© Raphael Thibodeau

 

 

 

The site is part of a real estate development on the approaches to the town of Saint-Sauveur in the Laurentians. This area is in Montréal’s second ring of outlying communities, where the occupants have chosen to settle to combine a lifestyle in a natural setting (in the mountains) with the conveniences of a small regional town.

 

 

 

 

© Raphael Thibodeau

 

 

 

They have also chosen to make their project multigenerational, by allocating spaces for grandparents and their children. There is thus a temporal relationship, which poses an interesting problem for the design of this residence’s spaces.

 

 

 

 

© Raphael Thibodeau

 

 

 

The architect is interested in changing the nature of the program, the family composition, and the residents’ location in the spaces that are bound to change over time within the complex.

 

 

 

 

© Raphael Thibodeau

 

 

 

The project instead revolves around this temporal relationship, by structuring a mode of implementation related to the topographical features rather than to a logic of single-family row housing, typical of suburban areas. The project’s morphology materially distinguishes the more permanent elements of the residence, in concrete, from the more ephemeral components in wood. Like a sculptural bas-relief, the main traffic axes on the site become the two axes of the composition of the complex.

 

 

 

 

© Raphael Thibodeau

 

 

 

Different concrete retaining walls, landings, and transitional stairways install a new topography on the site, a conclusive structuring for what happens next. Deep geothermal boreholes “anchor” the composition in sustainability and address the energy needs metaphorically rather than in strictly technical terms.

 

 

 

 

© Raphael Thibodeau

 

 

 

Only a central space situated at the intersection of the three wood structures constitutes a place of convergence for the three generations inhabiting the complex. This metaphorically is the meeting place, a “public place” materially inscribed in the permanence of the mineral structure. This is the founding place of the complex, inscribed in movement. This possibility of moving between the internal and external parts of the building engages a type of open use, a possibility of reconfiguration of the occupations of the spaces over time as if each of the three structures could be reconfigured according to the changes of use.

 

 

 

 

© Raphael Thibodeau

 

 

 

대지는 로랑스의 생소브르 마을에 있다. 이는 부동산 개발의 일부로서 거주자들이 적은 지역 마을의 편리함과 자연적인 환경을 누리기 위해 몬트리올의 외곽에 위치해 있다.

 

 

 

 

© Raphael Thibodeau

 

 

 

건축주는 그들의 조부모와 자녀들을 위한 공간을 위해 다세대주택을 선택했다. 이에 따라 주거공간 디자인에 각 세대의 관계를 정립하기 위한 흥미로운 이슈가 생겨났다.

 

 

 

 

© Raphael Thibodeau

 

 

 

건축가는 주거 프로그램의 본질, 가족 구성, 그리고 각 세대가 시간에 따라 사유하는 공간의 위치를 설정하는데 흥미를 가졌다.

 

 

 

 

© Raphael Thibodeau

 

 

 

프로젝트는 도시 외곽 영역의 전형적인 단독주택의 논리를 따라가기 보다 대지의 지형학적 특징과 연관된 구현 방법을 체계화하는 방법으로 전개됐다. 프로젝트의 유형학은 수명이 짧은 목재 구성요소부터 콘크리트와 같은 물질적으로 영구적인 주거요소들을 구별한다. 조형적으로 옅은 바스 릴리프(얕은 양각 작품)처럼, 대지의 주된 동선 축은 세대간 구성을 위한 두 개의 중심 축이 된다.

 

 

 

 

 

© Raphael Thibodeau

 

 

 

서로 다른 콘크리트 구조 벽, 각 층계의 참, 그리고 변화하는 계단들은 대지에 새로운 지형적 요소로서 다음에 일어날 일에 대한 결정적인 구조로 작용한다. 깊은 지열 시추공은 지속가능성이라는 구성을 ‘고정’하며 엄격한 기술용어가 아니라 은유적으로 에너지 요구사항을 충족한다.

 

 

 

 

© Raphael Thibodeau

 

 

 

3개의 목재 구조 중심에 위치한 중앙 공간만이 단지에 거주하는 3세대를 이어주는 공간이다. 이는 주택의 지형적 구조에 영구적으로 새겨진 ‘공공 장소’인 것이다. 동시에 주택이 지어지는 움직임이 새겨진 중심 공간이다. 건물의 내외부를 자유롭게 오가는 이 가능성은 개방적인 사용형태, 즉 3개의 세대가 용도를 변경함에 따라 재배치될 수 있는 것처럼 시간이 흘러감에 따라 공간의 사유형태가 달라질 수 있음을 시사한다.

 

 

 

 

SITE PLAN

 

 

 

1F PLAN

 

 

 

B1 PLAN

 

 

 

Architect Alain Carle Architecte
Location Saint-Sauveur, Québec, Canada
Project area 696m2
Completion 2019
Principal architect Alain Carle
Project manager Isaniel Lévesque
Landscape design Carlos Ipser
Windows Alumilex
Photographer Raphael Thibodeau




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

Röhrig House  (0) 2021.06.25
Forest House I  (0) 2021.06.22
Marconi Residence  (0) 2021.06.18
WEEKEND HOUSE NOVÉ HAMRY  (0) 2021.06.08
YONGIN I HOUSE  (0) 2021.06.07


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기