ⓒ Rasmus Hjortshøj - COAST


As the centrepiece of Copenhagen’s redeveloped Nordhavn (North Harbour), Danish architects COBE and clients Klaus Kastbjerg and NRE Denmark unveil the completed transformation of The Silo. The former industrial silo was originally used as a storage container for grain. Fifty years later, the 17-storey silo has been converted for new use as a residential apartment building with 38 unique units, ranging from 106㎡ to 401㎡ in size, and with public functions such as event and dining facilities on the upper and lower levels. 


ⓒ Rasmus Hjortshøj - COAST


In order to bring The Silo’s industrial concrete facade up to current standards, the exterior of the existing silo has been reclad, while the interior has been preserved as raw and untouched as pos-sible. An angular faceted exterior facade made of galvanized steel has been installed to serve as a 2climate shield. This has allowed the building’s characteristic slender tall shape to be maintained.


ⓒ Rasmus Hjortshøj - COAST


Dan Stubbergaard, Founder and Creative Director of COBE, says: “We wanted to retain the spirit of The Silo as much as possible ? both in terms of its monolithic exterior and majestic concrete interior, by simply draping it with a new overcoat. 


ⓒ Rasmus Hjortshøj - COAST


The aim was to transform it from the inside out in such a way that its new inhabitants and the surrounding urban life would highlight the struc¬ture’s identity and heritage. Hence, the use of galvanized steel for the facade, which patinates in a raw way and retains the original harbour character and material feel, lending a roughness and raw beauty to the area, as in its industrial past.”


ⓒ Rasmus Hjortshøj - COAST


The spatial variation within the original silo is immense due to the various functions of storing and handling grain, creating space for 38 unique apartments. Single and multi-level apartments range from 106㎡ to 401㎡ in size, with floor heights of up to 7 meters. All apartments have panoramic, floor-to-ceiling windows and balconies, and several have been preserved in raw concrete. The window frames are hidden on the outside of the existing concrete walls, offering expansive views of the city skyline and the Oresund coast. 


ⓒ Rasmus Hjortshøj - COAST


Both the top and lower levels have public access. The top floor consists of a mirrored glass box housing a public restaurant with a 360-degree view of the city and the sea. The glass facade mirrors the surroundings in the daytime, and at night it is reminiscent of a lantern. The ground floor is designed as a flexible event space.


ⓒ Rasmus Hjortshøj - COAST


Dan Stubbergaard continues: “By revitalizing our industrial heritage, we discover new potential and highlight historical traces in our cities. They represent a built resource. They represent our history. By doing so, we can transform what many people today perceive as industrial trash into treasure.” 


ⓒ Rasmus Hjortshøj - COAST


The Silo was completed in May 2017, when its first residents moved in. The remaining residents will move in during the next couple of months, and the restaurant on the top floor is due to open later this year. CPH City & Port Development is currently showing an exhibition on the ground floor of the building on the future development plans for Nordhavn, also created by COBE.


ⓒ Rasmus Hjortshøj - COAST


코펜하겐의 노르드하븐(북항구) 재개발지역 핵심 시설로 덴마크 건축사무소 코브와 발주처 클라우스 카스트베르그, NRE덴마크는 완전히 새로워진 더 사일로를 공개했다. 산업용 시설이었던 더 사일로는 본래 곡물 창고로 사용되었지만, 50년 후 17층 규모의 저장고는 면적이 106㎡에서 401㎡에 이르는, 다양한 38개 주거세대와 공공시설을 갖춘 주거용 아파트로 다시 태어났다.


ⓒ Rasmus Hjortshøj - COAST


더 사일로의 콘크리트 입면은 최신 현대 기준에 맞게 기존 외장을 교체했고, 실내는 최대한 있는 그대로의 모습을 유지했다. 예리하게 각진 아연도금강 외부 입면은 기후에 대응한 2중 보호막 역할을 한다. 이는 날렵하고 높게 솟은 건물의 특징을 보전해주기도 한다. 코브의 설립자이자 크리에이티브 디렉터인 단 스투버가드는 “더 사일로의 특징을 최대한 살리고자 했다. 


ⓒ Rasmus Hjortshøj - COAST


그를 위해 단일 소재 외장과 장엄한 콘크리트 실내 구조에 새 겉옷을 입히는 단순한 방식을 택했고, 이러한 내부에서 외부로 이어지는 변화를 통해 새 거주자들과 주변 도시지역 주민들에게 더 사일로의 정체성과 역사를 강하게 드러내고자 했다. 


ⓒ Rasmus Hjortshøj - COAST


아울러 거칠게 녹이 슨 옛 항구의 특징과 소재적 느낌을 간직한 아연도금강 입면은 과거 산업시대 특유의 거칠고 투박한 매력을 주변 지역에 선사해준다.”라고 전했다. 옛 저장고 내부는 다양한 곡물 저장 및 관리 기능 때문에 공간 변화가 매우 큰데, 이는 38개의 독특한 주거세대를 위한 공간이 되었다. 단층 및 복층 아파트세대는 면적이 106m2에서 401m2에 이르고, 최대 층고는 7m이다. 전 세대는 탁 트인 전창과 발코니를 갖추고 있으며, 일부는 노출 콘크리트 마감면을 그대로 유지하고 있다. 창틀은 기존 콘크리트 벽체 외장에 숨겨져 있으며, 도시의 스카이라인과 해협의 장엄한 풍광을 담아낸다. 


ⓒ Rasmus Hjortshøj - COAST


최상층과 저층부는 공용시설을 갖추고 있다. 최상층의 투명 유리박스에는 360° 도시 및 바다 전망을 선사해주는 레스토랑이 들어서 있다. 유리 입면은 낮 동안 주변 풍경을 비춰주고, 밤이 되면 조명 빛의 흔적을 보여준다. 1층은 가변적인 이벤트 공간으로 설계되었다. 


ⓒ Rasmus Hjortshøj - COAST


더 사일로는 2017년 5월에 완공되었으며, 완공과 동시에 1단계 입주가 완료되었다. 나머지 입주자들의 입주는 그 후 몇 개월에 걸쳐 진행되었으며, 최상층 레스토랑은 2017년 말 개장할 계획이다. 코펜하겐 도심 및 항구 개발사업 내용은 코브가 설계를 맡은 노르드하븐 미래개발계획을 중심으로 현재 더 사일로 1층에서 전시 중이다.


LONGITUDINAL SECTION


CROSS SECTION


SECTION DETAIL


GROUND, 1st FLOOR PLAN


2nd, 3rd FLOOR PLAN


4th, 5th FLOOR PLAN


15th, 16th FLOOR PLAN


Architect COBE

Location Copenhagen, Denmark 

Program Residential apartments, public functions 

Completion 2017 

Engineer Balslev, Wessberg 

Photographer Rasmus Hjortshøj - COAST



해당 프로젝트는 건축문화 11월호(Vol. 438)에 게재 되었습니다.

The project was published in the November issue of the magazine (Vol. 438)






이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 덴마크 | 코펜하겐
도움말 Daum 지도

'Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

Margeza Design Studio's Budapest Apartment  (0) 2018.01.30
56 Apartments  (0) 2018.01.29
The Silo  (0) 2018.01.26
Osiri Gareum Cooperative Housing  (0) 2018.01.25
CIRQUA APARTMENTS  (0) 2018.01.24
The Six  (0) 2018.01.23


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기