ⓒOculis Project

 

 

 

Situated within a 7,000 square-foot penthouse, occupying the top two floors of a building opposite the Burj Khalifa in Downtown Dubai, is the Imdad Corporate office. With breathtaking views of the surrounding downtown Dubai area, the offices were designed by the Dubai-based VSHD interior design firm. The project features a minimalist design that makes use of the edifice’s more challenging architectural elements, such as its triangular top which the designers felt added more character and depth to the space.

 

VSHD's use of most of space’s original structure aligns with the design firm’s philosophy and manner of working. Most of the structural elements were retained in their original raw and imperfect state, including concrete structural columns and load-bearing walls. Slanting columns repeated along the parameter of the space serve as the starting point for the design—VSHD made sure that they remained freestanding, with nothing attached. The columns were  then used as sculptural elements to ground the various spaces within the corporate offices. Concrete was used as the base, with raw brass cladding, natural unstained oak, and aggregate flooring added. The result is a space tied together through the genuine lines, structure, and materials of the original space, yet enhanced through renovation, the use of new raw materials, and a sense of collaboration and interaction that unites the space.

 

Visitors now enter a collaborative and interactive space with a focus on simple lines and materials. Throughout the design process, VSHD continued to ponder how today’s workplace should be defined through architecture and design. How does one achieve a strong corporate identity with scalable spaces that is also aesthetically pleasing? As a leader in aesthetic medicine in the region, Imdad's corporate office must serve as a meeting point for various professionals and clients. Additionally, the structure VSHD created encompasses a full floor dedicated to online platforms, development, and social media—spaces the designers felt needed to express a sense of freedom and creativity.

 

An enormous, customized light fixture was chosen to illuminate the space, mounted on the ceiling and concealing a network of mechanical services and allowing the breadth of the double space to be highlighted. Modular furniture was selected for its versatility and flexibility—once again, character traits of innovation and creativity. Writing boards in vintage green were incorporated to provide privacy to the open space, where different teams can meet to collaborate and interact. Importantly, all meeting rooms were designed to be scalable.

 

Furnishings were selected to provide an eclectic feel, including pieces designed by mid-century modern designers including Pierre Jeanneret, Mies van der Rohe, Marcel Breuer, Gio Ponti, and more. The placement of the iconic furniture within a structure celebrating minimalism and raw materials underlines the importance of designing an environment that is inviting and conducive to creativity and freedom in the workplace.

 

The use of high-quality materials and natural light is paramount to the work of VSHD. The fabrics the design firm used in the Imdad offices focus on warmth, comfort, and resilience, coupled with the effects of natural light streaming through the windows. VSHD believes that natural light is both a luxury and a necessity. In this office design, the firm utilized all available windows, while ensuring that design adjustments provided areas without windows with natural light as well. Where natural lighting was not possible, indirect lights were conceived, designed, and manufactured to enable a comfortable working space that is neither too bright nor too dark.

 

The resulting office space offers lessons in functionality and minimalistic beauty, while inspiring bold creativity among employees and visitors.

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

두바이 시내의 부르즈 칼리파 맞은편 건물의 맨 위 2개 층에 7,000평방 피트 규모의 펜트하우스 내에  IMDAD사무실이 있다. 주변 두바이 시내 지역의 숨 막히는 전경을 조망할 수 있는 사무실은 두바이에 기반을 둔 VSHD 인테리어 디자인 회사에서 설계했다. 이 프로젝트는 설계자가 공간에 더 많은 특성과 깊이를 추가했다고 느꼈던 삼각형 상단과 같이 건물의 더 도전적인 건축 요소를 사용하는 미니멀리스트 디자인을 특징으로 한다.

 

건축가는 대부분의 공간의 원래 구조를 사용하여 디자인 회사의 철학 및 작업 방식과 일치한다. 콘크리트 구조 기둥과 내하중 벽을 포함하여 대부분의 구조 요소는 원래의 불완전한 상태로 유지됐다. 공간의 매개변수를 따라 반복되는 경사 기둥은 디자인의 시작점 역할을 한다. 건축가는 아무것도 부착되지 않은 독립된 상태로 유지되도록 했다. 그런 다음 기둥들은 사무실 내의 다양한 공간을 기반으로 하는 조각 요소로 사용됐다. 콘크리트를 기초로 사용했으며 놋쇠 생피복재, 염색되지 않은 천연 오크 및 골재 바닥이 추가됐다. 그 결과 원래 공간의 진정한 선, 구조 및 재료를 통해 서로 연결된 공간이면서도 리노베이션, 새로운 원자재 사용, 공간을 하나로 묶는 협업 및 상호 작용 감각을 통해 강화됐다.

 

방문객들은 이제 단순한 선과 재료에 중점을 둔 협업 및 상호 작용 공간으로 들어간다. 디자인 프로세스 전반에 걸쳐 건축가는 건축과 디자인을 통해 오늘날의 작업 공간을 어떻게 정의해야 하는지 계속 고민했다. 미학적으로도 만족스러운 확장 가능한 공간으로 어떻게 강력한 기업 아이덴티티를 달성할 수 있을까. 지역 미용 의학의 선두 주자로서 IMDAD의 사무실은 다양한 전문가와 고객을 위한 만남의 장소가 되어야 한다. 또한 건축가가 만든 구조는 온라인 플랫폼, 개발 및 소셜 미디어 전용 전체 층을 아우르며 설계자가 자유와 창의성을 표현하는데 필요하다고 느끼는 공간을 제공한다.

 

거대한 맞춤형 조명 기구가 공간을 밝히기 위해 선택됐으며, 천장에 장착되어 기계 서비스 네트워크를 숨기고 이중 공간의 폭을 강조할 수 있었다. 모듈식 가구는 혁신성과 창의성이 특징인 다양성과 유연성을 위해 선택됐다. 다양한 팀이 만나 협업하고 상호 작용할 수 있는 열린 공간에 프라이버시를 제공하기 위해 빈티지 그린으로 된 보드로 통합됐다. 중요한 것은 모든 회의실이 확장 가능하도록 설계되었다는 것이다.

 

가구는 Pierre Jeanneret, Mies van der Rohe, Marcel Breuer, Gio Ponti 등을 포함한 세기 중반의 현대 디자이너들이 디자인한 작품들을 포함하여 다양한 느낌을 제공하기 위해 선정되었다. 미니멀리즘과 원자재를 찬양하는 구조물 내에 상징적인 가구를 배치하는 것은 직장에서 창의성과 자유를 불러일으키고 디자인하는 것에 도움이 되는 환경을 강조한다.

 

IMDAD 사무실에 사용된 직물은 창문을 통해 흐르는 자연광의 효과와 함께 따뜻함, 편안함 및 탄력성에 중점을 둔다. 건축가는 자연광이 사치이자 필수품이라고 믿는다. 이 사무실 디자인에서 회사는 사용 가능한 모든 창을 활용하는 동시에 자연 채광이 들어오는 창이 없는 공간에도 디자인 조정을 적용했다. 자연 채광이 불가능한 곳에서는 너무 밝지도 너무 어둡지도 않은 편안한 작업 공간이 가능하도록 간접 조명을 구상, 설계, 제작했다.

 

그 결과 사무실 공간은 기능과 최소한의 아름다움에 대한 교훈을 제공하는 동시에 직원과 방문객 사이에 대담한 창의성을 고무시킨다. 

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

ⓒOculis Project

 

 

 

Architects   VSHD Design
Location   Dubai, United Arab Emirates
Building area   650㎡
Lead designer   Rania M Hamed
Senior designer   Arianna Cardin
Project manager   Bryan Miranda
Photographer   Oculis Project 




'Interior Project > Office' 카테고리의 다른 글

U-125  (0) 2021.11.10
Piknic Électronik  (0) 2021.11.09
Basix HQ  (0) 2021.11.04
Redwood Highway  (0) 2021.11.03
Azure Office  (0) 2021.11.02


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기