Sungmin Yoon, Kwang Sik Jung

The Dobongsan Transfer Center Car Park was initially planned by the Municipal Government of Seoul, as the part of a new traffic system at the boundary of the two metropolitan cities Seoul and Uijeongbu. The main purpose of this new system is to provide a place within the transportational node that enables commuters to transfer directly from individual vehicular transportation to public modes of transportation (bus or a subway). The client, Seoul Metropolitan Infrastructure Headquarters, wished to include public amenities such as a café and a lounge. This programmatic directive allowed the typical parking building to be reimagined. The car park is no longer only a structure for connecting commuters to transportation, it is also a place for connecting people to the each other and their urban environment. In this context, the project expands the notion of a garage as a depository for vehicles to an intermediary place of transfer and connection that is the public domain for commuters.

Sungmin Yoon, Kwang Sik Jung

In this project, reinventing the parking structure began by rethinking the performance of the building envelope. Taking into account one of the primary problems with a typical parking structure--the dominance imposed by a large volume with a monotonous façade--the Dobongsan Transfer Center Car Park proposes a building envelope with a series of separated bands. The façade divided by bands creates a visual language that relates to the urban context rather than dominates it. The seven bands of the envelope are comprised of three permeable materials: translucent glass channel, perforated metal sheets, and metal louvers. These three materials are selected for their environmental performance with regard to natural ventilation and sunlight penetration. Although the materials are unique within the surrounding residential context, the choices create a building mass that is light, airy and inviting. The intention to address and reduce the imposing presence typically created by a large garage is achieved.

Sungmin Yoon, Kwang Sik Jung

The main concept of the project, a parking structure as public space, is realized on the rooftop. Here the bands of the facade are manipulated to form an artificial landscape that creates a public garden and plaza. The roof is also functionally designed to optimize the angle for photovoltaic panels. The artificial topography created by the sloped roofs proposes a visual and experiential dialogue with the surrounding landscape of the Dobongsan Mountain. The project successfully showcases a new type of a parking structure. It proves that a parking building can be more than a storage container for vehicles, it can also be a place for community and new encounters.

Sungmin Yoon, Kwang Sik Jung

Design: CoDeAU(Jae K. Kim) + Namoa Architects(Joonbok Lee)

Location: Seoul, Korea

Program: Parking

Area: 16,597㎡

Structure: R.C

Finish: Aluminum Perforated sheet, U-Glass, Aluminum Louver

Star: 2009

Completion 2013

Picture: Sungmin Yoon, Kwang Sik Jung


'Project > Infrastructure' 카테고리의 다른 글

Sports Hall of the Jean-Louis Trintignant Middle School in Uzes  (0) 2017.10.30
Oxygen Park  (0) 2017.10.16
Seoullo 7017  (0) 2017.10.03
Congress Center in Troyes  (0) 2017.09.28
DOBONGSAN CAR PARK/ CoDe AU  (0) 2017.01.06
Hangang(Han River) Underpass Project  (0) 2017.01.04

마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News