ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

Basic Space Coffee was originally a coffee shop that has been operating for a long time.  It has diverse customers and a relatively stable. The shop has potential in terms of quality and location that is a prime location.  However, with the existing building area that still lacks the appropriate space allocation according to the potential that the store has, it is unable to accommodate the customers sufficiently.  Including the changing of the era itself, thus causing the change.

 

The designer interprets everything through traditional usage from the past. Since this area was a home, grocery store, restaurant, and comes to the current coffee shop. All forms of the family's use of the past have contributed to the gradual growth of the area and the building.  According to the ability that has in that era, so we chose to keep as many histories of those areas as possible. To be a piece of family memory. When there is a change to meet the needs of the current usage. The designers, therefore, have incorporated new designs and materials with what this space has to offer, creating a design that can go on for the future in a sustainable way.

 

The design of 'Basic Space Coffee' is the simplest interpretation of space design in the form of Basic Space to meet the use of many generations can access the atmosphere and share the space in harmony.  The exterior frames of the building, such as the roof trusses and roof materials, were preserved because they were the first photos of the store. The designer chose to let the change begin with the interior space.  By changing the original flat ceiling to be a slope ceiling along the gable roof. To add dimensions in the vertical axis to make the shop area looks more airy. Revealing the original structure of the building and select the context of the original parts. It represents a successful piece in the restaurant era as well.  Meet the needs of the owner who wants to keep it ‘Kha-sing wooden table’ is thus welcomed in the most important role, such as a coffee bar. These are the table sets that the parents of each house bought. Therefore, it is also a piece of memories of many people.  The cafe itself is surrounded by a set of wooden doors and windows to the furniture that hides the line details that are the same as the Kha-sing wooden table sets.

 

In addition to the interior seating area, a wooden table is used as the main piece of furniture at the outside table.  Including inside the house and an island of the mother's Thai kitchen, also be a piece that connects each area of the home into one story.  The outside seating area of the shop, as well as the light in the kitchen, opens a view of Khlong Makham-rieng, which is a canal that has a long history with the area.
If the original context that the designer chooses to keep to creating questions and dialogue between people who have come to use the space in each era.  Therefore, it is considered that the style of the design can meet the needs of the first intention as well.  Adding new materials to the area does not destroy the original charm of this area but pushing the original charm to continue in the modern era sustainably.

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

Basic Space Coffee는 원래 오래전부터 운영해온 커피전문점이다. 다양한 고객을 보유하고 있으며 비교적 안정적이다. 가게는 품질과 위치면에서 잠재력이 최고의 위치에 위치해 있다. 그러나 기존 건물 면적은 아직 매장의 잠재력에 따른 적절한 공간 할당이 부족하여 고객을 충분히 수용할 수 없었다. 시대 자체의 변화를 포함하여 변화를 일으키고자 했다.

 

디자이너는 과거의 전통적인 사용법을 통해 모든 것을 해석했다. 이후 이 지역은 가정집, 식료품점, 식당을 거쳐 현재의 카페가 됐다. 과거의 모든 형태의 건축주들이 지역과 건물의 점진적인 성장에 기여했다. 그 시대의 기여에 따라 디자이너는 이전 건축주들의 추억의 한 조각을 위해 가능한 많은 역사를 유지하기로 결정했다. 디자이너들은 이 공간이 제공하는 것과 새로운 디자인과 재료를 통합하여 지속 가능한 방식으로 미래를 위해 계속될 수 있는 디자인을 만들었다.

 

Basic Space Coffee의 디자인은 공간 디자인을 가장 단순하게 해석한 Basic Space 형태로 여러 세대가 사용할 수 있는 분위기를 연출하고 공간을 조화롭게 공유할 수 있다. 지붕 트러스, 지붕재 등 건물의 외부 프레임은 매장의 첫 모습이었기 때문에 그대로 보존됐다. 디자이너는 변화가 내부 공간에서부터 시작하기로 결정했다. 원래의 평평한 천장을 박공지붕을 따라 경사 천장으로 바꾸었다. 수직축에 치수를 추가하여 상점 영역을 보다 통풍이 잘되게 한다. 건물의 원래 구조를 드러내고 원래 부분의 콘텍스트를 선택했다. 레스토랑 시대의 성공적인 작품이기도 하다. 이전 건축주들이 사용했던 'Kha-sing 목재 테이블'을 유지하고자 하는 건축주의 욕구를 충족시켜주는 것이 중요했고, 많은 이들에게 추억의 한 조각이 되어줄 테이블은 바의 아일랜드로 재탄생됐다. 카페는 Kha-sing 나무 테이블 세트와 동일한 디테일을 가진 가구와 나무로 된 문, 창으로 디자인됐다.

 

내부 좌석 공간 외에도 외부 테이블의 주요 가구로 나무 테이블이 사용된다. 집 내부와 부엌 아일랜드를 포함하여 집의 각 영역을 하나의 이야기로 연결하는 조각이기도 하다. 가게의 외부 좌석 공간과 주방의 조명은 이 지역과 오랜 역사를 지닌 운하인 Khlong Makham-rieng의 전망을 제공해준다.
디자이너가 선택한 본래의 콘텍스트라면 각 시대의 공간을 이용하게 된 사람들 사이의 질문과 대화를 계속 이어나가게 된다. 따라서 디자인의 스타일도 첫 번째 의도의 요구를 충족시킬 수 있었다. 지역에 새로운 요소를 추가하는 것은 이 지역의 본래 매력을 파괴하는 것이 아니라, 현대에도 본연의 매력을 지속 가능하게 해주는 것이다.

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

ⓒRungkit Charoenwat

 

 

 

LAYOUT

 

 

 

ISOMETRIC_OPEN

 

 

 

ISOMETRIC_CLOSED

 

 

 

FLOOR PLAN

 

 

 

Architects   BodinChapa Architects
Location   Ayutthaya, Thailand
Building area   100
Principal architects   Bodin Mueanglue, Phitchapa Lothong
Design team   Bodin Mueanglue, Phitchapa Lothong, Thanawan Supapang
Completion   2021
Door&Window   Khethao
Photographe   Rungkit Charoenwat

 

BodinChapa

BodinChapa Architects / BDCA – Bodin Mueanglue and Phitchapa Lothong are main designer. We share our idea with young designer in our tiny team. We want to express the charm of that localism in a various contemporary style, combine the local wisdom with t

www.bodinchapa.com

 




'Interior Project > Cafe&Restaurant' 카테고리의 다른 글

NÔL  (0) 2021.09.03
Banu Restaurant  (0) 2021.09.01
Basic Space Coffee  (0) 2021.08.30
Burleigh Pavilion  (0) 2021.08.25
The Zentral Kitchen  (0) 2021.08.20
MAAT Coffee Brewers  (0) 2021.08.18


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News














위로가기