© photoarchitecture.com


The challenge of building the Sports Hall Jean-Louis Trintignant in Uzes is to suggest a project that can work perfectly with the existing environment while creating optimal conditions allowing sports practice. The main focus is spot on the utility of the interior areas, as well as the lighting in order to offer comfort for both players and spectators.


© photoarchitecture.com


The Sports Hall must above all be a constituent element of the Zac Mayac project while allowing continuity with the bordering College project also realized by the agency back in 2003. This project takes up the minerality of the college by modifying its materiality. The perforations of the facades are the particularity that the Sports Hall possesses. One of the major stakes of the operation lies in its ability to generate urbanity. Thus the square front plays a primordial role, thought as an urban place; the square is intended to be homogeneous in its representation, uniting the pedestrian zone with the parking areas. Entirely glazed, the entrance of the sports hall offers a visual transversality from the square directly to the play area. At night it serves as a signal for visitors.


© photoarchitecture.com


In this configuration, the impact of the Sports Hall on the immediate environment is reduced, matching the topography of the place, the gymnasium adapts to the constraints of the plot and the program. This position has the effect of unifying the building and at the same time offering it a unique and readable identity. The playfulness of the volumes is easy to read and accessible to all students.


© photoarchitecture.com


This composition takes into consideration the entire volume of the Sports Hall. All the technical elements are hidden under the roof, integrating a fifth facade on the main volume. The attention we pay to an element often neglected but visible from the surroundings, shows our concern to obtain a genuine integration.


© photoarchitecture.com


The internal organization of the Sports Hall is intended to be an example of simplification of the distribution elements for both public and users and tending towards a clear and displayed legibility of different spaces. The entrance, directly connected to the courtyard, offers a transition by the front square. A real exchange takes place between the inside and the outside. The glass panorama in continuity of the courtyard offers an impregnable view on games taking place inside, animating thus the surroundings of the hall thanks to sports practice. The sports ground is at the centerpiece of the venue while remaining clearly defined. At the same time the interior composition is such that the hall offers generous access to the stands, inviting people to participate in the events. Access to the dressing rooms is also provided by the wide staircase in the hall, all under the supervision of the reception placed strategically in the heart of the flows.


© photoarchitecture.com


The goal is to create a comfortable and welcoming atmosphere in the gym, favoring clear colors in order not to obstruct spectators’ vision of games. The welcoming and warm atmosphere is upgraded by the usage of wood. The natural light is essential for the healthy functioning of the sports hall, which is why the gymnasium is illuminated by skylights on the roof and by the openwork facade for optimal ambience and game conditions.


© photoarchitecture.com


프랑스 Uzes 에 위치한 Sports Hall Jean-Louis Trintignant 건설을 위한 과제는 스포츠 활동을 위한 최고의 환경을 만들어주면서 주변 환경과도 완벽히 조화될 수 있는 프로젝트를 제안하는 것이다. 주요 관심사는 실내 공간의 활용과 선수와 관중이 편안한 조도 구현에 있었다.


© photoarchitecture.com


무엇보다도 Sports Hall 는 2003년에 구현된 College 프로젝트의 연장선에 있으면서 Zac Mayac 프로젝트의 구성요소가 되어야 한다. 이 프로젝트는 재료 수정을 통해서 대학의 광물성을 계속해서 이어갔다. 파사드의 구멍들은 Sports Hall 이 가지고 있는 독특함을 보여준다.


© photoarchitecture.com


운영에 있어 가장 큰 요소중 하나는 도시적인 모습을 만들어 내는 능력에 달려 있다. 따라서 도시적인 장소의 광장은 원시적인 역할을 수행한다. 그리고 광장은 표현방식에 있어서 균일할 수 있도록 하였고 주차공간과 보행자 공간을 통합한다. 전체적으로 광택이 나는 스포츠 홀의 입구는 광장에서 부터 체육 공간으로 바로 이어지는 시각적 매개체가 되며 밤에는 손님을 위한 가이드 역할을 한다.


© photoarchitecture.com


Sports Hall 의 공간구성은 주변 환경에 대한 영향은 줄이고, 장소의 지형과는 잘 어울리도록 하였다. 체육시설은 구성과 프로그램의 제한사항을 수용하도록 하였다. 이러한 구성은 건물을 통합시킬 수 있도록 하였고 동시에 독특하고 재미있는 정체성을 부여하였다. 이러한 건물의 재미는 모든학생들이 쉽게 접근하고 다가올 수 있도록 하였다.


© photoarchitecture.com


이 구성은 Sports Hall 의 모든 볼륨을 고려하였다. 모든 기술 요소들은 지붕아래 숨겨져 있으며 주 건물의 다섯 번째 파사드에 통합되었다. 사람들의 관심을 끄는 요소가 아니라서 주로 무시되지만, 주변에서 볼 수 있는 요소들은 우리가 진정한 통합을 이루어 내기 위해 우리가 했는 노력을 보여준다.


© photoarchitecture.com


Sports Hall 의 내부 구성은 일반인과 사용자 모두를 위해 모든 요소 배치가 단순화될 수 있도록 하였다. 그리고 서로 다른 공간들이 분명하고 또렷이 구분되도록 하였다. 정원과 직접 연결되는 입구는 앞 광장에서 공간의 전이를 보여준다. 실제적인 전환은 안과 밖 사이에서 일어난다. 정원에서부터 이어지는 유리 파노라마는 실내에서 일어나는 경기의 견고한 전경을 보여주고 체육활동으로 인해 홀 주변은 활기가 띠게 된다. 운동장은 이 곳의 중심적인 역할을 수행하고 나머지 요소들은 분명하게 정의되었다. 동시에 실내 구성을 통하여 스탠드 접근이 편리하고 사람들을 스포츠 이벤트에 참가하기 위해 초대할 수 있도록 하였다. 탈의실 또한 홀에 있는 넓은 계단에 의해 제공되고 이 모든 것들은 사람들 동선의 중심에 전략적으로 배치된 프론트의 감독 하에 이루어 진다.


© photoarchitecture.com


프로젝트의 목표는 체육관에 편안하고 안락한 분위기를 만들어 내며 체육활동에 걸림돌이 되는 색을 만들어 내지 않는 것이다. 체육관의 분위기는 목재의 사용을 통하여 한 층 더 편안하고 안락해 졌다. 자연광은 Sports Hall 에 있어서 필수적인 요소이며 지붕으로부터 들어오는 자연광과 파사드가 만들어내는 운동과 체육관 분위기에 최적화된 조명이 그 이유이다.



Architects F. Privat Architecture (Francois Privat) NBJ Architectes (Elodie Nourrigat & Jacques Brion)

Project name Sports Hall of the Jean-Louis Trintignant Middle School

Location Uzes (30) - France

Owner General Council of Gard + Segard

Project area 2500 m2

Project ending 2017

Cost 2,5M€ HT

BET OTCE

Economist Christian Grillet

Acoustician SIGMA Acoustique




저작자 표시 비영리 변경 금지
신고

'Project > Infrastructure' 카테고리의 다른 글

Centre Hospitalier de l'Université de Montréal  (0) 2017.10.31
Sports Hall of the Jean-Louis Trintignant Middle School in Uzes  (0) 2017.10.30
Oxygen Park  (0) 2017.10.16
Seoullo 7017  (0) 2017.10.03
Congress Center in Troyes  (0) 2017.09.28
DOBONGSAN CAR PARK/ CoDe AU  (0) 2017.01.06





위로가기