ⓒ Satoru Hirota Architects


The site is located in the northeast corner. The north side of the site facing the schoolyard and children’s park. Precinct was bad ventilated in often because of the extension has been building and trees. And it was in a state of lack of cleanliness of as a religious space.


ⓒ Satoru Hirota Architects


Main hall is kept to a refurbishment, the north side of the site became totally parking. Housing and office it was one of the building. Housing and office clearly indicates that the different functions as a space. 


ⓒ Satoru Hirota Architects


The outer wall of the office is a grilled cedar planking. It was set to evoke a plate fence that separates the parking lot and grounds. 


ⓒ Satoru Hirota Architects


Residential interior becomes a separate space from the other temple space, It has been consideration as protect the family’s privacy. Since reception hall is to provide the visitor a more relaxed atmosphere, It was arranged to be directed to the innermost site through the yard. 


ⓒ Satoru Hirota Architects


Eaves of the reception hall are kept low, It lead the diffused light from the north in the precincts. At the same time the courtyard of Shirakawa sand was planned so as to reflect the light into the reception hall. Main shrine represents the figure of the time erected, clean air is full of the precincts.


ⓒ Satoru Hirota Architects


It was reborn as a new space for prayer, and as a beloved landmark in the area. In the future, we hope to be loved as a

symbol of the region familiar to the surrounding landscape over the years.


ⓒ Satoru Hirota Architects


슈뉴지 

대지는 북동쪽 모서리에 자리하고 있으며, 대지 북측면은 학교 운동장과 어린이 공원을 마주하고 있다. 대지 일대는 건물과 나무가  무성해 통풍이 원활하지 않았다. 따라서 종교 시설로는 쾌적성이 부족한 상태였다. 중앙홀은 그대로 남겨 재단장했고, 대지 북쪽 영역은 주차장 전용 구역으로 조성했다. 


ⓒ Satoru Hirota Architects


건물은 주택과 오피스를 포함하고 있다. 주택과 오피스는 공간적으로 다른 기능을 지니고 있음을 명확하게 보여준다. 오피스 외벽은 삼목판으로 마감했고, 주차장과 마당을 분리해주는 울타리 역할을 하도록 했다. 주택 실내 영역은 사원 영역과 분리된 독립 공간이다. 이는 거주자 가족의 사생활 보호를 위한 배려였다. 


ⓒ Satoru Hirota Architects


리셉션은 방문객에게 보다 편안한 느낌을 줄 수 있도록 마당을 지나 가장 안쪽 영역으로 직접 이어지도록 설계했다. 리셉션의 처마는 낮게 설치해 북향의 빛이 안으로 들어올 수 있도록 했다. 아울러 시라카와 모래 마당을 계획해 빛이 반사되어 리셉션으로 유입될 수 있도록 했다. 사원 본체는 사원 설립 연도를 상징하고, 공간은 상쾌한 공기로 가득하다. 


ⓒ Satoru Hirota Architects


사원은 새로운 기도원이자 지역의 소중한 랜드마크로 다시 태어났다. 장차 시간이 지나면서 주변 풍경에 익숙한 지역의 상징으로서 사랑받는 사원이 되기를 바란다.


SITE PLAN


EAST ELEVATION


SOUTH ELEVATION


FLOOR PLAN




Architect Satoru Hirota Architects

Location Tokyo, Japan 

Program Temple, Reception Hall, Office 

Site area 581.50㎡ 

Building area 134.37㎡

Gross floor area 107.37㎡

Principal architect Satoru Hirota + Yasuko Hirota 

Structural design Nieda atelier

Photographer Satoru Hirota Architects



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 1월호(Vol. 440)에 게재 되었습니다.

The project was published in the January, 2018 issue of the magazine (Vol. 440)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 일본 | 도쿄
도움말 Daum 지도

'Project > Religious' 카테고리의 다른 글

DOSHISHA CHAPEL COMPLEX  (0) 2018.03.05
KOHTEI  (0) 2018.03.02
Tsunyuji  (0) 2018.03.01
Holy Light Church  (0) 2017.12.18
Bujeon Glocal Vision Center  (2) 2017.12.14
White Church  (0) 2017.11.02


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기