© Vector Architects(Xia Zhi)


Courtyard Hybrid locates in Baitaisi area, right in the core of Beijing’s old city. It is a part of the Baitaisi Remade Project which aims to bring higher life quality, information and new lifestyles into the whole area through a small number of scattered courtyard renovations. Our site contained an irregular courtyard and a cluster of additions, which is typically called Zayuan in Chinese. 


© Vector Architects(Xia Zhi)


Situated in the North side of the courtyard, the main building was built in 1960s as a dormitory. In this project, we try to think about the methods to renovate the historical area of Beijing and to explore multiple possibilities of revitalizing community through public space. Our main design strategies include the following. Through its hybrid status, Zayuan incubates a sense of belonging and neighborhood. 


© Vector Architects(Xia Zhi)


In Courtyard Hybrid, while sense of privacy and domain can be achieved, most of the interfaces are designed with rotary operation in order to create more possibilities of space use. We aim to accommodate various functions such as exhibition, cultural event, academic seminar, office, cafe and living as well. By remaining the hybrid status of Zayuan, it attracts different kinds of users and stimulates even more potentials. We restore the pitched roof by reassembling its structure to maintain the traditional state of courtyard house. 


© Vector Architects(Xia Zhi)


We replace original low-quality additions by two spatial installations with less sense of volume. The prefabricated new material, laminated bamboo, together with the timber structure, minimizes the disturbance within the neighborhood during construction. Old and New are juxtaposed in terms of construction, structure, spatial experience, etc. When the east and west entrances are both opened, a path connecting Qingta Hutong and Gongmenko Sitiao is revealed by itself. 


© Vector Architects(Xia Zhi)


While Courtyard Hybrid is open at both sides, the big courtyard and cafe further form a public space for the whole community. In different periods, Courtyard Hybrid can vary in terms of functions; it can be owned and managed by different people or groups. We hope Courtyard Hybrid gradually becomes a place providing public energy to the whole Baitasi area.


© Vector Architects(Xia Zhi)


코트야드 하이브리드

코트야드 하이브리드는 베이징의 오래된 도시의 중심부에있는 바이타이(Baitai) 지역에 자리잡고 있다. 이 프로젝트는 바이타이 복원 프로젝트의 하나로, 흩어져있는 중정을 개조해 삶의 질을 높이고 새로운 라이프 스타일을 지역 전체에 불어 넣는 것을 목표로 했다. 대지에는 불규칙한 안뜰과 중국어로 ‘자위안(Zayuan)’이라고 불리는 공간이 있다. 마당의 북쪽에 자리한 본관은 1960년대에 기숙사로 지어진 건물이다. 이 프로젝트를 통해 건축가는 베이징의 역사적인 지역을 보수하는 방법과 공공 공간을 통해서 지역 사회를 활성화시킬 수 있는 다양한 가능성을 모색했다. 주요한 설계 전략은 다음과 같다. 자위안은 하이브리드 상태를 통해 소속감과 이웃에 대한 감각을 키운다. 


© Vector Architects(Xia Zhi)


코트야드 하이브리드에서는 사적인 영역과 공적인 영역을 구현할 수 있으며 대부분의 접점은 공간 활용의 가능성을 높이기 위해 회전식으로 설계되었다. 이 공간은 전시, 문화 행사, 학술 세미나, 사무실, 카페 및 생활과 같은 다양한 기능을 갖추고 있다. 자위안은 하이브리드 상태를 유지하고 다른 유형의 사용자를 끌어 들일 뿐만 아니라 더 많은 잠재력을 자극한다. 


© Vector Architects(Xia Zhi)


안뜰 집은 전통적인 상태를 유지할 수 있도록 구조를 재조립하는 방식으로 경사 지붕을 복원했다. 상태가 좋지 않았던 기존의 시설물은 볼륨감이 적은 두 개의 공간을 설치하는 것으로 대체하기도 했다. 전반적으로는 하나의 큰 안뜰과 두 개의 작은 안뜰로 구성되어 있다. 새로운 소재인 조립식 적층 대나무는 목재구조와 함께 시공되어 인근 지역의 피해를 최소화한다. 


© Vector Architects


기존의 공간과 새로운 공간은 건축과 구조, 공간적 경험으로 배열되는데, 이 건물의 동서 양측의 출입구가 모두 열리면 칭타 후통(Qingta Hutong)과 공멘코 시티아오(Gongmenko Sitiao)를 연결하는 길이 나타난다. 코트야드 하이브리드가 양쪽으로 열리면 큰 안뜰과 카페는 지역사회 전체를 위한 공용 공간을 만든다. 코트야드 하이브리드는 기능면에서도 매우 다양해 지는데, 다른 사람이나 그룹이 소유하고 관리 할 수도 있다. 코트야드 하이브리드가 점차 바이타이 지역 전체에 공공의 에너지를 제공하는 장소가 될 수 있길 바란다.


MODEL


MODEL


STRUCTURE SYSTEM


ASSEMBLY DETAIL


GROUND FLOOR PLAN




Architect Vector Architects

Location Yard No. 22, Baitasi Gongmenkou Sitiao, Beijing, China

Building area 155㎡

Structure Timber Structure 

Material Laminated Bamboo Slate, Glass Block, Olga Bay Larch 

Structural & MEP engineering China Academy of Building Research 

Design period 2015. 3 - 7 

Construction period 2015. 7 - 2017. 3 

Principal architect Gong Dong 

Project architect Kai Zhang, Chen Liang

Design team Pinchen Ye, Xiaokai Ma, Fei Sun, Muqiong Liao, Qiran Shang, Shoufeng Zhao 

Client Beijing Huarong Jinying Investment & Development Co., Ltd. 

Photographer Vector Architects, Xia Zhi




해당 프로젝트는 건축문화 2018년 4월호(Vol. 443)에 게재 되었습니다.

The project was published in the April, 2018 issue of the magazine (Vol. 443)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 중국 | 북경
도움말 Daum 지도

'Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

Micr-O  (0) 2018.06.19
Sanxia Beida Community Center  (0) 2018.06.14
Courtyard Hybrid  (0) 2018.06.12
ARTIARKI GALLERY  (0) 2018.03.20
Whitney Museum  (0) 2018.02.28
The Second World War Museum  (0) 2018.02.27


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기