This new clinic for Impress in Madrid is located on a busy corner of Carranza street, where a line of huge granite ashlars delimits the perimeter towards the street, while inside, slender and refined wrought iron columns make the counterpoint to the ashlars. This striking contrast between these two porticoes guided the design process: a series of curves in the form of cylinders crowd the interior party wall and play with the wrought iron columns, leaving them inside or outside them, while leaving an empty space towards the stone ashlars, where the lobby and the waiting area are resolved, always in close contact with the street. In this way, a dialectic game is created between the enormous stone pillars, which are given space to be seen, and the curves and iron pillars, which appear, in contrast, as fragile planes and lines that approach and move away from the ashlars. Even the iron columns themselves have been painted red, giving them a more playful character compared to the stony seriousness of the granite.

 

The use of curves is a recurring design element in the projects we carry out for Impress, based on its own logo, and functionally, it has been revealed as an optimizer of spaces on small footprints. Thus, all public rooms are resolved by concatenated cylinders, varying their size according to need; in turn, the space in negative, towards the lobby, achieves a very rich and complex spatial quality, with an ever-changing perimeter, flooded with natural light. For the rest, all the private functions of the clinic are solved in the basement.

 

The hall/waiting area, developed longitudinally in close contact with the outside, is stained gray, both on the linoleum floor and on the lacquered walls, where the ashlars, clearly outlined by a red soffit, stand out for their massiveness. The doors, blocks of wood tinted red, announce the passage to other rooms (dental boxes, X-ray and toilets), where the color codes change in each one of them. Thus, the three corporate colors of Impress, red, gray and blue, star in each of the three boxes, applied indistinctly.

 

All ceiling elements are rotated 45º, again echoing the corner position; the points of sale are covered with carpet on their vertical surfaces (a resource with an acoustic and comfort objective); curtains close spaces for temporary use; the dye of the wood allows to preserve its texture, turning a traditional material into something fresher; the use of mirrors inside the boxes creates illusions of depth… All these spatial, material and figurative resources are due to the communication of the Impress brand, aimed at a young audience, and allegedly far from the traditional concept of a dental clinic (white colors, aseptic environment), while pursuing a design that encompasses not only visual conditions, but also tactile and sensory ones, where the reference to David Lynch's 'Twin Peaks' universe inevitably reappears.

 

 

 

 

 

 

마드리드에 있는 Impress를 위한 이 새로운 진료소는 Carranza 거리의 번화한 모퉁이에 위치해 있다. 거대한 화강암 마름돌이 거리와의 경계를 구분하고 내부의 가늘고 세련된 연철 기둥이 대조를 이루고 있다. 이 두 포르티코(대형 건물 입구에 기둥을 받쳐 만든 현관 지붕) 사이의 두드러진 대조는 디자인 프로세스에 영감을 주었다. 실린더 형태의 일련의 곡선은 내부 벽을 둘러싸고 연철 기둥을 사용하여 내부 또는 외부에 남겨둔 채, 로비와 대기공간으로 사용되는 빈 공간을 남겨둔다. 철기둥 자체도 붉은색으로 칠해져 화강암의 돌기둥에 비해 장난기 가득한 모습을 보여주고 있다.

 

곡선의 사용은 자체 로고를 기반으로 Impress를 위해 진행되는 프로젝트에서 반복적으로 나타는 디자인 요소이다. 모든 공용 공간은 크기가 각기 다른 실린더로 연결된다. 나머지는 클리닉의 모든 사적인 기능은 지하실에서 해결된다. 외부와 밀접하게 접촉하여 세로로 개발된 홀/대기 공간은 리놀륨 바닥과 옻칠한 벽 모두 회색으로 칠해져 있다. 빨간색 처마 밑면으로 표현되는 절단석은 그 거대함으로 눈에 띈다. 붉은 색을 띤 나무 블록 문은 다른 방(진료공간, 엑스레이 및 화장실)으로 가는 통로를 알려준다. 이렇게 Impress의 세 가지 기업 색상인 빨강색, 회색, 파랑색은 세 진료공간에 각각 적용된다.

 

모든 천장 요소는 다시 모서리 위치를 반영하여 45º 회전한다. 판매 공간은 수직면에 카펫으로 덮여 있다. 커튼은 임시 사용을 위해 닫혀있는 공간이다. 나무의 염료는 질감을 보존하여 전통적인 재료를 새롭게 바꾼다. 진료공간 안의 거울은 깊이감을 더해준다. 모든 공간, 재료, 비유적 자원은 젊은 층을 대상으로 하는 Impress 브랜드의 커뮤니케이션에 기인하며, 치과 진료소의 무균환경을 나타내는 전통적인 개념인 흰색과는 거리가 있다. 시각적 조건뿐만 아니라 촉각 및 감각적 조건을 포괄하는 디자인을 추구한다.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CONSTRUCTION

 

Architects   Raúl Sánchez
Location   Madrid, Spain
Building area   200㎡ 
Construction period   2021. 09 - 11
Principal architect   Anna Villaroya
Project architect     Dimitris Louizos
Engineering   Mares enginyers 
Client   Smile2Impress
Photographer   Luis Asin




'Architecture Project > Healthcare' 카테고리의 다른 글

SMART TRAINING PAVILION  (0) 2022.08.17
IMPRESS MADRID TEENS  (0) 2022.03.21
HWACHANGHAN HOSPITAL  (0) 2021.08.03
EASY N BUILDING  (0) 2021.08.02
Fertility clinic & IVF laboratory  (0) 2021.07.19
THENAEUN HOSPITAL  (0) 2021.03.15


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기