©Frank Webermann

The pavilion is situated by the shore of a mountain lake in the popular hiking area Fløyen. It is reached from the city centre via an eight minute ride on the Fløyen funicular and a ten minute walk through the forest. The pavilion sits adjacent to the gravel road that touches the circumference of the lake. The undulating timber roof rests on a lightweight steel structure covering a small public cafe. The extending roof also provides shelter for visitors outside of opening hours. It is designed with a twist that leads you into the forest next to a small stream and a hiking trail. The pavilion is both a popular destination in itself and a natural place to rest before exploring the surrounding mountains. The cafe allows full visual contact with the surrounding forest and a view to the lake. The cafe contains an indoor serving area, kitchen and a public restroom.

Building a new destination in an already much used natural area, required a balance between creating a visual presence whilst protecting and blending in with the surrounding nature. With this in mind, the architects wanted the pavilion to touch the ground lightly while also incorporating robust surfaces that could take the wear and tear of the many users. The boardwalk following the roof is therefore also used to make benches in the uneven terrain. The pavilion is positioned in an existing clearing by a stream running across the site. A new retaining wall in natural stone was built to secure the edge and accommodate the movement of fish. In order to meet the demand of openness to the public outside of opening hours, the large roof was designed as a shelter.

The large pine timber roof structure was milled off-site to achieve the required precision for the complex curved geometry. This timber structure is supported by thin powder-coated steel columns. The timber roof cladding was mounted on-site and needs no further maintenance as it is left to patina naturally under the influence of the elements. The cafe itself is glazed with an aluminium curtain wall of highly transparent glass, while the overhanging roof provides the required sun protection during the warmer months. This gives the structure a seethrough quality without overheating in summer.

 

©Frank Webermann

호수에서 사람들을 맞이하는 따뜻한 공간, 스코마커디켓 호수의 방문자를 위한 쉼터
고요한 스코마커디켓 호수 옆 방문자를 위한 작은 쉼터는 유명한 산책로인 베르겐 플뢰엔(Fløyen) 산속에 있다. 도심에서 플뢰엔 케이블카를 타고, 숲 속 자갈길을 걷다 보면 호숫가 근처 작은 오두막 같은 공간을 발견할 수 있다. 물결 같은 유선 형태의 지붕은 경량 철골 구조로 만들어진 작은 공공 카페를 덮고 있다. 길게 뻗어 나온 지붕 아래, 카페는 영업시간 외 방문한 사람들을 위한 쉼터로 쓰인다. 작은 쉼터는 호수를 찾는 방문객 뿐만 아니라 이 쉼터를 목적지로 방문하게끔 만들며, 주변 산을 탐험하기 전에 자연스럽게 방문할 수 있는 장소다. 내부 카페에서는 주변 숲과 호수를 한눈에 볼 수 있으며 앉아서 쉬는 공간, 주방, 공중화장실이 마련되어 있다. 자연 지역에 새로운 공간을 짓는다는 것은 주변 자연과 조화를 이루고 보호하면서, 이 공간 자체만으로도 존재감을 가져야 한다. 건축가는 이러한 생각 아래, 쉼터가 단순하면서도 많은 사용자를 수용하는 견고한 공간이 되도록 설계했다. 비가 많이 오는 베르겐의 지역적 특성상 실내에서 쉴 수 있는 공간을 포함하여, 작은 카페 운영 공간, 직원 화장실, 청소 시설, 환기 장비, 공중화장실이 포함된 쉼터로 계획했다. 커다란 소나무 목재 지붕 구조는 복잡한 곡선 형상에 필요한 정밀도를 달성하기 위해 부지 밖에서 조립됐다. 이 목재 구조는 분체도장된 얇은 강철 기둥으로 지지된다. 목재 지붕은 현장에서 조립됐으며, 비바람에 의해 자연적으로 녹청이 발생하기 때문에 유지 관리할 필요가 없다. 카페 자체는 투명한 알루미늄 커튼월로 마감되어 이곳이 누구에게나 열린 공간임을 상기시키고, 공간을 덮고도 남는 긴 지붕은 사람들에게 태양으로부터 피할 곳을 제공한다. 이러한 긴 형태는 여름철 내부의 온도를 낮춰주는 효과도 있다.

 

©Vibeke Eikehaug
©Frank Webermann
©Frank Webermann
©Frank Webermann
©Frank Webermann
©Frank Webermann
1st FLOOR PLAN

 

Architect SAAHA + UTMARK
Location Bergen, Norway
Gross floor area 82㎡
Completion 2020
Principal architect Alf Isaak Nordli / SAAHA
Project architect Adnan Harambasic / SAAHA
Collaborator Utmark Arkitektur AS
Photographer Frank Webermann, Vibeke Eikehaug

 

해당 프로젝트는 건축문화 2021년 10월호(Vol. 485)에 게재되었습니다.
The project was published in the October, 2021 recent projects of the magazine(Vol. 485).

 

October 2021 : vol. 485

Contents : RECORDS SEOUL ARCHITECTURE FESTIVAL 2021 성황리에 마친 서울건축문화제 2021 FORESCO, PREPARING FOR THE "CARBON NEUTRAL" THROUGH RECYCLING EXHIBITION 포레스코, 리사이클링 ..

anc.masilwide.com

 




'Architecture Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

CUISUBA YI CULTURAL & VISITOR CENTER  (0) 2022.01.17
DESERT X ALULA VISITOR CENTRE  (0) 2022.01.14
VISITOR CENTER IN SKOMAKERDIKET LAKE  (0) 2022.01.13
CRADLE MOUNTAIN GATEWAY PRECINCT  (0) 2022.01.12
MON AMOUR  (0) 2021.12.28
THE IAN POTTER SOUTHBANK CENTRE  (0) 2021.12.21


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기