ⓒ Adrien Williams


Built on the slope of Mount Shefford, the residence bridges an aerial view on one side and an ascending, rugged topography, populated by rocks and maples, on the other. The initial idea for this project was to merge with the mountain, to nestle into the terrain until it becomes one with the residence. Entering the site from below, we see a black volume that seems to emerge from the slope and detach itself from the surrounding vegetation. 


ⓒ Adrien Williams


Its dark truncated shape echoes the rocky projections that inhabit the site. The living areas, located upstairs, offer the occupant an intimate relationship to the site, a level access to a wild and untouched nature via a large terrace profiled to the topography. At the other extremity, the house rises above the void, allowing an atmospheric point of view towards the treetops.


ⓒ Adrien Williams


A utility space sheltered by the projection of the upper floor gives access to the residence. From there, a wooden staircase leads to the main floor, where the spaces flow freely under a flat, floating roof, showing a laminated wood structure. An inner course circulates from room to room, following the outer walls. The walls open at the end of each axis to offer a view of the surrounding trees, creating the feeling of being both protected under the wooden roof and immersed in the forest.


ⓒ Adrien Williams


The kitchen, finished in white pine veneer, is framed by two parallel white blocks that form an indirect link with the adjoining dining room. This space opens completely onto the ascending slope and dialogues with the boulder located nearby, integrated into the terrace. 


ⓒ Adrien Williams


In continuity with the master bedroom, the ambulatory circuit continues along the periphery of the space occupied by the bathroom, at the heart of which a bath-shower block faces a huge window, placing the user in intimacy with the forest. Nested between this space and the living room, the triangular-shaped veranda opens onto a leafy cover, a nest perched in the hollow of the landscape. Like the house as a whole, a refuge both anchored and aerial.


ⓒ Adrien Williams


더 락

셰퍼드 산 위에 지어진 이 집은 전망이 보이는 한쪽과 반대편의 바위와 단풍나무로 형성된 험한 오르막을 연결해준다. 이 프로젝트의 초기 아이디어는 집과 지형이 하나가 될 때까지 자리를 잡아 산과 합쳐지는 것이였다. 아래에서 현장에 들어서면 검은색 매스가 주변 초목들과 떨어져 경사면에서 튀어나와 모습이 보인다. 다른 쪽 끝에서는 허공 위에 서서 나무 꼭대기가 보이는 감성적 시각을 제공한다.


ⓒ Adrien Williams


튀어나온 위층 아래에 위치한 다용도 공간에서 주택 출입이 가능하다. 그곳에서 나무 계단이 평평하고 공중에 떠 있는 합판 구조 지붕 아래, 자유로운 공간인 주 층으로 이어준다. 안쪽 코스는 외벽을 따라 방과 방 사이를 순환하는 동선이다. 벽들은 끝 쪽이 열려 있어 주변 나무들을 볼 수 있게 해주며 목재 지붕 아래에서 보호받고 숲에 잠기는 듯한 느낌을 준다.


ⓒ Adrien Williams


스트로브 잣나무로 마감된 주방은 인접한 다이닝 룸과 간접적인 연결된 두 개의 하얀 평행 블록으로 짜였다. 이 공간은 오르막 경사 쪽으로 완전히 열려 있고 옆에 바위가 있는 테라스와 합쳐져 있다. 계속하여 동선은 안방에서 공간 가운데 큰 창을 마주한 샤워-욕조 블록이 있어 사용자가 숲과 친밀감을 느낄 수 있는 주변 욕실 공간으로 이동한다. 이 공간과 거실 사이에는 삼각형 베란다는 무성한 잎으로 덮인 속이 비어 있는 풍경에 잠긴 안식처로 열린다. 이 모든 게 하나의 집인 것같이, 땅과 하늘 양쪽의 안식처이다.


1st FLOOR PLAN


2nd FLOOR PLAN




Architect Atelier General

Location Shefford(Quebec), Canada

Site area 213.67㎡

Design team Alexis Naylor, Stephanie Plourde, Xavier Crepeau Bellefeuille, Patrick Levesque

Completion 2017

Photographer  Adrien Williams




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아메리카 캐나다 | 퀘벡_시티_(QC)
도움말 Daum 지도

'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

< Project  (0) 2018.04.23
Deep Point Road House  (0) 2018.04.20
The Rock  (0) 2018.04.19
Flipped House  (0) 2018.04.18
L'Accostee House  (0) 2018.04.17
STONE HILL  (0) 2018.04.02


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기