ⓒ Xia Zhi




In modern fast-paced urban life, functional spaces like hot springs are becoming increasingly important. When people appear in the space after taking off their clothes, the complexity from outside world, and their social identity, communication between human and nature and communication between people are both becoming more honest and true. Forest Valley Hot Spring Center provides a place and an opportunity for modern city people to encounter and interact with nature.




ⓒ Xia Zhi




The site of this project is located in the valley of Rehe, the North of Chengde City in China, providing primitive forest environment. In ancient times, there were enormous volcanic eruptions, leaving the site natural and superior hot spring resources. Most of the hot springs in the valley used to serve the locals, Now, in order to provide a place for people in fast-paced urban life to slow down and relax, architects created a unique hot spring experience by combining plants and hot springs. After walking through the entire valley and observing the surroundings, they chose the location of inflection point in the center of deep valley.




ⓒ Xia Zhi




The key design concept developed from the free and open spatial experience with natural elements in the forest. The design simulate and correspond to the form of continuous mountain range through creating a form of spatial combination of soaring vertical solid towers and horizontal transparent glass boxes. Meanwhile, hot springs and plants, as the two major functional space, are interspersed with each other, presenting a diverse spatial variation like the form of the rolling valley.




ⓒ Xia Zhi




There are eight towers in total with different height and angles. The first floor at the two of the towers provide hot spring pools, while at the rest of the towers provide service spaces. The second floors at the eight towers are spas, pools and a rest space. Outside the towers, we design large open plant landscape areas covered in glass boxes. The eight towers are connected by walking trails on the first floor and by air corridors on the second floor. They are all closed loops with no end, leaving plenty of possibilities of circulation for guests, just like walking in the forest. Along the circulation paths, small-scale functional spaces are scattered around to enrich the walking experience.




ⓒ Xia Zhi




Inside the towers, guests can look outside at the thick layer of snow or green leaves outside while soaking in the hot springs through large windows. It also will be a pleasant journey in the woods if you step out of the tower and walk on the corridor like wander through the trees. To express the energy of geologic nature, the volcanic rock was selected as the material for external walls of the towers.




ⓒ Xia Zhi




여덟 굴뚝을 가진 포레스트 밸리 온천장 

현대의 급변하는 도시 생활에서 온천과 같은 공간은 중요하다. 복잡한 외부 세계에서 벗어나 옷을 벗고 온천에 들어가면서 사회적 정체성이 모호해지고, 인간과 자연간의 의사소통, 사람들 간의 의사 소통이 더욱 정직하고 진실해지는 곳이다. 포레스트 벨리 온천장은 현대 도시 사람들이 자연과 만나고 교류할 수 있는 장소와 기회를 제공하는 곳이다.

이 프로젝트는 중국의 청더시 북쪽에 있는 열하 계곡에 위치하고 있어 원시림 환경을 제공한다. 고대에는 거대한 화산 폭발이 있었으며, 이 곳은 자연스럽고 우수한 온천 자원을 남겼다. 계곡에 있는 대부분의 온천은 현지인들이 사용할 수 있었고, 이제는 빠르게 변화하는 도시 생활을 하는 사람들이 여유롭고 긴장을 풀 수 있는 장소를 제공하기 위해 건축가들이 식물과 온천을 결합하여 독특한 온천 경험을 만들었다. 건축가들은 계곡 전체를 걷다가 주변을 관찰한 후 온천장이 들어설 공간으로 깊은 계곡 중앙의 변곡점 위치를 선택했다.




ⓒ Xia Zhi




핵심 설계 컨셉은 숲의 자연 요소를 이용한 자유롭고 개방된 공간 경험에서 발전시켰다. 이 디자인은 급격한 수직 솔리드 타워와 수평의 투명한 유리 상자의 공간 조합 형태를 만들어 연속적인 산맥의 형태를 재현하고 일치시켰다. 한편, 2개의 주요 기능 공간인 온천과 식물공간은 서로 배치되어 있으며, 구불구불한 골짜기 형태와 같은 다양한 공간 변화를 나타낸다.




ⓒ Xia Zhi




높이와 각도가 다른 총 8개의 타워가 있다. 타워 중 두 곳의 1층에는 온천 수영장이 있으며, 나머지 타워에는 서비스 공간이 있다. 8개 타워의 2층에는 스파, 수영장 및 휴식 공간이 있다. 타워 외부에는 유리 상자로 덮인 넓은 개방형 식물 조경 공간을 설계했다. 8개의 타워는 1층의 산책로와 2층에 있는 공중 회랑으로 연결되어 있다. 타워는 출구가 없는 고리 형태이며 숲에서 걷는 것처럼 손님들로 하여금 엄청난 순환의 가능성을 남긴다. 순환 경로를 따라 많이 걸을 수 있게 소규모 기능 공간이 흩어져 있다.

타워 내부에서 게스트는 큰 창문을 통해 온천에 몸을 담그고 밖으로는 눈이 많이 쌓인 장면이나 또는 푸른 잎을 볼 수 있다. 타워밖으로 나와 나무 사이를 걷는 것처럼 복도를 걷는 다면 이는 즐거운 숲속 여행이 될 것이다. 지질학적 성질의 에너지를 표현하기 위해 타워의 외벽 재료로 화산암을 사용했다.












SECTION





1st FLOOR PLAN







Architects   B.L.U.E. ARCHITECTURE STUDIO

Location   Qijia, Longhua, Chengde, Hebei, China 

Program   Hot spring Spa 

Building area   1,560m²

Building scope   2F 

Design period   2017. 6 - 2017. 12 

Construction period   2017. 9 - 2019. 9 

Principal architect   Shuhei Aoyama, Yoko Fujii 

Project architect   Shuhei Aoyama, Yoko Fujii, Huiyong Yang, Jiaxi Li, Baiyi Chen, Lingxi Gu, Huiyi Wu 

Construction drawing design   China Institute of Building Standard Design & Research Co, Ltd. 

Curtain wall design   BWCG 

Interior design   B.L.U.E. Architecture Studio 

Interior landscape   Guqi Gao, Hao Yang 

Client   SD Harvest Land Group Co, Ltd.

Photographer   Xia Zhi



해당 프로젝트는 건축문화 2020년 7월호(Vol. 470)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July, 2020 issue of the magazine(Vol. 470).




'Architecture Project > Hospitality' 카테고리의 다른 글

FOREST VALLEY HOT SPRING CENTER  (0) 2020.09.07
L7 HOTELS HONGDAE  (0) 2020.08.12
CLINIC NK  (0) 2020.03.25
ALILA YANGSHUO  (0) 2020.02.05
NAVYAS WELLNESS CENTER  (0) 2019.12.24
PUNMU AND PARNNGURR ABORIGINAL HEALTH CLINICS  (0) 2019.12.23


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기