ⓒ Adrien Williams


L’Accostee House is located in the Adstock area, on the shores of Lac St-Francois. The clients have lived on this beautiful site for a few years and enjoy aquatic activities on the lake. Since their original house was in poor condition and becoming too small for their growing family, they decided to rebuild while preserving the natural surroundings and keeping the open space on the edge of the lake. They wanted a warm, friendly house that would respect the environment and open onto the lake.


ⓒ Adrien Williams


The original foundations were kept to provide a large storage area. A terrace with spa was built on top of the old house footprint, with wide stairs leading to the lake. This architectural gesture takes the form of an agora and becomes the cornerstone for the new house. The slope of the site is also integrated into the design: the interior spaces flow into one another as they follow the natural slope of the land. From the access road, passers-by can see the upper level and the garage, while on the lake side, three levels rise elegantly above the ground, revealing a facade articulated by a series of angles and wide openings. The project seems to cling to the original house location, leaning backwards through the forest leaving the bank clear. The discreet entrance along with the open facade on the lake create a strong duality. The idea is not to reveal everything at a glance.


ⓒ Adrien Williams


This contemporary house is distinguished by the expression of the wooden structure. The exposed beams indoors continue outdoors emphasizing the effect of transparency towards the lake. The roof overhang protects the south-facing glass facade from overheating in the summer. The house reveals itself gradually, through its different levels. The host welcomes friends and family around the large U-shaped island in a friendly and unifying atmosphere. The master bedroom, set back from the living areas, offers peaceful views of the cedars outside, while the children’s rooms, located on the upper floor, are accessible by the catwalk. 


ⓒ Adrien Williams


The staircase connecting the three levels is light and dynamic: it runs along the red cedar wall and leads to the garden floor. This level reveals a well-kept secret, an indoor swimming pool in the heart of the house. It is accessed by crossing the Paleolithic mosaic that adorns the walls of the shower. Natural light sweeps over the wall at the end of the long pool, beckoning swimmers. The project is designed as a delicately carved volume, which nestled into the site following its topography. The formal gestures are strong and powerful, while the material-sandy beige wood and red cedar slats-are more delicate and warm.


ⓒ Adrien Williams


라쿠스티 주택

라쿠스티 주택은 애드스톡 지역, 성 프랑수아 강기슭에 위치하고 있다. 건물주는 강가에서 수상 레저 활동을 즐기며 지난 몇 년간 이 아름다운 지역에서 살아왔다. 기존 주택은 노후된 상태에서 늘어나는 가족을 감당하기에 어려움이 있었다. 그래서 건축주는 주변 자연환경을 지키며 강가의 지형을 유지하면서 재건축을 하기로 결정했다. 그들은 환경을 존중하며 강가로 시야가 탁 트인 따뜻한 보금자리를 원했다. 큰 창고 공간을 확보하기 위하여 기존 기초를 유지했다. 


ⓒ Adrien Williams


스파가 딸린 테라스와 강가로 이어지는 넓은 계단은 예전 건물 바닥면적 위에 시공되었다. 이 건축적 행동은 광장을 만들어주며 새로운 집의 바탕이 되었다. 대지의 경사지 또한 디자인에 스며 들어있다. 인테리어 공간은 자연 경사를 따라 순환하도록 동선을 계획했다. 보행자들은 주 출입 도로에서 차고와 위층을 볼 수 있고, 강가 쪽에서는 지상 위에 우아하게 지어진 3층 건물의 나란한 형태와 넓은 개구부의 연결이 파사드에 드러낸다. 이 프로젝트는 강기슭을 그대로 두고 숲을 향해 뒤로 기댄 기존 위치를 고수하는 듯하다. 강가를 향해 개방된 파사드와 있는 숨어있는 입구는 강한 이중성을 만들어낸다. 아이디어의 핵심은 한눈에 모든 걸 드러내지 않는 것이다.


ⓒ Adrien Williams


이 현대 주택은 목구조 공법을 통해 유명해졌다. 내부 천정에 노출된 목재 구조가 외부까지 연결됨으로써 강가로 향한 투명함을 강조한다. 돌출된 지붕은 남향의 유리 외관이 여름에 과열되지 않도록 보호해준다. 이 집은 높이가 올라갈수록 서서히 모습을 드러낸다. 집주인은 커다란 ㄷ자 아일랜드 주방 주위에서 친구들과 가족들을 친절한 분위기로 환영한다. 안방은 생활 공간으로부터 떨어져 바깥의 평화로운 삼나무 풍경을 보여주고, 위층에 있는 자녀방은 좁은 통로(캣워크)를 통해 출입이 가능하다. 3개 층을 연결해주는 계단은 가볍고 역동적이다. 붉은 삼나무 벽을 따라 정원 층으로 이끈다. 이 층은 이 집의 중심부에 조성된 비밀 실내 수영장있다. 여기는 고전적인 스타일의 모자이크 타일로 장식된 샤워실을 통해 출입할 수 있다. 햇볕이 길쭉한 수영장 끝 벽면에 내리쬐어 수영하고 싶게 만든다. 이 주택는 마치 섬세한 조각을 만들듯이 지형에 따라 아늑하게 자리를 잡았다. 전반적인 구성은 힘이 넘치고 강렬한 느낌이지만, 사용된 재료인 베이지색 목재와 적삼목 판재는 좀 더 섬세하고 따뜻한 느낌을 준다.


SECTION


FLOOR PLAN




Architect Bourgeois / Lechasseur architects

Location Lac-St-Francois, Adstock, Canada

Structural engineer Antoine Dorval

General contractor Constructions des Grands Jardins

Completion 2017

Photographer Adrien Williams





이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아메리카 캐나다 | 퀘벡_시티_(QC)
도움말 Daum 지도

'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

The Rock  (0) 2018.04.19
Flipped House  (0) 2018.04.18
L'Accostee House  (0) 2018.04.17
STONE HILL  (0) 2018.04.02
Lockeport Beach House  (0) 2018.03.28
Palpan-dong, Remodeling of Detached House  (0) 2018.03.19


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기