ⓒ Nicolas Waltefaugle


This is a very complex project due to its extensive program and its location in the very heart of the city of Troyes. The program consists of offices, a state committee plenary hall, a multipurpose room, other smaller committee rooms, and an 800-seat auditorium linked to the congress center area.


ⓒ Nicolas Waltefaugle


The building takes up the space previously occupied by medieval gothichouses that were torn down through changes that have affected the area in recent times, starting with the destruction of an old monastery during the  Revolution. A very fragmented project was carried out, restoring the former image of the place, not literally, but through the understanding of the scale of the disappeared constructions and the historical center as a whole.


ⓒ Nicolas Waltefaugle


The aim was to restore the disappeared urban fabric under scale and fragmentation principles, assimilating the project in the existing urban settlement. This approach was intended under contemporary architectural values, without literally implementing ‘old’ architecture elements. Therefore two basic materials were selected for the new façades: exposed reinforced concrete and wood. The building structure can be understood as a ‘narrative’ one, made up of outer and inner episodes. On the outside the complex resembles a small neighborhood between rue Charles Gros and rue Perdu, around which a small plaza links the existing Council Department building to the new extension. The link between the existing and the new building is achieved through a set of elevated walkways under a monumental baldacchino also serving as a symbolic gate to access rue Perdu and containing stained glass (inspired by the Troyes heritage) designed by the artist Flavie Serrière-Petit.


ⓒ Nicolas Waltefaugle


On the inside there is also an itinerary that articulates the main spaces on ground floor as a sequence: garden-patio between the new building and the adjacent homes, the offices foyer, a transversal street that separates the administrative building and the auditorium, the auditorium foyer and the auditorium itself. Inside the auditorium building there is also a narrative sequence happening in different levels and creating a very dynamic space that is opened to the exterior through the cafeteria bow-windows. The multipurpose room, unlike the rest of the spaces, presents an exposed wooden structure on the inside, linking the space to the outside plaza and making it different from the rest of the building. The rest of the spaces have a different inner character, mainly clad with ‘softer’ materials contrasting with the rougher outer façades.

Text offer: LINAZASORO


ⓒ Nicolas Waltefaugle


트루아 콩그레스센터 트루아 콩그레스센터는 다양한 프로그램과 트루아 시 중심부라는 위치를 동시에 풀어낸 프로젝트이다. 건물에는 사무공간, 주위원회를 위한 공간, 다용도실, 소규모 위원회실, 그리고 주 건물과 연결된 800석 규모의 강당이 있다.


ⓒ Nicolas Waltefaugle


콩그레스센터는 본래 고딕양식의 주택이였는데 지난 혁명 기간 오래된 수도원의 파괴부터 최근 이 지역에 영향을 주었던 여러 변화로 인해 허물어졌다. 단편적인 작업이 이루어졌고, 이 공간의 이전 이미지를 회복하고자, 건축물과 역사적 공간들 전부를 말 그대로 전부 되돌리는 작업이 진행되었다.


ⓒ Nicolas Waltefaugle


이 프로젝트의 목표는 현 도시의 규모와 규제를 따라 사라진 도시의 모습을 복원하는 것이었다. 이러한 접근은 현대건축의 가치를 염두에 둔 것이다. 따라서 파사드 재료로 노출콘크리트와 나무 두가지가 새로운 기본 재료로 선정되었다. 건물구조는 외부와 내부의 에피소드로 구성된 또 하나의 이야기로 볼 수 있다. 단지 외부는 인근의 찰스 그로스 거리와 페르 거리와 비슷한 분위기를 띠며, 작은 광장은 기존 의회 건물을 새로운 구역과 연결한다. 기존 건물과 새 건물의 연결부는 공중에 띄워져 있는데, 이는 기념비적인 발다키노 아래에서 페르 거리로 향하는 상징적 출입구로도 활용되며, 예술가 플라비 세리에르 페티가 트루아 문화유산에서 영감 받아 디자인한 스테인드글라스로 장식되어있다.


ⓒ Nicolas Waltefaugle


내부에는 새 건물과 인근 주택 사이의 정원 안뜰, 사무실 현관, 행정동과 강당을 분리하는 횡단보도, 강당 현관과 같이 순서대로 주요 층을 연결하는 공간도 있다. 또한, 강당 안에서는 다양한 레벨에서 펼쳐지는 여정과 카페테리아의 창을 통해 외부와 연결된 매우 동적인 공간을 경험하게 된다. 다용도실은 다른 공간들과는 달리 노출된 목조 구조로 이루어져 공간을 외부 광장과 연결함으로서 다른 건물과는 다른 분위기를 형성한다. 나머지 공간들은 각기 다른 특성을 보인다. 주로 거친 느낌의 외관과 대조되는 부드러운 소재로 둘러싸여 있다.

 글 제공: 리나자소로


GROUND FLOOR PLAN


3rd FLOOR PLAN


SECTION


SECTION


Architect LINAZASORO

Location Troyes, France 
Program Congress center 
Site area 5,800m2 
Gross usable floor space 10,000m2 
Completion 2014.10 
Architects Jose Ignacio Linazasoro, Thienot-Ballan-Zulaica Architectes, Ricardo Sanchez Gonzalez Col 
Collaborators Hugo Sebastián de Erice Navarrete, Sergi Artola Dols, Sergio Alarcón(drawings) 
Structural design SETIB 
Electrical engineering BETELEC 
Mechanical engineering VARLET Ingénierie 
Structure material Concrete, wood, steel 
Facades material Concrete, wood, glass
Indoor surfaces Plaster, wood, concrete 
Outdoor surfaces Concrete, stone, wood, glass 
Floors Wood, stone
Client Conseil Général de l’Aube 
Photographer Javier Callejas Sevilla, Nicolas Waltefaugle, Thienot-Ballan-Zulaica Architectes


해당 프로젝트는 건축문화 7월호(Vol. 434)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July issue of the magazine (Vol. 434)





이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 프랑스
도움말 Daum 지도

'Project > Infrastructure' 카테고리의 다른 글

Sports Hall of the Jean-Louis Trintignant Middle School in Uzes  (0) 2017.10.30
Oxygen Park  (0) 2017.10.16
Seoullo 7017  (0) 2017.10.03
Congress Center in Troyes  (0) 2017.09.28
DOBONGSAN CAR PARK/ CoDe AU  (0) 2017.01.06
Hangang(Han River) Underpass Project  (0) 2017.01.04


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기