ⓒ Andrew Latreille




Mixology


Vancouver-based architecture workshop RSAAW recently completed Copper Spirit Distillery, a purpose-built mixed-use sustainable building. Copper Spirit Distillery integrates an artisanal gin, vodka, and rye distillery with a tasting room and much needed residential rental units for islanders. This groundbreaking project is the first of its kind to combine industrial and residential use of this nature in Canada.




ⓒ Andrew Latreille




Located on Bowen Island, a municipality that is part of Metro Vancouver, the 8,815 square foot building integrates residential and industrial programs challenging both provincial code and local urban plan concepts. After numerous design iterations and a less traditional approach to the programmatic distribution, the building’s mass successfully evolved into two separate volumes connected by mechanical systems below grade and by a light-filled atrium above grade that link the public spaces of the building.


Visitors are welcomed through the minimalist tasting lounge with front patio and out into a light-filled double-height atrium where the twenty-eight-foot-high glazed ceiling showcases the German copper stills and the flow of the distilling process. The atrium’s glass floor provides a visual connection and allows daylighting into the concrete basement housing the distillery's raw material storage, bottling equipment, and rainwater collection vessels.




ⓒ Andrew Latreille




Three rental suites sit above the tasting lounge on the second and third floors, each with a private patio, views to the north, and skylights that allow natural light into the units. Within the second building volume, a clean concrete form contains the heart of the operation. The formal results and features of this space are shaped by the requirements of the complex mechanical systems. The state-of-the-art distilling equipment conveys simultaneously a steampunk and high-tech aesthetic. 

The area perched above the copper stills accommodates mixing labs, workspaces, and access to the roof terrace filled with herb plantings and stunning views of the village and cove. 




ⓒ Andrew Latreille




Focusing on sustainable production processes, the distillery incorporates rain harvesting and heat recovery systems. Connectivity with exterior light is critical in the project; natural light is harnessed even within the 10ft-wide residential units and basement mixing rooms, reducing the need for interior lighting.


The client’s holistic approach to the alchemy of boutique distilling remained a constant guide during the logistical challenge of constructing such a mixed-use facility on a small island. The result of these ambitions can be seen in the quality of the product and the building’s overall operational success, from the large design gestures encompassing the visitor experience to the small details, including the kintsugi-style healing of the concrete floor cracks with copper rivulets.




ⓒ Andrew Latreille




자연스러운 섞임의 건축


주거와 산업이 혼재된 이 프로젝트는 용도가 혼합된 지속가능한 건축이다. 건물은 진, 보드카, 호밀 증류소와 시음실을 통합하고 섬주민들을 위한 주거용 임대시설을 함께 갖추었다. 이 획기적인 프로젝트는 캐나다에서 최초로 산업적 주거적 사용을 결합한 프로젝트다.


밴쿠버의 보웬섬에 위치한 8,815ft² 건물은 지방도시계획의 개념에 도전하는, 통합용도의 건물이다. 수많은 설계 반복과 전통적이지 않은 프로그램 설계를 거치면서 건물의 매스를 성공적으로 두 개로 나누어 배치할 수 있었다. 기계 시스템과 건물의 공용부를 연결하는 저층부와 빛으로 가득 채운 아트리움이 있는 상층부가 이어져 있다.




ⓒ Andrew Latreille




방문객들은 앞마당이 있는 미니멀리스트 시음 라운지를 통해 밝은 아트리움으로 진행한다. 28ft 높이의 유리천장이 독일의 구리 스틸과 증류 과정의 흐름을 보여준다. 아트리움의 유리바닥은 원료 보관, 병입 장비, 빗물 수거 용기 등이 위치한 콘크리트 지하로 시각적 연결을 제공한다.


2층과 3층의 시음 라운지 위로는 세 개의 주거시설이 자리하고 있다. 각각 개인용 파티오, 북쪽의 전망, 그리고 유닛에 자연광이 들어오도록 하는 스카이라이트가 설치되어 있다.




ⓒ Andrew Latreille




두번째 매스에는 깔끔한 콘크리트 양식이 전체 프로그램의 심장부를 담고 있다. 이 공간은 복잡한 기게 시스템에 의해 특징이 결정되었다. 최첨단 증류 장비는 스팀펑크롸 첨단 미학을 동시에 전달한다. 구리 스링 위로 자리잡은 이 공간은 혼합실험실, 작업공간, 허브텃밭으로 가득 찬 옥상 테라스가 마을의 멋진 경치를 담아내고 있다.


지속가능한 생산 공정에 중점을 둔 증류소에는 우수재활용 시스템과 열회수 시스템이 적용되어 있다. 이 프로젝트에서는 자연채광과 연결성이 중요했다. 10ft 너비늬 주거 유닛과 지하의 혼합실까지 자연채광을 끌어들이기 때문에 실내 인공조명의 필요성이 크게 줄어들었다.




ⓒ Andrew Latreille


ⓒ Andrew Latreille


ⓒ Andrew Latreille


ⓒ Andrew Latreille








SECTION 1



SECTION 2



SECTION 3


SECTION 4




B1 FLOOR PLAN


1st FLOOR PLAN


2nd FLOOR PLAN


3rd FLOOR PLAN











Architects   RSAAW

Location   Bowen Island, BC, Canada

Program   Neighborhood living facility

Gross floor area   818.94m²

Building scope   3F

Complete   2019

Principal architects   Rafael Santa Ana

Design team   Rafael Santa Ana, Antonio Colin, Larissa Llevadot, Vincente Castañón-Rumebe

Structural engineer   Aspect Structural Engineers

Mechanical engineer   Zoom Engineering Ltd.

Electrical engineer   Zoom Engineering Ltd.

Code consulting   GHL consultants

Contractor   West Coast Turn Key

Client   Copper Spirit Distillery

Photographer   Andrew Latreille




'Interior Project > Hospitality' 카테고리의 다른 글

HINTERHOUSE  (0) 2020.10.07
MUSIC GUESTHOUSE IKUHA  (0) 2020.07.22
COPPER SPIRIT DISTILLERY  (0) 2020.07.17
EXIBITION OF FROZEN TIME  (0) 2020.06.03
CLEMENTE DENTAL CLINIC  (0) 2020.04.01
HARALDSPLASS HOSPITAL  (0) 2020.03.30


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기