ASO HILLS  (0) 2022.04.26
VILLA BACKYARD  (0) 2022.04.14
NONG HO 17 HOUSE  (0) 2022.04.13
Country House Inpuente Iglesias  (0) 2022.04.12


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기