©Shuhei Miyahata [Setouchi Editorial Institute]

This is a project for which a 23-year old graduate student did the preliminary design and design development. It is a work of collaboration created with local young architects and artisans. Since 2014, art events have been held as part of the town revitalization strategy, and this facility was built for the 2019/2020 edition of the art project to provide a base for those activities. It is a small-scale, public architecture also used as a community hub.
The project site is located at the end of a gentle slope, facing a historic temple. There are also a number of traditional temples and shrines in the area. While inheriting their essence in a contemporary manner, the project is designed to be site-specific, appropriate as a base for artistic activities.
The roof, undulating in harmony with the surrounding natural environment, uses the elegantly curved roof of shrines and temples as a metaphor. The form of the roof is defined by the context of the site. Its outline follows the edge of the gentle slope, and the open frontage, when looked from down the slope, provides a sequential experience with the temple. When seen from the top of the slope, the conical form mimics the surrounding mountains, completing the landscape as a foreground. Thus, the curved lines are drawn not only by my intention but also in accordance with the history and the landscape. A line drawn in such a way can be beautiful.
What brings them together as architecture is the structural system centered around the main column. The column is decentered on a circular plan with a diameter of 7,800mm. The climbing beams, which rest on the peripheral columns of different heights, meet at the main column to form the three-dimensional surface of the timber roof floating in the air. The deviated center generates a mountain-shaped design with deep eaves and maximizes the space for activities as doma (earthen floor)/ gallery while downsizing the semicircular interior space. When seen from inside, the undulating eaves gently frame the surrounding landscape, opening up the space of less than 20 tsubo.

 

ⓒPHOTO OFFICE NAKAMURA

갤러리를 감싸는 유연한 곡선 지붕, 도고 온천 방문자 센터 도고 온천 마을에 세워진 이 작은 정자는 지역의 젊은 건축가와 장인들, 대학원생이 협업해서 만들었다. 2014년부터 진행된 마을 활성화 전략의 일환으로 개최되는 예술행사와 커뮤니티 허브, 온천으로 유명한 도고의 방문자를 위한 소규모 공공 건축물이다.
유서 깊은 사찰을 마주하고 있는 완만한 경사의 끝자락에 이 작은 정자가 있다. 방문자 센터는 지역에 위치하는 수많은 전통 사찰과 신사들의 본질을 현대적으로 계승하면서, 예술 활동의 거점으로 기능하도록 장소성을 중심으로 설계됐다.
주변의 자연환경과 조화를 이루는 물결 모양의 지붕은 신사와 사원의 우아한 곡선 지붕을 은유한다. 지붕의 형태는 대지의 맥락을 따른다. 그 윤곽은 완만한 비탈의 가장자리를 따르며, 경사로 아래에서 바라볼 때 열린 입면에 사찰과의 순차적인 경험을 제공한다. 원뿔형의 지붕 형태는 주변 산을 모방하여 풍경을 완성한다. 아름다운 곡선이 역사와 지역의 풍경에 따라 그려진다.
모든 디자인 요소를 건축으로 모아주는 것은 중심 기둥으로 구성된 구조 시스템이다. 기둥은 직경 7,800mm의 원형 평면의 중심에서 벗어나 있다. 서로 다른 높이의 주변 기둥에 놓이는 보가 주 기둥에서 만나 공중에 떠 있는 목재 지붕의 3차원적 표면을 형성한다. 편심된 중심은 깊은 처마가 있는 산의 형세를 따라가고 반원형 내부 공간을 축소하면서 도마(흙마루) 및 갤러리의 활동 공간을 극대화한다. 내부에서 보면 물결 모양의 처마가 주변 경관을 부드럽게 감싸고 있는 것을 볼 수 있다.

 

©Shuhei Miyahata [Setouchi Editorial Institute]
© Shuhei Miyahata [Setouchi Editorial Institute]
© Shuhei Miyahata [Setouchi Editorial Institute]
DIAGRAM
MODEL
ELAVATION
SECTION
ISOMETRIC
1st FLOOR PLAN

 

Architect ITSUKI MATSUMOTO(AICHI INSTITUTE OF TECHNOLOGY GRADUATE SCHOOL) + TAKAO SHIRAISHI(EHIME ARCHITECTURE AND DESIGN OFFICE)
Location
Matsuyama, Ehime, Japan
Program Visitor center, Community hub
Site area 173.21㎡
Building area 48.84㎡
Gross floor area 47.75㎡
Building to land ratio 28.2%
Floor area ratio 27.57%
Design period 2019. 10 - 2020. 12
Construction period 2019. 1 - 2020. 5
Completion 2020. 5
Principal architect / Project architect / Design team ITSUKI MATSUMOTO, TAKAO SHIRAISHI
Structural engineer Atsushi Fujio (Fujio and Associates)
Mechanical engineer Takao Shiraishi
Electrical engineer Takao Shiraishi
Construction Iyo Takumi no kai (Susumu Ito / Ito construction firm)
Client Dogo Art Executive Committee
Photographer Shuhei Miyahata [Setouchi Editorial Institute], Hiroaki Zenke [ROMPS], PHOTO OFFICE NAKAMURA

 

해당 프로젝트는 건축문화 2021년 10월호(Vol. 485)에 게재되었습니다.
The project was published in the October, 2021 recent projects of the magazine(Vol. 485).

 

October 2021 : vol. 485

Contents : RECORDS SEOUL ARCHITECTURE FESTIVAL 2021 성황리에 마친 서울건축문화제 2021 FORESCO, PREPARING FOR THE "CARBON NEUTRAL" THROUGH RECYCLING EXHIBITION 포레스코, 리사이클링 ..

anc.masilwide.com

 




'Architecture Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

LA MAISON DEL’ÌLE AUX OISEAUX  (0) 2022.01.20
VISITOR CENTER OF DUNA-IPOLY NATIONAL PARK  (0) 2022.01.19
HIMITSUJANAI KICHI  (0) 2022.01.18
CUISUBA YI CULTURAL & VISITOR CENTER  (0) 2022.01.17
DESERT X ALULA VISITOR CENTRE  (0) 2022.01.14
VISITOR CENTER IN SKOMAKERDIKET LAKE  (0) 2022.01.13


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기